ELS SOFISTES

Ens situarem a Grècia al segle VI a.C quan neix la filosofia, una Grècia molt diferent a la d'ara, una Grècia que era una de les majors potencies del món.
La filosofia neix quan es fa el pas del mite al logos.
El pas del mite al logos es el pas de donar resposta a les grans preguntes de la humanitat, de manera filosòfica. 

El mite

El mite intenta respondre a les grans preguntes de la humanitat, explicant una part del món.
El mite és una història, narració sagrada d'esdeveniments ocorreguts en temps llunyans, on apareixien éssers divins o algun déu o heroi.

El logos

El logos és el corrent de pensament que també intenta respondre les grans preguntes de l'humanitzat de manera filosòfica però de forma global.
També el logos ho explica tot de manera coherent i ordenada sense que apareixi n'hi déus ni éssers divins ni herois.

Els sofistes

Els sofistes neixen a Grècia, quan Pèricles desenvolupa la democràcia directa.  
Als filòsofs d'aquella època, recordem que era quan és passa del mite al logos, doncs a els filòsofs els hi fa un gir en els interessos pensatius i els sofistes seran els que més importància tindran en el camp de la democràcia.

Abans a Grècia es dividia en polis i parlaven tots i totes a l'àgora, la plaça que hi havia a cada polis.
Els sofistes aprofiten això i es van dedicar a anar polis per polis, una a una, i van veure que cada polis tenia la seva manera d'organitzar-se. 
Els sofistes van veure que per a cada polis sorgeix un relativisme cultural.

Els sofistes aprofiten la seva virtut, que com he dit abans es l'art d'oratòria i a cada polis de Grècia es plantaven els sofistes a debatre coses a l'àgora. Els sofistes com que parlaven tant bé,  et feien entendre que el que ells deien era el millor pel poble. 


Guillem Vivet
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Deixa'm afegir que el terme sofista ve de les paraules gregues sophía que vol dir saber/sabiesa i sophós que vol dir sabi
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant! Deixem afegir que els sofistes partien d'uns supòsits, com per exemple el que diu que el coneixament és un procés que canvia i avança en el temps o que la validesa del coneixament es dubtosa.
Anònim ha dit…
Bona feina! Però deixa'm demanar-te si Pèricles va crear una escola de filosofia, com havia fet per exemple Aristòtil?
Anònim ha dit…
Una entrada molt nteressant. Deixam afegir, però, que els sofistes eren consierats relativistes culturals, que vol dir que crèien que les lleis i la moral eren relatives a cada persona, poble, ciutat...
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant, pero tot hi així tinc un dubte, els Sofistes, eren només homes o tambe hi havía dones?
Laura Font ha dit…
Bona entrada! Estava mirant el blog i de cop he topat en aquesta entrada. M'he parat i 'he començat a llegir-la, ja que mai havia sentit parlar dels sofistes. Per lo que se Grècia és un país que va ser detonant en moltes disciplines actual, una de les més importants la filosofia, aquest és un tema que realment m'interessa i que gràcies aquesta entrada he pogut ampliar el meu coneixement.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES