AQUIL·LES A LA ILÍADA

Aquil·les fou un dels herois més reconeguts de la mitologia grega. Aquil·les va ser un dels protagonistes en la guerra de Troia, anomenda Ilíada, un poema èpic grec composat per Homer al segle VIII a.C. 

Aquil·les fill de Peleu i Tetis és conegut per la seva fúria que no podia controlarr en el camp de batalla. El fet que va marcar la seva vida va ser quan la seva mare Tetis va voler fer immortal i invulnerable al seu fill, Aquil·les. Per fer-lo immortal el tenia que banyar en un llac anomenat Estígia, la mare al cap d'uns dies d'aver nascut Aquil·les el va portar el llac, el va banyar però, el va banyar de dalt a baix menys un peu. És a dir, tot el cos era invulnerable menys el peu. Per això quan maten a Aquil·les l'única forma de matar-lo era a través del peu o al taló.

La ira d'Aquil·les, François-Léon Benouville 1847
                                                Quan era un nen, Aquil·les va ser ensenyat per el centaure Queron, en les arts de la guerra i la caça, i també una mica de música i propietats curatives de les plantes. 

Caucas, un envidí, va dir que en una futura guerra que hi hauria a Troia, els grecs només la podrien guanyar si Aquil·les hi lluitava, però que si Aquil·les hi anava moriria a Troia, hi no tornaria mai més amb la seva família. La seva mare no volia que hi anés, ja que sabia que sinó no tornaria, així que el va amagar amb les filles del rei Licomedes, però quan va ser l'hora d'anar a la guerra, els grecs van manar a Ulisses que l'anés a buscar, i el va convèncer.

En un dels primers atacs, els grecs van obtenir com a botí, una sacerdotessa de Apolo, déu de la ciutat de Troia i de la medicina, anomenada Criseïda. Apol·lo enfadat va llençar fletxes en el camp en què dormien els grecs, hi van morir uns quants soldats. Aquil·les va proposar tornar a Criseïda perquè Apol·lo no s'enfades, però el rei Agamnon no ho acceptava, així que Aquil·les li va haver de donar una esclava que tenia a el rei, perquè aquest acceptés tornar a Criseïda a Troia.

 Troia, Aquil·les protagonitzat per Brad Pitt, 2004
                                          
Aquil·les, va acceptar però, va decidir deixar de lluitar fins que no se li restableixes al seu honor. El temps en què Aquil·les va estar fora dels camps de lluita, els troians van guanyar totes les guerres, així que els grecs van pregar a Aquil·les que tornès a la guerra, però ell va es va negar.

Després de bastants mesos, hi va haver un fet que va fer que Aquil·les tornés a la guerra, aquest fet a ser que un amant o millor amic, Patrocle (segons la versió que s'explica) va ser abatut en el camp de batalla, però no per un soldat qualsevol, sinó que va ser abatut per Hèctor, el príncep de Troia. 

Llavors Aquil·les va decidir enfrontar-se a una batalla només d'ell contra Hèctor, Aquil·les va guanyar la batalla, de la ira que portava Aquil·les, va decidir que el cos de Hèctor no mereixia tenir honors ni la sepultura de la família. Durant uns dies el va tenir en el camp dels grecs denegant retornar el cos a la família reia troiana. Només els déus van poder convèncer a Aquil·les de tornar el cos a la família perquè li poguessin donar els honors i la sepultura. 

El dia més famós de la guerra de Troia, va ser quant el famós cavall de Troia, dissenyat per Ulisses, deien que era un homenatge a Troia ja que havien guanyat la guerra però no, quant van posar el cavall al mig de la ciutat, a la nit els soldats amagats a dins del cavall van sortir i van saquejar tota la ciutat. Aquil·les però com havia predit Caucas, va morir a mans de París, germà d'Hèctor, i ajudat per la deessa Afrodita, va disparar una fletxa el taló d'Aquil·les i aquest va morir, ja que era l'única part que era vulnerable d'ell. 



Cavall de Troia, Troia 2004

Per acabar, us recomano mirar aquest vídeo en què explica més detalladament tota la guerra de Troia:


Biel Font
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
LaI.liada és una de les lectures que més li agrada a la meva mare. Ella sempre deia que Aquiles mai va guanyar a Héctor. Lo més conegut dels 24 cants és tot lo que envolta a Troya, però és un viatge que sona molt interesant. Potser m'hauria d'atrevir a llegir-ho.
Gràcies per una entrada que m'ha transportat a la infància.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES