HIPÀRQUIA

Hipàrquia d'Aleixandria , va ser una dona que va pertànyer a l'escola dels cínics junt amb el seu marit, Cartes de Tebes i el seu germà, Metrocles. Va ser mestra de matemàtiques, filosofia i astronomia, i va viure en una època en què l'home era el principal ciutadà de la societat entre a els anys 346 aC. i 300 aC. Ella va ser de les primeres dons que va trencar amb l'esquema i va contestar sistemàticament el sistema políticosocial de l'època, i va rebutjar integrar-s'hi seguint a els Seus principis com a lliure pensadora. 

Hipàrquia, Charles William Machell 1885 

Hipàrquia va ser una dona que es va negar a renunciar als seus coneixements Científics per convertir-se en cristiana tot i acceptar tota fe i religió. Va ser víctima d'una traïció per Motius polítics, en una època en què no és tolerava el paganisme i per aquest motiu, Hipàrquia va ser acusada injustament per 'un grup de religiosos cristians a l'Alexandrina de principis del segle V.  

S'ha de destacar que Hipàrquia es va inspirar molt en Crates de Tebes, la seva forma de vida va influir molt en els seus pensaments, que ni la noblesa ni la riquesa, la van poder apartar dels seus propòsits.   

Crates of Thebes,
del jardí de Vil·la Frenèsia 
Roma 

Els ideals d'Hipàrquia: 

- Ella menysprea la riquesa, la bellesa o qualsevol altre valor convencional.
- Accepta la nuesa com a signe de vida.
- Practica el sexe en públic per explicar la seva manera d'expressar-se lliurement i naturalment. 
- Deia que per arribar a ser feliços, no havíem de complir normes i lleis si no que havíem de fer el que els nostres impulsos naturals i desitjos ens diguessin. 


En aquest vídeo podem observar dues escenes de la sèrie de Merlí, que descriuen el seu estil de vida i les seves ideologies. 

Clara Machuca 
1r Batx 

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada interessant, explicant la biografia i els ideals d'Hipàrquia. Per altra banda, comentar que l'any passat vaig mirar la pel·lícula "Àgora", en la qual ella és la protagonista i ens mostra la seva vida completa i m'agradaria afegir que va ser professora de filosofia als seus deixebles, em sembla, i va morir d'una manera molt violenta: la van violar, la van torturar i quan la van matar, la van passejar per tota la ciutat d'Alexandria...
Anònim ha dit…
Em sembla una entrada molt interessant. Jo, personalment no coneixia ni havia sentit mai a parlar de Hipàrquia d’Alexandria, i em sembla molt d’admirar que decidis deixar tots els seus béns materials i la seva riquesa per portar una vida mes senzilla i poder-se dedicar al que li agradava que era la filosofia. També em sembla interessant el fet de que hagis escrit sobre ella, ja que quan pensem en persones que es edicàenala filosofia, ssolem pensar en homes filòsofs, però m’ha agradat que hagis escrit sobre una de les primeres filòsofes que es sap.
Anònim ha dit…
Una entrada interessant, m'agradaria saber si ella, al dir que no s'havien de seguir unes nores, sinó els nostres impulsos, si va tenir gaires seguidors que pensaven com ella i l'apoiaven?
Anònim ha dit…
També m'agradaria saber què en pensaven els homes d'ella? Era molt criticada per ells? O molts la seguien ja que creien igual que ella?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES