13 de maig del 2020

LES RUÏNES D'EMPÚRIES

Els grecs al segle IV van fundar aquesta colònia, anomenada Empòrion, que van instal·lar sobre un turó, avui dia conegut com Sant Martí d'Empúries.
La primera cosa que van fer, va ser construir un port a la part alta del turó per a poder amarrar els seus vaixells, i després es van instal·lar a la part més plana i van crear la Neàpolis, coneguda com la ciutat nova.
Aquest punt escollit pels grecs a la Costa Brava va ser un territori molt beneficiós, per la seva activitat comercial.
L'any 218 aC el port va servir com a punt d'entrada de les tropes romanes en la  lluita contra els cartaginesos.
Empúries va ser la porta d'entrada a la cultura grega i romana a la península Ibèrica.
Aquesta ciutat va ser abandonada al segle III d.C, i va acabar quedant sota les runes.
Les Ruïnes d'Empúries

Les Ruïnes d'Empúries són el jaciment arqueològic més gran de Catalunya.Empúries és l'únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d'una ciutat grega i romana.
Aquesta ciutat va quedar oculta durant molt de temps, fins que l'any 1908 van començar unes excavacions on es van descobrir aquestes ruïnes que cal recalcar, que  avui dia encara continuen.
Fòrum Romà




     
Una de les entrades de la muralla
En aquestes ruïnes s'hi conserven mosaics molt ben conservats, estàtues de marbre, columnes, velles parets...

Curiositat:


La ciutat d'Empúries al llarg del temps va arribar a  tenir tres noms diferents: Emporion, Emporiae i finalment Empúries. 
Aquests tres noms significaven: centre de comerç



Anna Martí
1r Batx 

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones, primer de tot dir que l'entrada m'ha semblat molt interessant, però m'agradaria ampliar una mica l'informació sobre el jaciment. El jaciment, es pot dividir en quatre parts, una és la palaiàpolis, que seria la primera fundació que van fer els grecs situada on avui hi ha Sant Martí d'Empúries, que es podria considerar la "ciutat vella".Llavors hi ha la neàpolis, que és la part del jaciment que està a la vora del mar. Posteriorment trobem la ciutat romana, a la part oest de la neàpolis i finalment trobem restes d'un poblat ibèric dels indígets.

Anònim ha dit...

Es molt curiós quan visites Empúries que es puguin distingir les dues civilitzacions. Tot i així crec que cal deixar constància que abans dels grecs la zona ja era poblada pel poble íber dels indiketes. Es te constància que estaven a les colines voltant l'actual jaciment arqueològic al voltant del S.IX ac.
Veus alló tan arqueològicament de fa segles i resulta que ja hi era molts segles abans!! Senzillament fascinant.

Unknown ha dit...

.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant! M'agradaria esmentar una curiositat que vaig trobar l'altre dia sobre les ruines d'Empúries. A la part dreta de la porta d'entrada romana, hi ha esculpit un relleu. És un símbol sexual, que en l'època romana, representava bona sort, bons auguris i per tant era costum refregar-hi la mà per sobre.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts