EL MITE DE DÀNAE I ZEUS

Dànae era filla més bella d'Acrisi, senyor d'Argos. Com que el seu pare no tenia fills mascles, preocupat, va anar a consultar l'Oracle de Delfos per saber el futur de la seva descendència. L'Oracle li va comunicar que seria el fill de Dànae qui l'assassinaria a ell, en aconseguir la maduresa. Acrisi, commocionat per la notícia del seu futur inesperat i a sobre en mans del seu nét, va decidir empresonar a Dànae, per tal que aquesta no tingués mai cap contacte amb cap home i per tant no pugui tenir fills. La va tancar a la part alta d'una torre inaccessible on era atesa per donzelles verges. 

Però Zeus, el senyor de l'Olimp, va ser encantat per la bellesa de la jove i sobretot per la seva virginitat. Així que va decidir posseir-la. Va baixar del cel i va veure que era impossible accedir-hi, ja que el lloc estava vigilat per les donzelles dia i nit.
Però un dia, Zeus ja estava esgotat d'esperar tant, així que va decidir entrar a la cambra de la jove sent una mena de núvol lleuger i daurat. Dànae estava estirada i nua al llit. Per no produir sospites, Zeus la va penetrar en el seu cos en forma de pluja d'or.
Dànae al rebre la pluja d'or, Tizià, 1560-1565, Museu del Prado
Nou mesos després d'aquella trobada, Dànae va donar llum a Perseu, que va matar la Gorgona Medusa. Davant aquesta situació, Acrisi va decidir llançar a Dànae i el seu fill en el mar, amb la intenció que morissin. Però la mare i el seu fill es van salvar. El noi es va criar i es va convertir en un gran guerrer. Va matar a la Medusa i va rescatar a Andròmeda. 
Un dia Perseu va anar a Larisa, lloc on se celebraven les competències atlètiques. Acrisi estava allà també, i accidentalment, mentre Perseu estava jugant amb una javelina el va colpejar i es va produir la mort d'Acrisi. Finalment l'Oracle es va complir. 

A continuació podeu veure unes diapositives amb informació més detallada sobre el mite:



MERYEM MERIMI
1BATX D

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt!! Una altra dada que podríem afegir és que un Oracle va preveure el destí de la Medusa. Deia que moriria a mans de Perseu, el seu cap seria entregat a Polidectes, el qual es convertiria en pedra degut a al mirada de Medusa i, després, ella seria entregada a la deessa Atena per ressuscitar els morts amb la seva sang.
Anònim ha dit…
Em sembla una entrada molt interessant.
Mai abans havia sentit parlar sobe aquest mite i no el coneixia.
Però hi ha agut una cosa que no m’ha agradat, i és el fet de que Zeus, per el simple fet de que hagi volgut, li tregui la virginitat a Dànae, d’acord que els déus eren molt importants, però que Zeus fos un déu no li dona dret a fer el què vulgui amb Dànae, és injust.
Anònim ha dit…
Molt interessant deixem dir que el fill de Dànae, Perseu, després de matar a Medusa va aconseguir que (involuntariament) nasqués Pegaso, un caball alat que va ser capaç de cabalgar pels cels amb Perseo.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES