EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE

Un dels mites d'amor més bells és el mite d'Orfeu i Eurídice, sens dubte, un mite de fidelitat i valor als sentiments. Eurídice era una nimfa amb una bellesa senzilla i un dolç somriure. Ella era de Tràcia, lloc on va conèixer a Orfeu i que aquest es va quedar enlluernat per la seva bellesa i es van decidir unir per tota la vida, sota la benedicció de Zeus.

Escultura d'Orfeu i Eurídice feta per Arno Beker, 1944.
Un dia, Eurídice va sortir a passejar pel bosc per trobar-se amb les altres nimfes, però durant la seva trajectòria va passar un fet horrorós i inesperat. Aristeu, un caçador de Tràcia, es va enamorar d'ella i va decidir raptar-la en aquell moment. Mentre la jove intentava fugir pel bosc, es va trobar amb una perillosa serp que li va donar una mossegada letal. Eurídice morí instantàniament.
Orfeu, desconsolat i sense haver superat la mort de la seva dona, va decidir fer una cosa que només algú massa enamorat hagués pogut fer: viatjar cap a Hades (l'inframón grec) i intentar recuperar la seva dona.

El viatge cap a l'inframón va ser molt arriscat, però Orfeu preferí morir en l'intent que passar la seva vida plorant pel seu amor. Va arribar al riu Estígia i es va trobar amb Caront que s'estava encarregant de transportar als morts en la seva barca cap a Hades. En aquell moment, Orfeu va agafar la seva lira i va tocar sonates plenes de dolor que manifestaven el dol que tenia en el seu cor. Caront, commogut davant això va decidir portar-lo cap a l'altre costat, és a dir, cap a Hades.

Quan Orfeu baixí de la barca, es va trobar amb el guardià de l'inframón (personatge amb tres caps i violent), però que aquest en escoltar la sonata d'Orfeu també es va commoure i el va deixar passar. Quan va entrar a Hades, va fer un pacte amb la reina de l'infern, Persèfone. El pacte consistia que Persèfone deixava que s'emportés a Eurídice, però havia de complir amb una condició: no podia girar-se a veure-la fins que hagin sortit de l'inframón, i per tant hagin vist els raigs del Sol. Si no ho feia, Eurídice mai sortiria de l'inframón.

Orfeu, va estar fent tot el trajecte sense mirar-la, però en l'últim moment que els faltava per travessar cap a la terra, Orfeu no va poder resistir-se i es girí per veure-la quan encara no havien passat, i el que va veure va ser Eurídice esvaint-se davant dels seus ulls sense ell poder fer res.
Orfeu, sense ganes de viure, vagava amb la companyia de la seva lira i l'únic que volia era morir-se per trobar-se amb la seva estimada. El seu desig es va fer realitat quan les Bacants tràcies van voler seduir-lo però ell es neguí. Va escapar pel bosc, però elles el van atrapar i li van donar la mort.
Finalment, Orfeu va poder tornar a Hades per reunir-se eternament amb Eurídice. Aquesta història ens demostra que l'amor venç tota els obstacles, i que mentre existeixi, ni la mateixa mort pot ser la fi de l'amor. 

A continuació podeu veure unes diapositives amb informació més detallada sobre el mite:Meryem Merimi
1r batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

LES CIUTATS ROMANES