CONSTANTÍ I EL GRAN

Constantí I el Gran va néixer a Naissus, Dàcia el 27 de febrer de 272, i va morir a Ancycrona, Pont, el 22 de maig del 337. Va ser el primer emperador romà que professà el cristianisme. Constantí va rebre el títol d'august per les seves tropes el 25 de juliol del 306 i va governar l'Imperi Romà, el qual es trobava en constant creixement, fins la seva mort. També refundà la ciutat de Bizanci, la qual més tard va anomenar Constantinopolis que significa "ciutat de Constantí", després la declarà la Nova Roma.

Era fill d'un oficial grec, Constanci Clor, que l'any 305 va ésser anomenat August. Un any després mor Constantí i és proclamat emperador per les tropes locals, enmig d'una situació política complicada, agreujada per les tensions amb l'antic emperador Maximià, i el seu fill Majenci. Constantí derrota a Maximià el 310 i al seu fill a la batalla de Ponte Millivio, el 28 d'octubre del 312.
Una tradició afirma que Constantí va tenir una visió abans d'aquesta batalla; mirant al sol, al qual com a pagà donava culte, va veure una creu i va ordenar als seus soldats que posessin en els seus escuts el monograma de Crist, és a dir les dues primeres lletres del nom grec superposades.
Tot i que després va seguir practicant ritus pagans, des d'aquesta victòria es va mostrar favorable als cristians. 
Conjuntament amo Licini, emperador a l'Orient, va promulgar l'anomenat "edite de Milà", afavorint la llibertat de culte. Més tard els dos emperadors es varen enfrontar i l'any 324 Constantí va derrotar Linici i es va convertir en l'únic August de l'imperi.

Constantí va portar a terme nombroses reformes administratives, militars, econòmiques, però sobretot varen destacar les políticoreligioses i en primer lloc les que anaven encaminades a la cristianització de l'Imperi. Va promoure estructures adequades per a conservar la unitat de l'església. Al costat de disposicions administratives eclesiàstiques, va prendre mides contra heretgies i cismes. Va lluitar contra varis cismes per defensar la unitat de l'Esglesia. 
El 330 va canviar la capital de l'Imperi Romà a Bizanci, que va anomenar Constantinoble. 
Bust de l'estàtua colossal de Constantí a la Basílica
Nova de Roma, autor desconegut
Judith Rodríguez Bares
1r Batx


















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES