7 de juny del 2018

EL MENJAR A L'ANTIGA GRÈCIA

Us explicaré la alimentació dels grecs.

SEQÜÈNCIA DELS ÀPATS

Els grecs menjaven tres o quatre vegades al dia. L'esmorzar, que s'anomenava akratismós, hi havia pa d'ordi sucat en vi, que s'anomena akratos, a vegades complementaven amb figues i olives. També menjaven creps, per tant aquella època ja existien les creps. Al migdia, hi havia un dinar ràpid i s'anomenava ariston. El sopar, depinon, era l'àpat més important, com els romans. Fins i tot també es feia un berenar. Els homes i les dones prenien els seus menjars per separat. Quan la casa era petita, els homes menjaven en primer lloc, les dones després i finalment els esclaus. 

COM ES MENJAVEN?

Menjaven normalment asseguts en cadires, els bancs es van utilitzar per als banquets. Les taules eren força altes per als àpats i baixes per als banquets els quals eren rectangulars. A partir del segle IV aC, la taula era rodona. 
Els coberts no s'utilitzaven, però la cullera si. Es menjava amb els dits. Els ganivets s'utilitzaven per tallar la carn.
Grecs menjant
EL BANQUET 

En aquella època es deia simposi (Symposion) era una "reunió de bevedors". Consistia en dues parts: la primera dedicada al menjar pròpiament dit, i una segona part dedicada a la beguda i a la tertúlia. La segona part es començava amb una libació en honor de Dionís seguida de conversa o jocs de la taula, com ara kottabos. Els comensals s'ajeien en sofàs. També hi havia diverses taules baixes per servir els aliments o jugar jocs de taula. Fins i tot hi havia ballarins, acròbates i músics que entretenien els comensals. Ara bé, el banquet estava estrictament reservat als homes. Era un element essencial de la vida social grega, que els romans van heretar. El banquet es va convertir en l'escenari d'un gènere específic de la literatura, com el Simposi de Plató.


Simposi de Plató
ALIMENTS DELS GRECS
L'alimentació d'aquella època es fonamentava en el pa de blat, el vi, els derivats lactis, oli d'oliva, els llegums i les verdures, el porc i els embotits, l'ús d'herbes aromàtiques i el peix. El peix salat era un aliment dels pobres.
Les herbes i espècies eren molt importants en la cuina i la pastisseria gregues i també per l'elaboració de vins. Els grecs i els romans el feien servir per al peix, les carns i els menuts.

Aquí podeu trobar més informació sobre del menjar a l'antiga Grècia:



Martina Vilar
1r Batx

8 comentaris:

Unknown ha dit...

He trobat molt interessant saber d'on prové part de la nostra cultura culinària i m'ha sorprès molt que el peix salat fos un aliment pels pobres. Molt bona entrada!

Anònim ha dit...

M'han impactat els aliments que menjaven en cada àpat: Pa d'ordi sucat en vi, creps etc... També em sembla molt masclista el fet de que els homes menjaven primer i les dones i els esclaus després, fet que encara podem observar en la societat actual, però mica en mica va canviant. Una entrada interessant, bona feina Martina!

Berta Dong Reixach ha dit...

Que fort que ja existissin les creps en aquelles èpoques!
I si ens fixem en aquells temps es considerava el sopar l'àpat més important del dia, avui en dia és l'esmorzar.
Ho trobo molt injust que els homes anessin primer que les dones, molt masclista des de el meu punt de vista.
I Sort que avui en dia utilitzem tots els coberts per menjar i no mengem amb els dits!

Molt bona entrada!

Alba Le Riera ha dit...

És bonic veure que seguim els passos dels nostres avantpassats. Els àpats que feien són semblants als nostres, i la manera de menjar també es pot comparar amb nosaltres. Malauradament, les desigualtats seguien presents fins i tot a l'hora de menjar.
Bona feina.

Anna Canadell ha dit...

Part de la nostra cultura culinària podem veure que prové de ja fa molt temps, i els àpats que feien són molts semblants als nostres. Un fet que m'ha sorprès ha sigut que abans el peix salat era menjar de pobres i que avui en dia no tothom en pugui arribar a comprar, també m'ha cridat l'atenció que en aquella època ja existissin les creps! Una entrada molt interessant

Judith Rodríguez ha dit...

Respecte al menjar no hem evolucionat gaire, el que si que m'ha sorprès és que el sopar es considerés l'apat més important del dia, ja que actualment es considera el més "lleuger. Per altra banda, no m'ha sorpès gaire que els homes mengessin abans que les dones, ja que com molt bé sabem tots, vivien en una societat molt masclista. Molt bona feina!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Com sempre l'home té preferències fins i tot en el menjar. el que em sorprèn és que el sopar fos l'àpat més important ja que ara sol ser l'esmorzar. Tot i això el tema dels aliments no ha canviat gaire respecte d'ara. Bona feina!

Jana Casacuberta ha dit...

És sorprenent que fins i tot als àpats l'home tingués preferència a la dona. Tot i així, m'ha sorprès positivament que la nostra dieta estigui basada en la seva, ja que tots els aliments esmentats avui en dia encara són molt populars dins la dieta Mediterrània. Molt interessant!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts