7 de juny de 2018

EL MENJAR A L'ANTIGA GRÈCIA

Us explicaré la alimentació dels grecs.

SEQÜÈNCIA DELS ÀPATS

Els grecs menjaven tres o quatre vegades al dia. L'esmorzar, que s'anomenava akratismós, hi havia pa d'ordi sucat en vi, que s'anomena akratos, a vegades complementaven amb figues i olives. També menjaven creps, per tant aquella època ja existien les creps. Al migdia, hi havia un dinar ràpid i s'anomenava ariston. El sopar, depinon, era l'àpat més important, com els romans. Fins i tot també es feia un berenar. Els homes i les dones prenien els seus menjars per separat. Quan la casa era petita, els homes menjaven en primer lloc, les dones després i finalment els esclaus. 

COM ES MENJAVEN?

Menjaven normalment asseguts en cadires, els bancs es van utilitzar per als banquets. Les taules eren força altes per als àpats i baixes per als banquets els quals eren rectangulars. A partir del segle IV aC, la taula era rodona. 
Els coberts no s'utilitzaven, però la cullera si. Es menjava amb els dits. Els ganivets s'utilitzaven per tallar la carn.
Grecs menjant
EL BANQUET 

En aquella època es deia simposi (Symposion) era una "reunió de bevedors". Consistia en dues parts: la primera dedicada al menjar pròpiament dit, i una segona part dedicada a la beguda i a la tertúlia. La segona part es començava amb una libació en honor de Dionís seguida de conversa o jocs de la taula, com ara kottabos. Els comensals s'ajeien en sofàs. També hi havia diverses taules baixes per servir els aliments o jugar jocs de taula. Fins i tot hi havia ballarins, acròbates i músics que entretenien els comensals. Ara bé, el banquet estava estrictament reservat als homes. Era un element essencial de la vida social grega, que els romans van heretar. El banquet es va convertir en l'escenari d'un gènere específic de la literatura, com el Simposi de Plató.


Simposi de Plató
ALIMENTS DELS GRECS
L'alimentació d'aquella època es fonamentava en el pa de blat, el vi, els derivats lactis, oli d'oliva, els llegums i les verdures, el porc i els embotits, l'ús d'herbes aromàtiques i el peix. El peix salat era un aliment dels pobres.
Les herbes i espècies eren molt importants en la cuina i la pastisseria gregues i també per l'elaboració de vins. Els grecs i els romans el feien servir per al peix, les carns i els menuts.

Aquí podeu trobar més informació sobre del menjar a l'antiga Grècia:



Martina Vilar
1r Batx

1 comentari:

Paula Sala ha dit...

He trobat molt interessant saber d'on prové part de la nostra cultura culinària i m'ha sorprès molt que el peix salat fos un aliment pels pobres. Molt bona entrada!