4 d’abril del 2018

POLIS DESTACADES DE L'ANTIGA GRÈCIA

En la meva anterior entrada, em vaig dedicar a fer una recerca sobre Atenes i Esparta: les dues ciutats-estats més importants de l'Antiga Grècia. Llavors, vau poder llegir quines eren les característiques de cada una i en què es diferenciaven.
Tot i així, he pensat que seria adequat fer esment a altres polis gregues que també van tenir una importància molt destacada en aquells temps, com ara Tebes o Corint. Així doncs, en aquesta entrada us introduiré ciutats de l'Antiga Grècia.

Mapa polític de l'Antiga Grècia on es poden observar les diferents polis
Olímpia va ser una ciutat de l'Antiga Grècia situada a l'àrea del Peloponès. Es va caracteritzar per ser una de les polis amb més tradicions religioses i un gran desenvolupament econòmic on podies trobar molts temples, tresors. A més, va guardar una història sobre els déus i les seves generacions durant molt de temps.
Restes d'Olímpia
Aquesta polis grega va ser famosa per ser un centre religiós destacat on es rendia culte i adoració als déus. Precisament hi havia, a la mateixa ciutat, una gran estàtua d'or i marfil de Zeus que va ser destrossada pels perses durant la Segona Guerra Mèdica. De fet, era considerada una de les set meravelles del món antic.



Tebes, ciutat natal de grans personatges com Hèrcules o de importants poetes com Hesíode, va jugar un paper essencial durant la vida de l'Antiga Grècia. De fet, però, la seva relació amb la mitologia fa que la ciutat tebana sigui (i fos) molt famosa per aquest aspecte.

Durant l'Antiga Grècia es va caracteritzar per ser una gran enemiga d'Atenes. Per això, quan Esparta va viure una de les seves èpoques d'expansió contra Atenes, Tebes es va aliar contra els espartans i va gaudir un període de certa hegemonia entre les polis gregues.


Corint va ser una polis molt destacada durant l'Antiga Grècia. De fet, es podria considerar que, després d'Atenes i Esparta era la tercera gran ciutat-estat. Estava localitzada en un punt estratègic i va ser un gran referent cultural.


Tot i haver sofert molts terratrèmols, l'Antiga Corint encara s'alça amb majestuositat
Aquesta polis va ser governada per diferents dinasties abans de l'arribada dels romans: des dels pritans (que tenien poc poder i tenien un càrrec anual) fins a Cípsel, un comandant militar el pare del qual havia estat rei de Tebes.


Milet (actualment, ciutat turca anomenada Efes), va ser el bressol de grans científics i filòsofs com Tales, Anaximandre o Anaxímenes. L'estructura que tenia la ciutat durant l'Antiga Grècia, ideada per l'arquitecte Hipòdam, es va convertir en els fonaments de la planificació de moltes ciutats romanes.



Mapa de l'Antiga Milet. Com es pot obsrevar, l'estructura de la polis era gairebé perfecte
El principal monument de l'antiga ciutat-estat era el teatre, que va ser construït el segle IV aC i tenia una capacitat per 15.000 espectadors. Actualment, es troba en un excel·lent estat de conservació.

CIRENE

L'antiga Cirene estava situada al nord d'Àfrica, a l'actual Líbia aproximadament. L'arquitectura de la polis va ser molt important i, de fet, encara avui en podem gaudir de molts monuments. Entre aquests destaca, per exemple, el Temple d'Apol·lo, construït el segle VII aC.


L'Antiga Cirene, com es pot observar, estava localitzada ben a prop del mar

Si voleu més informació sobre les polis a l'Antiga Grècia, us recomano veure el següent vídeo. D'una forma certament divertida, en podreu aprendre diferents aspectes en pocs minuts:

 
Ferran Gil
1r Batx

5 comentaris:

Unknown ha dit...

En aquest breu resum del que van significar les polis gregues de les que has parlat, tinc una clara idea sobre l'Antiga Grècia. A més a més, gràcies al vídeo que has adjuntat, he pogut acabar d'entendre i descobrir noves coses. Sincerament, no em faria res viure en una polis grega, ja que penso que la democràcia establerta és molt més justa que si fos tot un imperi sencer.

Martina Vilar ha dit...

La entrada és super interessant, però tinc un dubte. aquestes polis destacades de l'Antiga Grècia existeixen actualment? I si és així m'agradaria molt anar a visitar aquestes ciutats, fins i tot potser quedar-me a viure una temporada, perquè el paísGrècia és molt bonic. però si no existeixen, doncs, m'agragadria tenir un relotge del temps per poder anar el passat per veure com hi vivien aquella gent i poder veure com eren realment les ciutats d'aquella època i potser, fins i tot, sabríem algunes coses més sobre d'aquella època, no se sap mai. De les ciutats que has parlat la que m'ha cridat més l'atenció és l'Olímpia, perquè aquesta ciutat l'he sentida moltes vegades i a més a més l'he sentida per diverses llegendes, però no ho sabia que tingués tanta relació amb la religió. Molt bona entrada!

Unknown ha dit...

Quina enveja llegir diverses coses de ciutats i no estar en cap, tot i que aquestes ciutats com he llegit tenen una història molt completa al darrera, uns déus els quals admiraven els ciutadans, unes infraestructures que algunes encara es conserven les ruïnes. També llegir aquesta entrada m'ha fet recordar el llibre Èdip Rei ja que Èdip passa per quasi bé totes les ciutats. M'he informat més sobre aquestes ciutats i no trobaria pas malament anar a viure allà, ja que com ha dit la Marta també crec que la democràcia establerta és molt més justa que si fos un imperi sencer.
Molt bona entrada Ferran, continua així que aquestes entrades m'interessen molt més que les de mitologia.

Anònim ha dit...

Bones Martina! En aquest comentari et resoldré el teu dubte sobre si existeixen totes aquestes polis o no en forma de ciutats actuals.
La resposta de la pregunta és que la majoria sí. Ara bé, no estan ben bé al costat dels jaciments arqueològics, sinó a uns quilòmetres més enllà. Els noms de les localitats continuen sent els mateixos.

Helena ha dit...

Olímpia, també, era la ciutat on se celebraven els famosos jocs olímpics. És una de les ciutats més antigues del món, i van aconseguir que arribés a tenir un gran desenvolupament econòmic, a part del que ja has dit. Ha estat molt inspeccionada per molt arqueòlegs i en un numeroses vegades s'ha arribat a trobar objectes que han facilitat l'explicació de la història de l'antiga Grècia. Molt interessant i molt bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts