LA VIDA QUOTIDIANA

LA JORNADA DEL CIUTADÀ ROMÀ

Les activitats que duia a terme un romà els dies feiners duraven, generalment, de sol a sol. S'aixecava abans que es fes de dia, cap a dos quarts de cinc a l'estiu i a dos quarts de vuit a l'hivern. Es rentava la cara, els braços i les cames, i anava a la cuina a esmorzar. Sortia de casa per anar al seu lloc de treball.
Si era ric, rebia a molt d'hora els clients que saludaven el senyor. Després es dedicava als afers personals (visites, votacions als comicis, negocis, etc.) o públics (en el cas que fos magistrat).
A mig dia plegava de la feina fins l'endemà, i llavors prenia el prandium, un dinar lleuger, tan senzill que ni tan sols es parava la taula. Després , cap a les dues de la tarda, feia la migdiada (meridiatio).
Després de la migdiada, cada nou dies a l'època republicana, prenia un bany de cos sencer: els ciutadans rics ho feien generalment a casa seva, i la resta de ciutadans anaven als banys públics (thermae), on calia pagar una moderada entrada. Seguidament solia anar a fer un tomb i, cap a l'hora desena (les 4 de la tarda), s'asseia a la taula per prendre el sopar, l'última menjada del dia i la més abundant. Un cop havia acabat de sopar,se n'anava a dormir.
Les termes de Caracalla
deixo un enllaç per veure'n més informació,
aquí
EL MENJAR  

Els romans primitius eren molt mesurats: menjaven pocs aliments i no gaire variats. Ben aviat, però, a causa de la riquesa generada per les conquestes, les taules de nombrosos ciutadans es van omplir de plats exquisits. 
A partir del segle II a.C els romans feien ja tres àpats al dia, tot i que només el sopar era abundant:

a) El ientaculum, un petit esmorzar després de llevar-se, que consistia en pa, formatge, mel i fruites
b) El prandium, una espècie de piscolabis, àpat lleuger, que feien al migdia. Prenien carn freda, ous o embotits, així com fruita i vi. De vegades, aprofitaven per a aquest dinar les restes del dia anterior
c) El sopar, l'àpat principal, que durava des de mitja tarda fins a la nit. A les grans ocasions, quan hi havia convidats, el banquet podia durar fins a la matinada: després del sopar pròpiament dit tenia lloc una sobretaula molt llarga (comissatio), amb converses, espectacles diversos i passatemps, acompanyada amb la ingesta abundant de vi, fruits secs i dolços.

A l'època antiga els romans sopaven a l'atrium; a l'època republicana ho feien al cenacle (una cambra que solia sobreposar al tablinum); i, ja durant l'Imperi, sopaven al triclinium (menjador), ajaguts damunt de tres llits que tenien una disposició fixa al voltant d'una taula, i eren anomenats summus, medius, imus.
Els lectus medius era el lloc d'honor; el lectus imus, el del propietari de la casa.


triclinium
EL MENÚ

Una vegada els comensals s'havien acomodat al lloc assenyalata,els esclaus presentaven l'aigua per a l'ablució de les mans i el banquet començava.
El menú d'un bon sopar, a partir del segle I a.C, constava de tres parts:

a) La gustatio, que era una mena d'aperitiu. Es menjaven entremesos, amanides, carxofes, espàrrecs, porros, bolets, olives, nous, ostres etc. i com a beguda prenien vi amb mel (mulsum).

b) La prima mensa, que era el sopar pròpiament dit. Constava de diversos plats de carn, ho amanien tot amb sal, llorer, julivert, herbes aromàtiques, salses i canyella. El pa també era imprescindible a la taula.

c) La secunda mensa o postres, que consistia en prendre pastissos, fruita i fins i tot gelats, acompanyats de vi dolç.
Simulació del menjar que podia haver-hi en un àpat romà
1r Batx
Êlia Vilà

Comentaris

Unknown ha dit…
He quedat sorpresa amb la diferència entre l'estil de vida dels antics romans i el nostre actualment. Avui dia la nostra rutina és més estressant, pel fet que gairebé no tenim moments per relaxar-nos, en canvi els romans tenien temps per fer la migdiada i tot.
Martina Vilar ha dit…
En aquella època, el sopar era un dels àpats més importants, en canvi nosaltres és el dinar. El que m'ha sorprès més és això d'aixecar-se a dos quarts de cinc a l'estiu, la veritat és què és molt d'hora. Vols dir que dormien les hores adequades durant l'estació d'estiu?
Anònim ha dit…
Pel que m'ha semblat llegir, els romans (més concretament, els ciutadans), eren unes persones molt ben cuidades pel que fa a la higiene i al menjar. En primer lloc, es rentaven cada dia, i en segon lloc, tot i que menjaven molt, s'alimentaven de menjar de qualitat. De fet, es creu que precisament van ser els romans els que van posar a les bases a la preuada i saludable dieta mediterrània.
Unknown ha dit…
Just el primer moment que he llegit el títol, he pensat que aquesta entrada seria molt interessant, però també quan he llegit que es llevaven molt d'hora el matí, ja m'havia imaginat que treballarien quasi sense parar,però com veig aquests romans vivien bastant bé, i tenien molt temps per relaxar-se i rentar-se. Molt interessant aquesta entrada, ja estic esperant la segona part!
Helena ha dit…
El fet que actualment se li atribueixi tanta importància a la feina i el que gira al seu voltant (a diferència de l'antiga Roma), fa que els nostres costums s'hagin tergiversat completament. Els nostres costums son totalment diferents i atribuïm molta importància a altres que els romans no hi donaven com per exemple al dinar. Per nosaltres és l'àpat més important del dia, i com tu dius, pel que fa els romans, ho era el sopar. Molt interessant!
Unknown ha dit…
Aquí podem veure clarament la diferència entre la nostra societat i la romana d'aleshores, i com les societats han anat canviant amb el temps, influenciades per tots els canvis socials i tecnològics. Una entrada molt interessant, Èlia!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES