6 de febrer del 2018

JOCS A L'ANTIGA ROMA

Com avui en dia, els nens i nenes a l'antiga Roma també es divertien amb joguines, la forma de divertir-se no ha canviat molt, tenint en compte tots els segles que ens separen. 



Les nenes jugaven més amb nines que des de llavors eren fetes de fusta o fang i fins i tot n'hi havia algunes d'articulades. Després, també jugaven a la corda, com a futures mares jugaven a ser cuineres... 




En canvi als nens els agradava més jugar a batalles, construir-se espases amb fusta, a pilota, a jugar amb la baldufa...


Exemple d'una nina articulada

En canvi si ens fixem en l'actualitat, tot i que s'han conservat algun dels jocs, i molts d'ells són similars, l'únic que han evolucionat, molts dels nenes passen part del dia amb el mòbil. 


TROPA (TABES)
Per aquest joc es necessitaven uns ossets d'animal i s'havien d'introduir en un recipient de gerro.
El joc consistia en què els nens havien de tirar quatre tabes a dos metres de distància. Guanyava aquell que aconseguia més punts i les que no entraven al gerro eren eliminades.



EL IO-IO

Aquest joc està format per dos cercles de fusta aguantats per un cordill i entremig hi duien un cilindre. El joc consistia a aconseguir fer pujar i baixar-lo el màxim de cops possibles.

Exemple d'un io-io baixant

GRALLIS GRADI (XANQUES)
Cada jugador tenia unes xanques i dibuixat a terra hi havia unes línies separades per quatre metres, i el que havien d'aconseguir els jugadors era travessar les màximes línies que poguessin amb el màxim equilibri.
Guanyava aquell que aconseguia travessar més vegades les línies.

Xanques amb què els jugadors caminaven

TVRBO (BALDUFA)
S'utilitzava una baldufa de fusta amb la punta de ferro i un cordill i el joc consistia a fer girar la baldufa el màxim de temps possible.

Baldufa

PECVNIAM CONICERE
Era un taulell amb forats on el jugador havia d'aconseguir posar el màxim nombre de monedes dins d'aquests forats, el jugador estava situat a un metre del taulell i el participant comptava amb cinc monedes.

Taulell amb els forats

FVNEM TRAERE
El joc ha d'estar format per dos equips més o menys equilibrats. Es marca una línia a terra i el que han de fer és estirar de la punta de la corda. L'equip guanyador és aquell que té més força i aconsegueix estirar la corda cap al seu cantó.
Joc de la corda

Judit Osuna
1r Batx

9 comentaris:

Unknown ha dit...

Quan penses en el patrimoni que ens vé de Roma potser penses en arquitectura però sens dubte no penses en jocs, que han avançat fins a la nostra era. Una entrada molt interessant!

Unknown ha dit...

Tot i que les joguines actuals són força més complexes, les que s'utilitzaven antigament han perdurat fins avui dia, ja que la majoria de nosaltres les hem pogut utilitzar i fins i tot tenir.

Èlia Vilà ha dit...

No hauria pensat mai que s'haguessin conservat tants jocs d'aquella època. Trobo molt interessant saber que aquests han perdurat fins avui en dia, i afortunadament els he pogut jugar a l'escola. Els jocs simples solen ser els més divertits i que hagin romàs tant de temps deu ser per alguna cosa. Molt bona entrada Judit.

Anònim ha dit...

És sorprenent que encara es conservin jocs infantils de fa mil·lennis, com per exemple el Io-Io.
La majoria de jocs com les cartes també tenen un origen molt antic, però desconeixia la presència de jocs com la baldufa que actualment estan bastant de moda.
Entrada molt interessant!

Martina Vilar ha dit...

L'any passat feia llatí com a optativa, vaig fer una entrada semblant a la teva, perquè tenia curiositat de saber què jugaven els nens en aquella època i saber si existien jocs o no. Aquella època jugaven "caput et navis", el típic "Cara o creu". I un altre joc "sistrum": tenia forma de ferradura i a dalt normalment hi duia la figura d'un ocell o un gat. De punta a punta de les parets d'aquesta "ferradura" hi havia unes varetes amb uns platerets, si els agitaves sonaven. Es podria dir que era l'antic sonall. Bona entrada!

Helena ha dit...

No m'hagués imaginat mai que actualment s'utilitzen joguines de l'antiga Grècia. Se'm fa molt bonic pensar que aquests costums han anat passant de generació en generació fins a arribar als nostres dies. M'agrada que els nens es divertissin amb jocs i objectes tant simples, ja que actualment, els nens, la única cosa que busquen per a divertir-se son els mòbils. Molt interessant!

Nora Prado ha dit...

Mai a la vida m'havia arrivat a plantegar els jocs que jugavens antigament, ja que hi han jocs que avui en dia encara és fan servir i es juguen! no en tenia nidea que provenien de tanta antiguitat!

Unknown ha dit...

Sempre he pensat que és molt interessant veure com una coisa tant simple com els jocs poden evolucionar i cambiar tant, en aquesta entrada es pot veure que nolts dels jocs actuals provenen i s'assemblen molt als de l'antiga Roma. Molt bona entrada!

Bruna Villegas ha dit...

Tot i que en fa uns segles d'aquests jocs, n'hi ha que encara s'hi juga! Encara es juga a FVNEM TRAERE, TVRBO, GRALLIS GRADI o el IO-IO. També volia dir que encara perdura el mal hàbit de relacionar les nines amb les nenes i la pilota o les batalles amb els nens. Molt bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts