7 de febrer del 2018

EMPORION, LA CIUTAT GREGA DE CATALUNYA

Són moltes les persones que actualment visiten o han visitat les ruïnes d'Empúries. Situades a la zona de l'Empordà i localitzades al bonic poble de l'Escala, conformen un conjunt arquitectònic d'una antiga ciutat grega anomenada Emporion que va esdevenir un dels punts claus de la Mediterrània Oriental durant l'època d'esplendor grega.

L'assentament es divideix en dues parts: la Palaiapolis, ciutat antiga, i Neàpolis, ciutat nova. El significat d'"Emporion" en grec és mercat, fet que ens dóna una idea de les intencions dels nous colonitzadors.


Vista aèria de les actuals Ruïnes d'Empúries. Tota una joia arquitectònica

Actualment, de la Paliapolis (o Illot de Sant Martí d'Empúries) queden poques restes a les ruïnes d'Empúries, ja que s'ha construït diversos jaciments a sobre. La documentació deixa constància de que sobre d'aquest illot s'hi devia aixecar el Santuari d'Artemisa, però realment només en queden algunes restes com capitells jònics reutilitzats per construccions posteriors.


Aspecte actual de la Palaiapolis, situada en un punt costaner.
LA NEÀPOLIS, LA CIUTAT NOVA

D'aquesta part de l'antiga Emporion si que queden moltes més restes arqueològiques, com per exemple la muralla. Aquesta, cobreix el nord i el sud de la ciutat i la seva construcció té una influència ibera.

Però el més característic de la Neàpolis no és la muralla, sinó l'estructura urbanística. Es tracta d'una localitat on hi ha un carrer principal, del que neixen als altres costats d'altres carrers que arriben fins a les zones de culta, on hi havia els temples. Aquests temples, estaven situats en un punt aïllat i concret de la ciutat i a Emporion  n'hi havia dos:


  • Temple d'Asclepi: dedicat al Déu de la Medicina, Asklepios, del que en resta una escultura imponent.
  • Temple de Serapis: dedicat a Zeus Serapis, a Isis i al seu fill Harpòcrates. Està en un bon estat de conservació, és de planta quadrada i està situat sobre un pòdium amb escalinates laterals amb un pòrtic de quatre columnes. El seu dissenyador va ser Numas, un arquitecte egipci; per això les divinitats que són venerades en aquest temple siguin d'origen egipci.
A més dels temples també es poden destacar les cases civils i els llocs públics:
  • Casa d'Atri: habitatge familiar construït amb un pati central.
  • L'Àgora: centre de l'activitat econòmica i política de la ciutat. Allà hi havia l'Stoá, un edifici destinat a tals activitats.
  • Mercats i botigues
Per últim, també ens han quedat restes de construccions d'enginyeria com filtres per distribuir l'aigua o el clavegueram, a més de nombrosos paviments amb mosaics grecs.

Us deixo amb un vídeo general sobre les ruïnes d'Empúries realitzat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya. Tot i que dura menys de dos minuts, el trobo magnífic: gaudiu-lo!


Ferran Gil
1r Batx

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Tenim un gran patrimoni a Catalunya, i és molt interessant saber-ne més. A més, el fet que es conservin estructures fa pensar en l'eficàcia de la seva arquitectura. Jo vaig anar a les runes d'Empúries i són magnífiques. Molt bona entrada!

Unknown ha dit...

Vaig anar-hi fa uns anys, i la veritat és que em va fascinar tot el que vaig veure. M'imaginava que la organització seria molt més senzilla, però estava molt equivocada. Segur que en el seu temps devia ser una molt bonica ciutat, amb unes fantàstiques vistes al mar, a més a més de la seva important utilitat relacionada amb el comerç.

Unknown ha dit...

Sempre tenim coses al voltant de les quals en podem aprendre moltíssim, i no ens adonem ni de la presència. Sempre anem més lluny, pensant que lo llunyà és millor. EN aquest cas el tenim molt a prop i segurament algun cop hi haurem anat però no en sabem gran cosa, igual que jo tampoc ho sabia fins quan vaig anar-hi fa uns anys. Molt bona entrada Ferran.

Èlia Vilà ha dit...

A Catalunya tenim tanta riquesa que a vegades ni ens n'adonem. No he estat mai a Empúries, però m'asseguraré d'anar-hi, després de llegir la teva entrada he vist que hi he d'anar si o si, sort que està aquí a prop. Molt bona entrada Ferran, m'ha encantat!

Martina Vilar ha dit...

La veritat és que no ho sabia això. No ho sabia que hi hagués una ciutat grega a Catalunya. Ara aquest estiu m'agradaria anar a visitar aquest poble. Ha de ser molt xulo. Hi aniré si o si tal com ha dit la Èlia.

Unknown ha dit...

Quan vaig anar Empúries de petita, em va agradar molt, però no me'n recordo de gaire del que em van explicar. Gràcies per la teva entrada, perquè m'ha servit d'ajuda a recordar i m'ha semblat molt interessant. Bona entrada.

Helena ha dit...

Som molt afortunats de gaudir un patrimoni tant important que ens pot aportar tanta riquesa intel·lectual com ho son les ruïnes d'Empúries. Durant l'etapa grega va ser un focus molt important per a la civilització grega i ho continua sent per a nosaltres. És impressionant com s'ha conservat i com es conserva de bé contemplant el factor de que han passat milers d'anys. És molt interessant tot el que expliques, molt bona entrada!

Unknown ha dit...

És fascinant la quantitat de patrimoni que tenim tant a l'abast a Catalunya. Vaig anar a les runes i de veritat que és un paisatge fascinant, amb restes veritablement valuoses. Una entrada molt interessant, Ferran!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts