1 de febrer del 2018

DÉU DE DELS SOMNIS, HIPNOS

Hipnos, déu del somni, fill de Nix, que representa la nit, i fill d'Hades, déu de l'infern, germà de Tanatos, déu de la mort.  
En la mitologia grega el descrivien com a un home jove que anava completament nu, i que tenia ales a les espatlles o als laterals del cap.

          Hipnos, déu dels somnis


Hipnos vivia juntament amb Tanatos, en un lloc on creixien plantes com roselles, entre altres plantes hipnotitzats. Hi ha qui diu que vivia en un palau subterrani a prop de la seva mare Nix, i n'hi ha d'altres que diuen que vivia en una cova subterrània sota una illa per la que fluïen les aigües del riu Leto, el riu del l'oblid.
Una de les llegendes d'Hipnos, explica que la deessa Hera li va demanar que adormís el seu marit, Zeus, i a canvi li va prometre el matrimoni amb la seva filla Pasítea. Ell va acceptar el tracte, però Zeus va despartar furiós i gairebé el castiga. Malgrat tot la seva mare, Nix, el salvà a l'últim moment.
Hipnos finalment es va casar amb Pasítea i van tenir mil fills, els quals es deien Oniros,i entre aquests hi havia Morfeu. Morfeu s'ocupava del contingut animat dels somnis dels éssers humans, mentre que els objectes inerts i secundaris dels somnis eren producte dels altres Oniros.

Tanmateix, Hipnos també li va concedir al pastor Endimió la habilitat de dormir amb els ulls oberts per poder admirar a la seva estimada Selene, deessa de la lluna.

Eulàlia Montaner
4t ESO

10 comentaris:

Unknown ha dit...

L'he trobat molt interessant aquest mite Eulàlia!
Penso que està molt bé conèixer mites de tant en tant perquè ens porten a pensar noves coses.

Clara Serrat ha dit...

No coneixia gaire aquest déu i gràcies a tu ja ser moltes coses més. He trobat molt interessant que Hipnos tingués mil fills!

Nora Prado ha dit...

Ha sigut super interessants i emocionant poguer veure com pots arribar a tindre mil fills! Ha sigut nou el nom de Hipnos! no sabia de la seva existència fins ara.

Unknown ha dit...

Hipnos és un déu poc conegut per ser el déu d'una cosa tant important per nosaltres com la son. Jo, la versió que recordo més és la que viu al costat del riu Leteu, el de l'oblit. Bona entrada!

Anònim ha dit...

Eulàlia ha estat una bona entrada perquè desconeixia el déu Hipnos. Entenc que el nom Hipnos en deriva la paraula hipnosi, un efecte psicològic ja destacat en la mitologia grega i que és un dels aspectes més destacats i investigats en la psicologia actual.

Helena ha dit...

Realment els déus no s'assemblaven en gaire res envers als humans quan parlem de capacitats i poders. Els éssers humans serien incapaços d'engendrar 1000 fills, quina bestiesa! És interessant saber que paraules que utilitzem a l'actualitat provenen de una cultura tan antiga i tan diferent a la nostra. Molt interessant!

Unknown ha dit...

Quedo sorpresa amb la quantitat de déus que existien, i amb el fet que a tots els pertanyia una qualitat. A més a més, les històries que es coneixen d'aquests són tan complertes que semblen reals i tot.

Martina Vilar ha dit...

No havia sentit mai aquest déu. La veritat és que hi ha moltes històries sobre de molts déus. Pel que veig, aquest déu era molt romàntic, tal com has dit que Hipnos li va concedir al pastor Endimió la habilitat de dormir amb els ulls oberts per poder admirar a la seva estimada Selene, deessa de la lluna. Molt bona entrada!

Karina Szabo ha dit...

Trobo molt curiós que Hipnos, a 999 del seus fills els anomenés Oniros i a un sol Morfeu: un gran detall que no podia faltar! I també molt bonic el detall al pastor, molt romàntic! Molt bon escrit.

Bruna Villegas ha dit...

Un mite molt interessant! No coneixia a Hipnos però sí el seu fill, Morfeu. Morfeu és un dels protagonistes a la pel•lícula "Màtrix", es podria relacionar amb el Déu del somni perquè Màtrix és un món virtual, on Neo, el personatge principal, obre els ulls i es dóna compte que res era veritat, que havia viscut en un somni. Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts