7 d’octubre del 2016

LA MÚSICA DELS ROMANS

La música a l'antiga Roma no va ser un gran avanç, tot hi així, a tots ens agrada escoltar música, i evidentment a ells també. Totes les tradicions musicals que podem veure en els romans, són imitades de Grècia, els romans no només imiten la música sinó que també imiten l'art i la cultura, tot i així la cultura grega continua sent més important. A mesura que els romans conquerien els diferents territoris, es quedaven amb els balls i instruments d'aquelles terres, gràcies a això la música romana va millorant cada vegada més.


Exemple de dansa i música de l'Antiga Roma


Les celebracions musicals que feien (festes, músics, cors que cantaven) atreien molt a tots els romans, ja que feien gaudir el públic d'una manera especial. El lloc on es podia gaudir millor de la música era quan aquesta acompanyava al teatre.

Alguns dels instruments més utilitzats per fer aquestes celebracions eren la lira que era com una arpa, feta de fusta i amb deu cordes, la forma i grandària  de la qual podia variar i amb això també variava la seva sonoritat, i la cítara és semblant a la lira tot i que la cítara té més sonoritat, Terpnos va ser un gran citarista. A part d'aquests dos, un altre instrument tocat pels músics més professionals era l'aulos, un instrument amb forma de flauta doble amb forats. L'aulos és un instrument procedent dels grecs. Els romans van fer una adaptació, una tibiae que moltes vegades no tocava sol, sinó  acompanyat d'alguna persona cantant.


                                  lira                                cítara                     aulos

No tota la música i instruments dels romans són apropiats d'altres terres conquerides, en aquests hi ha diferents variacions.

La música pels romans acaba sent bastant important per ells, a part que saben apreciar molt la música en les diferents celebracions musicals que organitzen, també la utilitzen per a l'àmbit educatiu. Tots els que feien o bé tocaven algun instrument era respectat a tot el seu imperi.

A mi personalment m'ha agradat molt saber la música que tocaven i els diferents balls que feien, tothom té les seves maneres de gaudir i passar-ho bé i als altres ens pot agradar més o menys, i la seva a mi m'ha agradat, i a vosaltres?

Eva Bujons
1r Batx

10 comentaris:

Mireia Recuero Solà ha dit...

Bona entrada Eva! He trobat molt interessant el tema que has escollit ja que la música, avui en dia, està present en la nostra vida quotidiana.
Havia escoltat alguna peça de música romana però no havia sentit a parlar mai que aquesta fós una imitació bàsicament del Grec, m'ha sorprès molt ja que havia sentit a parlar que l'origen de les seves peçes musicals provenien de l'Orient i Egipte. Tanmateix, tal com has dit podem comprovar com la música, de la mateixa manera que succeiex actualemnt, no tant sols era utilitzada en l'àmbit religiós,com havia sentit a dir, sinó que també formava part del dia dia dels romans, és a dir, per gaudir-ne i passar-ho bé.

Unknown ha dit...

Mai m'havia parat a pensat quin tipus de dansa i música tenien a sigut molt curiós i entretinguda aquesta entrada. El videoclip m'ha agradat molt.

Xavier Roura ha dit...

He vist que la música romana no era una cosa innovadora però era molt rica ja que recopilava balls de pobles conquistats.
A part els instruments romans no són tan diferents que els actuals.
Molt Bona Feina Eva.

Anònim ha dit...

M'ha semblat molt interessant que pels romans la música fos un entreteniment i tingués també importància en altres àmbits com ara l'educació

Angie Pérez ha dit...

Penso que és molt enriquidor imitar coses d'altres cultures perquè les barreges creen més cultura, cosa que feien els romans i que encara fem a tot arreu del món avui dia.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! que bé que en aquella època la música fos educativa.

Martina Vilar ha dit...

Els instruments que hi havia en l'època Romana són una mica semblants els de l'actual. La veritat és que els romans són com nosaltres, ens agrada la música, ballar...

Eva Bujons Cudinach ha dit...

Sí, la veritat és que com heu dit la música era tan important a la seva vida com a la nostra actualment, ja que molts no passaríem un dia sense escoltar música, i vulguem o no cada dia en sentim encara que no l'escoltem.
Com has dit Martina, hi ha instruments que se assemblen alguns que tenim actualment, com la lira per exemple és semblant a la nostra arpa i l'aulos és molt semblant a molts instruments de vent que tenim actualment.

Rebeka Picoiu ha dit...

Bua!! No tenia ni idea de que les tradicions musicals, l'art i la cultura dels Romans serien imitades de Grècia. Molt interesant tot.

Judith Rodríguez ha dit...

No em sorprèn que els romans adoptessin la música grega, ja que com hás dit també ho van fer amb la cultura, l'art, la religió, etc. Era la seva manera de fer, en canvi de conquerir terres i imposar les seves costums i creences el que feien era adoptar les dels habitans i completar-les amb les seves pròpies. Molt interessant l'entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts