EL DRET ROMÀ

El dret Romà va ser una de les aportacions més destacades de l'època, per tot l'Imperi es van establir diverses lleis molt detallades que regulaven tots els aspectes de la vida.
El dret romà va evolucionar al llarg de la seva història, aquesta evolució es divideix en 5 parts:
  1. Arcaica o primitiva (753 a.C - 450 a.C)
  2. Republicana (459 a.C - 27 a.C)
  3. Clàssica (27 a.C - 250)
  4. Post-clàssica (250 - 476)
  5. Bizantina (476 - 564)
La primera llei que es va establir va ser la Llei de les Dotze Taules (Lex Duodecim Tabularum), que deia que tots els ciutadans són iguals davant les lleis. La Llei de les Dotze Taules es divideix en:
Taules I, II, III: dret processal privat
Taules IV i V: dret familiar i de successions
Taules VI i VII: dret d'obligacions i drets reals
Taules VIII i IX. dret públic
Taula X: dret sobre enterraments, incineracions i funerals
Taules XI i XII: prohibició de contraure matrimonis mixtes

Després es van anar fent cada cop més complexes i s'hi distingien dos grans tipus de drets: el ius publicum (dret públic) i el ius privatum (dret privat). El dret públic era el que es referia a l'estat de la cosa pública i el dret privat el que corresponia a la utilització dels particulars.
Més endavant, les lleis les feia l'emperador, això eren les consitucions. Quan Roma es va convertir en un Imperi van crear l'Ius gentium, que deia com havien de comunicar-se els romans amb els altres pobles i que és el que ha estat l'origen de les nostres lleis actuals.
Els romans també van regular com s'havien de fer els judicis, la llei més dura i important era la LLei del Talió (Lex talionis) que tots la coneixem amb la frase: ull per ull, dent per dent (oculum pro oculo, dentem pro dente). Aquesta no només buscava una pena equivalent a la falta comesa sinó idèntica a ella.

El dret romà segueix vigent en l'actualitat ja que és la base del nostre dret civil. Ara mateix no utilitzem lleis que utilitzaven els romans però sí que perduren les idees bàsiques d'aquests.
Les lleis, com a totes les societats organitzades, té la finalitat d'organitzar i regular la relació entre les persones.
En conclusió podríem dir que la civilització romana va ser molt important jurídicament, ja que gràcies a les seves lleis van dur a terme una pau i uns acords mai aconseguit fins aleshores. A partir d'aquí, el nostre dret actual.

Part de la Llei de les Dotze Taules
Romans al senat






Si voleu ampliar informació, aquí us deixo unes pàgines molt interessants:

Vinyet Vila
4t ESO

Comentaris

Angie Pérez ha dit…
Molt interessant saber on va nèixer la llei del Talió encara tan coneguda en els nostres dies i que segurament perdurarà mnolt temps.
Anònim ha dit…
Realment és increïble que les lleis actuals tinguin de base les lleis romanes, no m'ho hagués imaginat mai. Tot plegat ha estat molt interessant Vinyet, ja saps com m'agraden els temes relacionats amb la política i la justícia!
Miquel ha dit…
La veritat es que sabia que el rei Tarquí el Superb havia esset expulsat de roma al voltant de l'any 500 AC, però no sabia que havien tardat 70 anys més a treure la monarquía! Molt interessant!
Unknown ha dit…
El trobo molt interessant i important aquest tema, m'ha sorprès molt que les lleis romanes són actualment les bases del nostre dret.
Trobo que és difícil aquest tema però veig que te'n has en sortit molt bé, esta molt ben explicat.
Felicitats Vinyet molt bona entrada!
Martina Vilar ha dit…
Hem heretat tantes coses dels romans sobretot la societat politíca

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES