VESTITS, COMPLEMENTS, PENTINATS I CALÇAT

Els vestits habituals que es portaven era la túnica, feta de lli i formada per dues peces juntes cosides.


VESTIT ROMÀ MASCULÍ:

Quan estaven en ambients familiars o al camp, acostumaven a vestir-se únicament amb la túnica, però per sortir al carrer o simplement està de cara al públic, a sobre de la túnica es posaven la toga, el vestit nacional romà. Si els romans no volien que els confonguessin per esclaus, havien de portar la toga obligatòriament.


Passos per posar-se correctament la toga
La toga era molt elegant, ja que era blanca, de llana amb forma d'el·lipse. Posar-se-la era força complicat ja que s'havia de deixar el braç dret lliure, i l'esquerre sostenia els caps de la toga mentre la part central del vestit havia de reflectir l'elegància amb els seus plecs posats tots correctament.




Vestit de la dona
EL VESTIT FEMENÍ:
A la Roma primitiva, les dones també portaven la toga sobre la túnica, igual que els homes, però el vestit de la dona va anar canviant: es deixà d'utilitzar la toga i es cobrien amb l'estola (stola), un vestit llarg que anava fins als peus que se subjectava a la cintura amb el cinturó, que de vegades també en duien un altre que es cordava més avall.

Al públic les romanes acostumaven a posar-se un mantell(palla) a les espatlles, i també, si volien, el cap.

TIPUS DE TOGUES
  • Normalment la toga no tenia ornament(toga pura), però hi havia altres tipus que així podien distingir de quin tipus de persona es tractava:
  • La toga praetexta: (praetextum -i significa ''ornament''), era el vestit dels infants i adolescents fins als setze anys, de les noies fins al matrimoni, dels magistrats i d'alguns secerdots.
  • La toga picta: (pictus, -a, -um significa ''virolat'') era la que s'acostumava a usar durant les desfilades i les festes de triomf.

DE ROBA INTERIOR:
  • Masculina: com a roba interior portaven una mena de calçotets o bé uns pantalons curts anomenats subligaculum.
  • Femenina: com a roba interior portaven una peça de roba per aguantar el pit, anomenada fascia pectoralis o strophium.

ELS CALÇATS ROMANS

  • Les sabates que portaven amb la toga eren els calcei; en trobem de molts tipus, el calceus particius, lligat amb quatre tires de cuir i de color, i el calceus senatorius, de cuir negre.
  • Altres vegades també portaven uns esclops (socci). Quan no estaven en públic es posaven les sandàlies típiques (soleae), les quals s'ajustaven amb petites tires de cuir que es feien passar entre els dits.
  • El calçat d'home i dona era exactament el mateix, tot i que el femení tenia una pell mes sua que la dels homes i amb colors més vius com el vermell i daurat.
COMPLEMENTS:
  • Els romans portaven moltes joies al damunt: anells, agulles (acus), agulles de pit (fibulae), arracades (inaures), braçalets (armillae), collarets (monilla o torques), fins a gruixudes cadenes d'or al coll o als turmells (periscelis).

ELS PENTINATS ROMANS: 
  • El pentinat masculí: Els homes lliures solien portar els cabells curts o rapats al zero; en canvi, les joves podien portar-los tan llargs com volguessin. Hi va haver diferents modes: des d'afaitar-se el cap fins a arrissar-se els cabells amb un petit serrallet.
  • El pentinat femení: No hi va haver mai la moda dels cabells curts. Les noies joves lluïen un pentinat molt senzill: unes trenes recollides a la part alta del cap, una trossa baixa sobre la nuca, etc. Eren pentinats alts, amb diversos pisos de cabells, naturals o postissos, ornamentats amb cintes, perles, flors, etc., utilitzats per a festes de gala.


Comparació dels vestits romans i com vestim actualment

Natàlia Bansell
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Molt bona entrada! No sabia que hi haguessin tants tipus diferents de togues, segons qui erets i la teva edat, molt interesant.
Xavier Roura ha dit…
M'ha semblat una explicació genial ja que l'has representat d'una manera molt esquemàtica i amena.
Crec que has fet una descripció molt acurada sobre els diferents vestits, calçats i pentinats.
El que m'ha agradat més és és que els romans feien una gran distinció entre la roba de carrer i la d'estar per casa, ja que això també passa en l'actualitat.
Anònim ha dit…
És curiós el fet de que moltes peces de vestir no tenen res a veure amb l'actualitat; qualsevol vestit així diria que és un pastor dels pastorets! L'article molt interessant i el vídeo una bona idea per exemplificar-ho tot plegat!
Martina Vilar ha dit…
Sempre m'ha agradat saber com es vestien els romans. Portaven unes peces senzilles, ara bé no hi havia moda.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES