13 de juny del 2016

LA MONEDA ROMANA

Les monedes romanes van començar sent peces foses sense forma, i van acabar sent monedes molt ben dissenyades i plenes de símbols.
Les primeres monedes foses es feien amb oricalc. Després aquestes peces les van començar a decorar amb representacions de bèsties, i es deien Pecus, i més tard Pecunia, que és un nom que encara es conserva actualment per designar els diners.

Pecus

Aquestes peces van ser seguides per uns lingots adornats amb diverses figures, com àncores, animals, etc. En deien Aes Signatvm.

Aes Signatvm

Cap a l'any 269 a.C. es van començar a fabricar les primeres monedes romanes de forma rodona, amb la imatge de Jano. Es deien Aes Grave. Al començament els aes pesaven una lliura i estaven dividits amb 12 quinaris o unces. Inicialment eren de bronze i després es van començar a fer monedes de plata i es van fer diferents disenys de moneda, cadascun amb un valor diferent. Per exemple: els Quadrigatus, on hi havia representada la imatge d'una quadriga.

Aes Grave

L'any 187 a.C. es va començar a utilitzar el Denari, que tenia un valor equivalent a 10 asos. Cap al final del periode republicà es van començar a fer monedes d'or. Es deien Aureo, que valien 25 denaris.

Moneda d'or

Amb l'arribada de l'Imperi es van començar a fabricar peces de bronze i de coure. Es van començar a representar personatges vius a la monedes. També es van anar introduint múltiples i submúltiples dels denaris (Sestertius, Dupondius, etc). En l'època de Neró hi va haver una forta imflació i les monedes van anar perdent valor.



Estel Iborra
4t ESO

7 comentaris:

Unknown ha dit...

És curiós que ja utilitzessin monedes en aquella època. Jo hauria dir que feien intercanvis de productes, però es veu que anaven moolt avançats.
Molt bona entrada

Unknown ha dit...

Molt interessant l'entrada Estel! És al·lucinant la seva forma que tenien sense forma i els dibuixos tant significatius que hi posàven. Com són ara actualment.

Eva Bujons Cudinach ha dit...

Sembla impossible que faci tant que existeixen les monedes i que hagin passat per tantes formes i materials diferents abans d'arribar a la que tenim actualment, una cosa més que encara que no ho sembli ens ve d'ells, molt bona entrada Estel!

Unknown ha dit...

M'ha semblat molt curiós aquest tema, ja que les monedes han sigut un gran pas històric, les imatges descriuen molt bé les monedes de l'època, però també afegiria el tema de fabricació es a dir, com aconseguien donar-li forma, quines eines utilitzaven...

Xavier Roura ha dit...

He vist que la moneda ha transcorregut molts canvis i de passar a ser una roca a ser una perfecte obra de disseny com ho és actualment.
Moltes Felicitats.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada, Estel. Ha estat molt interessant l'evolució que ha patit la moneda romana al llarg d'aquella època, la veritat és que no em pensava que estiguessin tan avançats en temes econòmics.

Martina Vilar ha dit...

Molt bona entrada! Ha evolucionat molt les monedes al llarg del temps. Un article molt interessant.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts