ELS 12 TREBALLS D'HÈRCULES

Hèrcules estava casat amb la princesa Meraga, filla del rei Tebas, amb la qual tenia tres fills. Un dia va tenir una atac de bogeria i els va matar. Al recuperar el sentit de seguida es va penedir dels seus actes, així que va anar a consultar l'oracle d'Apol·lo, per així saber què havia de fer per poder esborrar el seu crim. L'oracle li va dir que havia de posar-se sota les ordres del rei Euristeu de Micenes. Quan li va haver explicat el rei va tenir por de què algun dia Hèrcules li robés el tron, així doncs li va posar 12 treballs, cada un més difícil que l'anterior.

El primer va ser matar el lleó de Nèmea, i aconseguir la seva pell. Era una lleó monstruós que aterroritzava la població de Nèmea. Primer el va voler matar des de la distància, disparant-li totes les seves fletxes, però no va servir de res. Així que es va enfrontar a ell amb la seva maça, deixant-lo mal ferit. Al final va aconseguir matar-lo estrangulant-lo. Un cop mort, li va treure la pell i se la va posar.

                                               Lleó de Nèmea (Berlín).

El segon treball era matar l'Hidra de Lerna. Era un serp que vivia al pantà de Lerna i que es dedicava a matar a tots els éssers vius que hi havia pels voltants. Aquesta serp tenia molts caps i cada cop que li'n tallaven un, en tornaven a sortir dos de nous. Hèrcules hi va anar acompanyat del seu nebot, Iolau. Mentre ell anava tallant caps de l'Hidra, el seu nebot els anava cremant perquè no tornessin a crèixer. Quan només quedava un cap Hèrcules va mullar les seves fletxes amb sang perquè estiguessin enverinades.
Aquest treball no li va ser reconegut perquè l'havia ajudat el seu nebot.

El tercer treball que Eristeu li va encarregar va ser capturar a la cèrvola Cerinea i entregar-li amb vida. Era una cèrvola de la deesa Diana, que s'havia escapat del seu carro. Va trigar un any en capturar-la a causa de la seva velocitat. La va aconseguir capturar quan la cèrvola estava bebent aigua en un riu. Després la va portar a Eristeu.

El següent treball va ser capturar el porc senglar d'Ermiant i portar-lo a Micenes. Era un porc senglar que arrasava els camps i que tenia aterrida a tota la població. Després de perseguir-lo durant unes quantes hores el va aconseguir acorralar i reduir-lo, per poder emportar-se'l.

                                   Hèrcules lluitant amb el porc senglar (Berlín).

La següent tasca que havia de fer era netejar els estables del rei Augias en un sol dia. Per fer-ho va construir un canal que desviava tota la brutícia als rius Alfeu i Peneu.

La sisena tasca era desfer-se de les aus del llac Estimfali. Eren uns ocells de bronze, que destrossaven els camps i mataven la població. Hèrcules va aconseguir fer-los fora amb uns cascabells de bronze que li va donar Atenea, i que van espantar tant les aus, que mai més van tornar per aquella zona.

En el següent treball Hèrcules havia de capturar el toro de Creta i portar-lo a Eristeu. El va agafar per les banyes i el va portar viu al rei, el qual es va espantar i li va ordenar que se l'emportés.

Hèrcules lluitant amb el toro.

El vuitè treball consistia en capturar les eugues del rei Diomedes i portar-les a Micenes. Diomedes alimentava les eugues amb carn humana, així que Hèrcules, per calmar la seva fam, els hi va donar al rei, i les eugues se'l van menjar. Després les va poder portar sense problemes fins a Micenes.

El treball que Eristeu li va encarregar després va ser robar el cinturó d'Hipòlita. Hipòlita era una reina amazona, que es va enamorar d'Hèrcules i li va entregar el cinturó voluntàriament.

El següent treball era robar el ramat de Geríon, que era un gegant. Per aconseguir-ho va tallar el cos de Geríon en tres trossos i llavors va portar el ramat fins a Euristeu, on va ser sacrificat per Hera.

Hèrcules aconseguint el ramat. 

La penúltima tasca que havia de fer era robar les pomes d'or del jardí de les Hespèrides, que estaven vigilades per un drac de 100 caps. Per aconseguir-ho va enganyar a Atles dient-li que li aguantava el cel mentres ell les anava a buscar. Un cop les va haver aconseguit les va entregar a Eristeu.

L'última feina que va haver de fer va ser capturar el gos Cèrber, l'encarregat de vigilar els morts. Gràcies a Hermes, Caronte el va portar amb la barca a través del riu Aqueront. Un vegada va ser a l'altra riba va tractar bé per primera vegada el gos, el qual va acompanyar-lo dòcilment.



Estel Iborra
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada, sempre havia sentit sobre els 12 treballs d'Hèrcules, però mai havia llegit alguna cosa. El treball que el coneixia més o menys, era el penúltim que havia de robar les pomes d'or del jardí de les Hespèrides.
Unknown ha dit…
Sempre havia sentit això dels 12 treballs d'Hèrcules, però mai n'havia extret informació ni tampoc n'havia llegit, però ara m'has deixat al·lucinant amb tots aquests treballs que va fer.
Miquel ha dit…
Molt interessant! I saps que Lerna, el lloc on la llegenda diu que Hècules va matar a la Hidra, existeix de veritat? és a l'est de la peninsula d'Argòlida, al sud de grècia.
Coneixia una mica els 12 treballs d'Hèrcules i trobo que tot i que van intentar posar-li les coses bastant difícils, no només va utilitzar la seva força sinó que també moltes vegades va pensar com podia fer les coses per sortir guanyant. Bona feina!
Alba Le Riera ha dit…
Hi han moltes maneres d'explicar els 12 treballs d'Hèrcules, ja que en l'actualitat hi han moltes versions d'aquesta història. Demostra la seva força de voluntat davant de totes les proves que li van posar, i que la por mai és la solució als problemes, ja que ell se'n va poder sortir sense morir.
Bona feina

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES