LA COLUMNA DE TRAJÀ

Escultura Grega
Escultura Romana
L'escultura romana va rebre una gran influència de la grega. Moltes escultures gregues les coneixem gràcies a les copies romanes. Les romanes tenen un gran realisme, enfront a l'idealisme grec, tot i que en l'època imperial normalment tot tendia a ser sobre l'emperador del moment, August.

La columna de Trajà va ser dissenyada per Apol·lo de Damasc, l'arquitecte més important de l'imperi romà. Ell era amic de Trajà i coneixia l'art hel·lenístic. Va construir obres monumentals a Roma i altres punts de l'imperi, com el pont sobre el Danubi. Les seves obres més importants a part del pont són, el mercats de Quirinal, les Termes de Trajà, la Columna commemorativa i el Panteó d'Agripa

Columna de Trajà
Si ens fixem en les columnes, els materials més comuns eren el bronze, la pedra o el marbre. Els relleus de les columnes solien explicar esdeveniments històrics per la Roma imperial, com victòries importants.

Trajà
La columna de Trajà és l'únic monument intacte del seu fòrum.És una columna cilíndrica d'uns 4 metres de diàmetre, reposada sobre un pedestal en forma de dau, decorat amb detallats relleus d'armes.La base és una columna simple, decorada amb motius ornamentals.

El fust format per 12 tambors cilíndrics de marbre, té 29'78 metres d'alçada, i el capitell dòric. També presenta una cinta en espiral de 200 metres de longitud plena de relleus. 

Sobre el fust hi havia una estàtua de bronze de Trajà.

Localització de la columna dins el fòrum


A l'interior hi ha una escala de cargol que permet pujar fins a la part alta. L'estructura en espiral d'aquesta escala dóna cohesió als dotze tambors de marbre de la columna.  

Escena bèl·lica


Tots els relleus mostren una seqüència narrativa de diverses accions bèl·liques. Aquests fets estan il·lustrats amb gran detallisme, igual que les construccions, les armes, els animals... Aquesta columna amb relleu és la més llarga que es va esculpí en l'antiguitat. 
En total hi ha 155 escenes, que van passant sense interrupció. Al ser feta en commemoració a Trajà ell i apareix 70 vegades, de manera realista però sempre amb més grandària superior a la resta de persones, sempre parlant a les tropes abans de la guerra.Al llarg de tota la columna hi ha la sensació de profunditat que s'aconsegueix, donant grandàries diferents a les figures, podem veure-hi la superposició de caps a dimensions iguals, això es fa per augmentar al sensació de profunditat.
Avui en dia ja només veiem el marbre blanc, però en l'antiguitat era pintat, predominaven els colors vius. 

Aquí us deixo un vídeo de la columna de Trajà.


Irene Riera 
1r batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE