2 de desembre del 2015

ASTÈRIX I OBÈLIX

Astèrix i Obèlix són una sèrie d'històries creades per René Goscinny i Albert Uderzo, a França.
Història
Astèrix va viure al voltant de l'any 50 aC al nord-oest de Galia, l'única part del país que no estava conquerida pels romans. 

En el seu poblat hi ha un druida, en Panoràmix, que prepara una poció màgica que dóna als habitants del poble una força sobrehumana. En la majoria de llibres els romans intenten vèncer al poblat o aconseguir la poció per fer-ne ús, però tots els seus intents són fallits. 

El poblat està envoltat per quatre campaments romans:

Babaorum: el baves és un tipus de pastís. 
Acuarium: fa referència als llocs d'exhibició dels peixos.
Laudanum: el láudano és una planta.
Petibonum: significa home petit, també és una novel·la de Julio Verne.

Llatinismes a Astèrix
Als llibres d'Astèrix podem trobar molts llatinismes. Aquí en tenim alguns amb els seus respectius significats. 


Quid?= Què?


Veni, vidi, vici = Vaig venir, vaig veure, vaig guanyar



Oculus = ull


Errare humanum est = Equivocar-se és humà

Rosa, Rosa, Rosae, Rosae... = En "El combat dels caps" es mostra com els nens de l'escola aprenen la primera declinació llatina. És curiós perquè nosaltres a la classe també vam utilitzar la paraula Rosa,-ae per aprendre la primera declinació. 

Alea jacta est = La sort està tirada

Quomodo vales = Com estàs?

Morituri te salutant = Els que han de morir et saluden. Aquesta frase estava utilitzada pels gladiadors abans de començar els combats al circ.


Déus als Astèrix
Als llibres d'Astèrix i Obèlix sovint hi ha déus mencionats. 

Júpiter: era un déu de la mitologia romana. Es tractava del déu del llamp, la llum i el cel. Potser per això molts cops als Astèrixs es refereixen a Júpiter dients: Per Júpiter! Ens caurà el cel al damunt. 

Tutatis: era un déu de la mitologia Celta. Es tractava del déu guerrer i el protector de la tribu. És possiblement el més utilitzat per Astèrix.

Belenos: també era un déu de la mitologia Celta. Per ells, era el déu de la llum, el Sol i el foc. També es veu molt estimat als còmics d'Astèrix.

Neptú: era de la mitologia romana. Feia referència al déu dels mars i terretrèmols. 

Aquí us deixo un vídeo on es pot copsar el pas d'Astèrix per la civilització romana: 



Laia Masnou
1r Batx

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Laia, una entrada excel·lent, realment mai m'havia fixat ben bé en les expressions d'Astèrix i d'Obèlix, sempre gaudia de la història i dels dibuixos, i també la cosa més m'ha sorprès són els noms del déus que hi apareixen.

Unknown ha dit...

Mariia, quan tornis a llegir algun dels llibres, fixa't-hi. És molt interessant realment, el que pots aprendre a partir d'Astèrix.

Tigist Masllorens ha dit...

Quina bona entrada! La veritat és que quan llegia Astèrix, no sabia d'on sortia tot el vocabulari que ara sé que és en llatí. A part dels déus que has comentat que hi havia, també n'hi havia d'altres i, per exemple Mercuri (Hermes en la mitologia grega): és el missatger dels déus i ell mateix és el déu dels comerciants i viatgers. Sovint apareix en els còmics relacionats amb comerç i els intercanvis.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts