PROMETEU I PANDORA

PROMETEU I PANDORA

Prometeu és el creador de la humanitat en la mitologia grega, fins i tot va crear els homes, modelant-los amb fang, mentre que el seu germà Epimeteu modelava les bèsties.

Va instituir el primer sacrifici com un pacte entre els homes i els déus: Prometeu va matar un bou i va repartir les seves restes en dos munts: en un hi havia la carn i les entranyes, en l'altre els ossos i el greix coberts de la pell. Va deixar escollir a Zeus quin dels dos munts preferia i Zeus va escollir el segon. Així va quedar establert per sempre més el ritual del sacrifici: els homes celebren un banquet amb la carn de les víctimes, mentre cremen els ossos i el greix per als déus, però Zeus furiós per l'engany de Prometeu, va pagar-ho contra els homes i els va privar del foc, fent-los passar fred i fam. Tot i així, Prometeu va robar el foc i el va donar als homes.

De nou la còlera de Zeus va tornar a pagar sobre els homes. Va ordenar a Hefest que construís una bella figura a imitació de les deesses. Després va encarregar als altres déus que li donessin dons: Afrodita li va infondre l'encís, Atena el coneixement de les art de la casa, Hermes li va proporcionar la paraula i la mentida. Així va néixer Pandora,la primera dona. El seu nom, compost per els mots grecs "pan"(regal) i "dóron"(regal).

                                                                      La creació de Pandora per tots als déus

Prometeu va avisar el seu germà, que es desfés de tot tipus de regals que li pogués fer Zeus, però no li va fer cas i Zeus li va oferir matrimoni a Epimeteu, i va acceptar. 
A casa de l'Epimeteu, Pandora hi va trobar un gerro, no es va poder aguantar les ganes de saber què hi podia haver i finalment la va obrir. A dins es diu que hi havia tots els mals de Prometeu, així que Pandora el va tancar ràpidament, però només i quedava l'esperança. Des d'aleshores, les malalties i el dolor persegueixen a la humanitat i el seu únic consol és l'esperança.

Prometeu va ser castigat per Zeus, va ser encadenat al mont Caucas, on passava una aliga li anava menjant el fetge a poc a poc . Més tard Prometeu va ser salvat per Hèracles, que el va alliberar de les seves cadenes.


Abril Llabrés
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Abrileta! M'ha agradat molt la teva entrada, i m'agrada molt el significat que té la paraula Pandora. Bona entrada!
Unknown ha dit…
Hola, Abril. El mite de Prometeu i Pandora és molt interessant. En la meva opinió, Prometeu havia d'haver escoltat al seu germà Epimeteu, ja que no hauria d'haver acceptat cap regals dels déus, després d'haver robat el foc. Ell però, ja es podia haver imaginat que el què li oferien no era res bo, a causa del seu robatori.
Unknown ha dit…
Quin mite més interessant. Que curiós el significat de Pandora!! Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES