19 de maig del 2015

LA HISTÒRIA DE CLEÒPATRA I MARC ANTONI

Aquesta història que ha inspirat tantes pel·lícules, novel·les i obres de teatre es situa a l'any 36 a.C. aproximadament, durant el regnat d'Egipte de Cleòpatra i en el moment en què Marc Antoni era un important militar i polític de l'època final de la República de Roma. 

En primer lloc, s'ha de tenir en compte que Cleòpatra era una de les dones més poderoses i influenciants de l'època, i anteriorment, ja havia tingut una relació amorosa amb Cèsar. 

Cleópatra i Marc Antonio 
Celòpatra, de fet, va arribar al tro casant-se amb els seu germà del que anys després escaparia ja que volia regnar sol. Va conèixer a Juli Cèsar durant un viatge a Egipte i diuen que ell es va enamorar tant d'ella que va decidir embarcar-se a una guerra civil a Egipte i pujar Cleòpatra al tro com a reina independent. La història de Cèsar i Cleòpatra va acabar tràgicament ja que Cèsar va morir l'any 44 a.C. al acabar la guerra civil per el seu fill Brutus. 
Quan Juli Cèsar va morir, es va desencadenar una guerra civil entre partidaris del Triumvirat i els de la república. Així doncs, Marc Antoni que era un polític i militar romà va decidir demanar ajuda a la Reina d'Egipte en aquella guerra civil. 

Així doncs, quan Cleòpatra va viatjar a Tarso al 41 a.C. (amb tots els seus luxes com era normal d'ella), i allà es va trobar amb Marc Antoni del que es va enamorar. Així doncs, ell va passar a Egipte el següent hivern fins que va haver de marxar per qüestions polítiques i militars. Després de que marxés, ella va donar llum al seus dos bessons (Cleòpatra Selene II i Alexandre Heli). A l'octubre de l'any 37 a.C. Marc Antoni va tornar a Egipte per casar-se amb ella i va cedir Xipre, Fenicia i Creta a Egipte fet que va fer que Egipte recuparés territoris. 

Aproximadament l'any 36 a.C., segons diuen alguns documents i pàgines d'internet, Marc Antoni estava tant profundament enamorat de Cleòpatra que es creia que ella l'hipnotitzava ja que tenia cada vegada costums més orientals. Així doncs, el seu pitjor enemic, Octavi aprofitava això per desacreditar el seu rival. Quan va néixer el tercer fill de Cleòpatra i Marc Antoni, el mateix Octavi la va acusar d'embruixar-lo. 

Dos anys després el territori de Roma es va voler dividir entre l'imperi de Cléopatra i el de Marc Antoni fet que va provocar una altre guerra. En aquesta guerra (31 a.C.) després que la flota egipcia perdés una batalla naval, Cleópatra va fugir a Alexandria. 

A l'agost de l'any 30 a.C. Octavi va entrar amb el seu exèrcit a la ciutat d'Alexandria. En aquell moment Marc Antoni rep la falsa notícia que Cleòpatra estava morta i és clava una espasa. Al morir Cleòpatra va caure en una profunda depressió. Octavi va intentar que visqués per mantenir el seu regne. Ella, va intentar fer el que ja havia fet abans: seduir-lo. Al no sortir-l'hi bé, va decidir finalment morir maquillada, ben vestida i envoltada de luxes, com era de costum en ella. Així doncs, podem dir que 12 d'agost de l'any 30 a.C. va morir després de 39 anys molt intesos. 

Tot i així, després de la seva mort el general Octavi va perseguir els fills d'ella i Marc Antoni i els va matar a tots successivament exceptuant Cleòpatra Selene II. 
Una de les moltes pel·lícules que es van fer 


Segons alguns arxius històrics, Cleòpatra no era una dona massa bella però era molt culta i molt seductora, fet que va fer caure als seus braços a Cèsar i Marc Antoni. 

Des del meu punt de vista, aquesta història és molt fascinant, ja que ens presenta una protagonista força allunyada de les típiques històries on la noia sempre és la víctima. Tot i així hi ha diverses opinions segons Cleòpatra, per exemple es creu que simplement va utlitzar els seus dos amants per guanyar territori però altres creuen que tot era per amor. Jo crec que almenys d'algun dels dos es devia enamorar, però estic segura que hi havia segones intencions. 

Aquí us he deixat una presentació de la historia (no totes les dades són iguales i hi ha alguns esdeveniments diferents ja que no se sap amb claredat com van ocórrer els fets). 


Júlia Castro
4t ESO

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Júlia. D'aquesta història només en sabia la part de Cèsar i Cleòpatra i el seu amor tràgic. No sabia que Cleòpatra també va estar "enamorada" de Marc Antoni. Jo també penso que hi havien segones intencions ja que tan Cleòpatra com Marc Antoni o Cèsar, eren tots molt poderosos i així unien més poder.

Míriam El Mouhadab Carbonell ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada Júlia! De fet, l'any passat vaig fer dues entrades dedicades als amants romans de Cleòpatra (una d'ella i Juli Cèsar i l'altre d'ella amb Marc Antoni). Realment Cleòpatra era una dona de pes dins aquellla època! Aquí et deixo l'enllaç de les dues entrades:)

http://classicsalaromana.blogspot.com.es/2014/01/cleopatra-i-els-seus-amors-romans-i.html
http://classicsalaromana.blogspot.com.es/2014/01/cleopatra-i-els-seus-amors-romans-ii.html

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts