ELS ARCS DE TRIOMF

Els arcs de triomf són monuments típics de l'arquitectura romana en forma d'arc que antigament, es col·locaven a l'entrada de les ciutats per recordar als seus habitants la grandesa i la fortalesa del món romà. 

Abans eren construccions de fusta que servien perquè els generals de l'exèrcit hi exposesin els trofeus però, més endavant, la funció dels arcs de triomf eren commemoratius, es feien de pedra i tenien inscripcions.

N'hi havia de dos tipus:

D'un arc: amb columnes o pilars adossats. A la cornisa es troba el text que explica el motiu de l'edificació.


                                                                      Arc de Barà                                          
- De tres arcs: un arc alt i ample al centre i dos de laterals més petits. A part de la funció commemorativa, tenien una altra funció, servien com a "porta de control" de la ciutat. Per l'arc central passaven els carruatges i pels laterals les persones.
          Arc de Constantí
Els arcs de triomf que es poden trobar de l'època romana són: l'arc de Barà al Tarragonès i l'arc de Cabanes a la Plana alta, València.


Arc de Cabanes, Plana alta, València
Més endavant es van construir arcs de triomf durant el Renaixement. Alguns exemples ho són l'entrada del Castell Nou de Nàpols, la porta de Saint-Denis a Paris, la porta de Brandenburg a Berlín o la porta d'Alcalà a Madrid. 

La porta de Saint-Denis, Paris
La porta d'Alcalà, Madrid
La porta de Brandenburg, Berlin
Entrada del Castellnou de Nàpols
En el següent enllaç es pot trobar el rànquing dels arcs de triomf i portes més boniques que hi ha en tot el món. Cal remarcar que en 3r i 4t lloc es troben dos arcs situats a Catalunya: L'arc de Barà i l'arc de triomf de Barcelona.

Aquí també podeu trobar informació sobre l'arc de triomf més famós del món: el de Paris.  

Ioana Sofrea
4t ESO       

Comentaris

Unknown ha dit…
M'ha agradat molt aqueta entrada! He buscat méd informació sobre els arc hi he trobat una pàgina web amb tots els detalls possibles amb un arc, totes les classes, etc..
Aquí us deixo la pàgina:

http://www.buxaweb.com/historia/socials/art1.htm#Índex

Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES