CÈSAR OCTAVI AUGUST: EL PRIMER EMPERADOR ROMÀ

Escultura de Cèsar Octavi August
Cèsar Octavi August va ser el primer emperador romà (27 aC-14 dC). Fou adoptat pel seu oncle, Juli Cèsar, com a fill. A la mort de Cèsar, restaurà la república. Des d'aleshores començà a ocupar els càrrecs claus de l'administració civil, militar i religiosa. L'any 2 aC va ser coronat emperador pel Senat. Les causes d'aquesta concentració de poder a les mans d'un home sol, tenen el seu origen en el fet que el país s'havia cansat de les guerres civils i desitjava una pau al preu que fos.

La victòria militar d’Octavi sobre els seus enemics i rivals durant les guerres, juntament amb les grans riqueses que havia obtingut a títol privat, van permetre-li consolidar el seu poder concentrant en la seva persona els càrrecs més alts de l’Estat, de l’exèrcit, del govern provincial i de la religió.

-Primer va ser cònsol durant diversos anys consecutius i després va deixar la màxima magistratura per prendre el potestat del tribunat de la plebs (potestas tribunicia), és a dir, per prendre el poder sobre la classe baixa de l’antiga Roma.

-Va conservar el govern de les províncies, on hi havia operacions militars en curs. D’aquesta manera retenia el comandament suprem de totes les forces armades (imperium)

-Es va convertir en el primer dels senadors (princeps senatus), amb una autoritat moral per sobre dels altres. A més a més, amb els poders de censor que tenia controlava l’accés i la permanència al senat.

A diferència de Juli Cèsar, assasinat a causa de la seva intenció de convertir-se en rei, Octavi August va tenir l’habilitat de mantenir en aparença les formes i les institucions republicanes (però que a la vegada eren tergiversades). Les reformes van suposar la instauració d’un nou règim basat en el poder unipersonal de l’emperador o príncep. Les asemblees populars van quedar buides de contingut i en el senat, en realitat, es votaven els candidats aconsellats pel príncep.

Octavi August va posar les bases de la política imperial posterior:

-Desenvolupament d'una classe d'alts funcionaris nomenats pel príncep (prefectes i procuradors) que van anar prenent llocs claus en el govern i en l'administració provincial. D'aquesta manera es va anar limitant l'arbitrarietat dels governadors. El cim de la nova administració imperial eren els prefectes (administradors i representats dels govern) els quals tindrien un gran paper en un futur.

-Inici del culte imperial: el seu antecessor Cèsar, l'emperador i la seva família van rebre honors divins i van ser divinitzats un cop morts amb temples i sacerdots propis, amb l'objectiu de legitimar el seu poder.

-Panem et circenses (pa i jocs de circ): per tal de guanyar-se el suport de la plebs August i els emperadors següents distribuïen gratuïtament blat i diners, i a més oferien jocs de circ i d'amfiteatre.

Després d'un segle de guerres civils Octavi va aportar sobretot l'esperança en una pau duradora i per això els romans van acceptar, en general, el nou sistema polític, malgrat que a la pràctica va suposar la fi de les llibertats republicanes. Així l'any 27 a.C. Cèsar Octavi va ser anomenat August (que inspira reverència i admiració) pel senat en agraïment als serveis a la pàtria, i va governar quaranta-cinc anys fins a la seva mort. Aquests anys es van caracteritzar per la pax romana, una llarga pau interna que va dur prosperitat, no solament a Roma, sinó a tot l'Imperi, amb el desenvolupament de la indústria i el comerç.

La pau d'August va significar la fi de les guerres civils però no la fi de les guerres amb els pobles fronterers. De la mateixa manera que August va establir les línies mestres del que seria el sistema imperial durant dos segles, també va deixar embastits el que haurien de ser els límits bàsics de l'Imperi i va dictar nombroses disposicions sobre l'esclavatge i la moral que vam fomentar el matrimoni i castigar l'adulteri.

Per si alguna cosa sobre Cèsar Octavi August no us ha quedat clara podeu mirar-vos aquest vídeo: 



Si us interessa el tema també podeu mirar-vos els cinc altres vídeos que continuen explicant la història del primer emperador.

Eva Soler
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant però deixa'm afegir que Octavi va ser un dels millos emperadors que va tenir Roma, i a més va ser el que va governar més anys. Va ser considerat tan bon emperador que després de la seva mort, el poble el va voler "divinitzar", fent així que el nom d'August formés part de la resta de noms d'emperadors que el van anar substituint.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES