7 de febrer del 2013

ACTA EST FABULA

Acta est fabula és una locució llatina que significa "la peça ha acabat". Era la frase que s'utilitzava als antics teatres romans per indicar al públic que la funció s'havia acabat i que podien marxar. 
Teatre romà de Cartagena
Aquesta ha estat una frase bastant citada per molta gent.   L'emperador romà Cèsar August va pronunciar aquesta frase just abans de morir afegint-hi un plaudite! al final, dient literalment "La funció s'ha acabat, aplaudiu!", referint-se a la seva vida.
Escultura de Cèsar August
Aquesta locució també va ser citada a Bèlgica el 18 d'octubre de 2010 per Bart De Wever, líder del partit independentista flamenc Nieuw-Vlaamse Alliante just després d'acabar un discurs davant d'una crisi política al seu partit.


Bart De Wever davant d'un cartell del seu partit

Aquesta cita també ha estat utilitzada molt sovint al món dels videojocs quan el teu personatge mor, com per exemple a un joc de terror del 2005 anomenat "Haunting ground".

Aquesta frase no té gaires entrades al google, la coneixíeu? 

Maria Guallar 
4t ESO

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Sincerament no l'avia escoltat mai, malgrat la gent que la citat al llarg de la història. És curiós el cas de Cèsar August, que com bé has dit, va afegir, aplaudiu, per referir-se a la seva vida.

Una entrada curta però molt clara! Molt bé Maria!

Unknown ha dit...

La veritat és que mai l'havia escoltat, m'ha sorprès que el Cèsar demanés que aplaudissin quan ell s'estava morint.
Bona entrada Maria :)

Unknown ha dit...

Molt interessant Maria!

Desconeixia completament aquesta frase i m'ha sorprès moltíssim que actualment fins i tot a videojocs la utilitzessin.

Per altra banda, com a la Mireia i a l'Alba, a mi també m'ha sorprès que l'emperador Cèsar August digués això i demanés que aplaudissin quan s'estava a punt de morir; aquest fet m'ha fet pensar sobre com veien la mort els antics romans, (o sigui que segur que ja faré una entrada d'aquest tema!)

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada, no hi tenia constancia d'aquesta frase. El que més m'ha impactat ha estat el que va dir Cèsar quan estava a punt de morir, m'ha semblat una forma sorprenent de donar un tó humoristic a la mort. No hi tenia constancia d'aquesta frase i tampoc savia que aquesta frase havia aparegut en el joc de "Haunting ground". M'ha semblat una entrada entretinguda amb un bon tema amb el que explicar. Crec que no era fàcil trobar informació sobre aquesta frase. Molt bona entrada Maria!!!

Carla Espinosa ha dit...

Mai havia sentit a parlar d'aquesta frase, i menys encara l'escoltat en les persones pronunciant-les.
Totes aquestes frases llatines realment tenen significats que ningú se'ls espera, ja que no són frases comunes actualment.
Molt interessant l'anècdota sobre la mort de Cèsar, ja que ara no ens imaginem com una persona a punt de morir pot demanar que l'aplaudissin, es un fet que realment m'ha cridat l'atenció.
Molt bona entrada!

Martina Maldonado ha dit...

A aquesta frase l'havia escoltat alguna que altra vegada, però no recordo on i en quina situació. Crec que està mot bé aclarir-la i explicar el seu significat i la seva història, per així quan la tornem a escoltar o a llegir sapiguem què vol dir!
M'ha agradat el que has dit de Cèsar august, ja que normalment les ultimes paraules de les persones son tristes, però en aquest cas va demanar que l'aplaudeixin, i crec que és una bona manera de morir, mentre tot el món t'aplaudeix...
Per altra part crec que és una entrada que s'entén bastant bé i que deixa l'informació molt clara.
Bona entrada Maria!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts