19 de febrer de 2013

EL MITE DE LA CAIXA DE PANDORA

El mite de la caixa de pandora comença quan Prometeu, amic dels mortals, roba el foc que Zeus tenia en el carro. En aquest moment, Zeus va decidir venjar-se, així que va manar als déus que fabriquessin una dona capaç de seduir qualsevol home. 

Prometeu amb el foc a la mà
Zeus, va enviar una dona, Pandora, a casa de Prometeu. Malgrat tot, qui es va enamorar d'ella va ser Epimeteu, el germà de Prometeu.  El germà d'aquest sabia que d'alguna manera Zeus es volia venjar de Prometeu  però tot i així, Epimeteu es va casar amb Pandora.

Pandora tenia una caixa, la qual contenia tots els mals que podien omplir el món de desgràcies. Malgrat això, la caixa també obtenia virtuts, com per exemple l'esperança. La història diu que en aquella època, no hi havia pobresa ni malalties. 

En un moment determinat, guiada per la curiositat, Pandora va obrir la caixa i d'aquesta manera es van escapar tots els mals que fins aquest moment van romandre dins de la caixa. Les virtuts, van pujar al cel de l'Olimp, i es van quedar allà amb els déus i les deesses. 

Pandora obrint la caixa
Davant d'aquest fet, Pandora es va espantar molt, i per aquest motiu va tancar la caixa ràpidament, deixant dins d'ella l'esperança. Aquesta era l'única que podia ajudar els homes assetjats per els mals. 

Pandora, ràpidament va anar als homes a consolar-los, dient-los que en qualsevol moment, podien acudir a l'esperança, que sempre està quan es necessita. 

Aquí deixo un powerpoint, per una informació més extensa sobre el mite de la caixa de pandora. 

En aquest mite es torna a mostrar la dona com a portadora dels mals, què n'opineu? ha canviat alguna cosa amb el pas dels segles?

María Jiménez
4t ESO

5 comentaris:

Paula Campelo ha dit...

Tots hem sentit a parlar moltes vegades sobre el mite de la caixa de Pandora, ja que és un dels mites més importants. Fa un temps, vaig fer una entrada sobre aquest mite perquè em va cridar molt l'atenció. En molts dels mites es pot observar com se li atorguen sempre les culpes a les dones, ja que creuen que elles són les seductores que porten el mal.

En aquest cas, es culpa a Pandora per portar tots els mals a la Terra, encara que sabem que només la va obrir per curiositat i que si en comptes d'ella l'hagués obert Prometeu no s'haguessin dit les mateixes crítiques.

El fet que l'esperança és l'única cosa que queda dins la caixa després que Pandora la tanqui pel seu espant dóna lloc a una expressió que es fa servir molt en la nostra societat avui en dia i que el més probable és que provingui d'aquest mite: "L'esperança és l'última cosa que es perd".

Mireia Linares ha dit...

Tots hem sentit a parlar de la caixa de Pandora, però no tots sabem que prové d'un mite, així que d'entrada, molt bon tema per fer una entrada.
Bé, encara que hi ha bastants noms i per tant és una mica complex, el mite de Pandora crec que és dels pocs mites que no són tan "cruels", per dir-ho d'alguna manera. Penso que el fet que s'atribueixi la dona com a portadora dels mals és corrent dins la mitologia, però no comparteixo la idea de que sigui així actualment.

Bona entrada Maria!

Angi Johana ha dit...

Molt interessant l'entrada Maria!

A través dels mites, m'he pogut adonar que Zeus era molt venjatiu!
Respecte aquest mite en concret, ja m'agradaria que fos veritat... i que en alguna època de l'existència dels éssers humans no hagués hagut pobresa ni malalties, ni cap mal. Però, crec que més que res, això és Etiòpia, i en aquest cas un mite... i de personatges mitològics.

Com bé dius tu, aquest és un altre mite on es mostra a la dona om a portadora del mal, tot i així, ja no em sorprèn res. Com ja ha dit la Paula, si qui hagués obert la caixa per curiositat hagués estat Prometeu tot hagués estat molt diferent.

Bona entrada!

Martina Maldonado ha dit...

Ja havia sentit parlar de la caixa de Pandora però mai sobre el seu mite. Crec que és una història molt curiosa i a més a més dóna un missatge al final. M'ha agradat molt!
Tal i com diu l'Angi aquest mite mostra tot el venjatiu que podia ser Zeus, i el que podien arribar a fer els déus...
Per altra part m'ha sorprès que Zeus no volgués enviar una altra dona o fer una altra cosa per a que la maledicció li caigués a Prometeu (ja que el seu primer pla li havia sortit malament)
Bona entrada Maria!

Adrià Sanchez ha dit...

Bona entrada Maria! Penso que es molt interessant aquest mite on explica la debilitat que tenim els essers humans quan ens prohibeixen alguna cosa! M'agrada molt aquest història i penso que és molt bonica! Que un deu mani a uns altres crear una deesa que cap home no es pugues resisiter penso que és molt interessant.

M'ha agradat també molt a que es refereix la caixa de Pandora i perquè va portar la perdició dels homes al actuar així, amb curiositat i que tot això fes que els homes tinguessin menys sort i pitjor vida!

M'ha agradat molt la entrada penso que ha estat molt bé, molt bona informació, ben trobada!