18 d’octubre del 2012

MAQUILLAR-SE EN TEMPS DELS ROMANS

Durant l'època romana tots els tipus de maquillatge i d'ungüents estaven molt ben considerats entre els romans ja que gairebé tots n'utilitzaven a més de tenir una gamma molt àmplia de perfums, ja que per les dones era una forma més de bellesa.

Per exemple, abans de sortir de casa totes les dones romanes es maquillaven i a vegades  fins i tot els homes es pintaven els ulls i les parpelles per causar bones impressions. 
  • Les dones s'acostumaven a pintar de colors clars com el blanc i el rosat i es ressaltaven el llavis en carmesí.
  • I fins i tot per estar per casa les dones romanes es maquillaven com a una costum que tenien per fer saber que eren dones lliures enlloc de esclaves.
PER QUÈ ES MAQUILLAVEN?

Les romanes, influenciades per la moda grega, es maquillaven per canviar el color del seu rostre cap a un color més clar o més rosat.  

AMB QUÈ ÉS MAQUILLAVEN?

Per aconseguir els tons vermellosos les dones romanes ho podien fer de dues formes. 

  1. Per una banda s'han trobat les "terres rojes" compostes de ferro de gran puresa i amb mides de partícula finíssimes, que es barrejaven amb guix per atenuar el reflex final.
  2. Per als matisos rosats, es valien de colorants orgànics "extreien el colorant de l'arrel d'algunes plantes, que després precipitaven per obtenir una laca en pols, el color a l'hora d'usar-se es matisava amb guix", explica aquesta experta. Després, aquests polvos sembla que no s'aplicaven directament, sinó que es barrejaven amb altres compostos, com l'oli d'oliva, per aconseguir una pasta més densa o líquida.

 maquillatge que utilitzaven els romans

Martí Vilalta 
4t ESO                                                                                          

15 comentaris:

Nadia alsinet ha dit...

Què interessant! Es veu que les dones es maquillin vé des de fa molt de temps...tampoc és que haguem canviat tant les costums imposades per la societat.

Laia Fernández ha dit...

M'estranya que els homes romans sent tant "cavallers" volguessin maquillar-se. Van tenir sort,ja que moltes societats antigues, com l'antic Egipte, utilitzaven productes que després es va descobrir que eren dolents per la pell i causant de moltes malalties que no en sabien l'origen. bona entrada!

Llúcia Gómez ha dit...

Que interessant veure com les coses, al cap del temps tampoc canvien tant! M'ha sorprès que els homes es maquillessin, tot i que si ho pensem bé, en moltes de les tribus africanes els homes també es maquillen, fins i tot més que les dones.
És molt curiós com fabricaven els maquillatges, i veure que aquesta també era una forma per a diferenciar una mica les classes socials. Bona entrada Martí!

Cristian Martinez ha dit...

Bona entrada, Martí! Es molt interessant per que aquí podem veure una altre punt en comú que té la societat actual amb societats antigues, per exemple ara l'imperi romà, que encara que en separin 2000 anys tenim molt més en comú del que la gent s'imagina. Felicitats!

Unknown ha dit...

Carai! Que curiós saber que els homes romans també es maquillaven... Sabia que en altres cultures els homes es maquillaven però mai m'hagués imaginat que a la cultura romana també fos així.
En el cas de les dones, és un honor que encara ens seguim maquillant!

Com ha dit la Laia, aquest maquillatge contenia productes dolents per la pell i a part era antihigiènic, això va provocar malalties.

Molt bona entrada:)

Martina Maldonado ha dit...

Com ja han dit abans, m'ha sorprès que els homes també es maquillessin per sortir de casa, i sobretot que sigui per causar una bona impressió.
He vist varies fotos de maquillatges romans i he de dir que m'han agradat molt els diferents tipus que hi havia, és per això que us recomano que dediquéssiu un moment i las veiéssiu.
Molt bona entrada martí!

Sandra García ha dit...

Molt curiós aquest tema, m'ha sorprès com altres comenten, això de que els homes també es maquillessin i més a més, les idees que hi van tenir per aconseguir material per poder maquillar-se i que quedes realment bé!

Molt bé explica't Marti, felicitats!

Unknown ha dit...

Mare meva com arriben a canviar les coses a mesura que va passant el temps. Com tots els que han comentat, m'ha sorprès que els homes també es maquillessin. :)

Unknown ha dit...

Quina entrada més interessant! No m'ha sorprès gaire que els romans (homes) es maquillessin ja que en fi, a tothom li agradava cridar molt l'atenció i mostrar que aquestes coses s'ho podien permetre; ja que en aquells temps tot això era un luxe, i només ho podien fer una sèrie de gent (la més rica).
M'ha cridat molt l'atenció com es maquillaven ja que s'ho treballaven molt. Tot i que actualment, el maquillatge també fa com molts "miracles".

Adrià Sanchez ha dit...

Felicitats Martí, m'agrada el tema que ens expliques, em sembla molt curiós que els homes es maquillessin en la cultura romana, crec que era una forma de millorar l'aspecte exterior de tothom.

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt interessant Martí!

M'ha cridat molt l'atenció sobre l'entrada el fet de que els homes també es maquillessin com les dones, simplement per a demostrar poder i bellesa. També m'ha sorprès que sempre volguessin buscar un to més clar i rosat en la seva pell i que les dones es pintessin per demostrar que no eren esclaves, sinó dones lliures i aquest és un aspecte que m'ha agradat molt de l'entrada.

Carla Espinosa ha dit...

D'aquesta entrada el que més m'ha sorprès, com a tothom, es que els homes antigament també utilitzessin maquillatge, i que des de fa molts anys ja existia el maquillatge per a les dones no ho sabia pas i les raons per les quals ho feien també m'han sorprès bastant, aquest tema és molt interessant.

Molt bona entrada!

Maria Guallar ha dit...

Tothom ha quedat bastant sorprès que els homes utilitzessin maquillatge de la mateixa manera en que s'han sorprès de que utilitzessin joies en una entrada anterior, però no per això se'ls considerava menys masculins, es veu que abans tenien uns estereotips ben diferents.

Irene Sánchez ha dit...

Quina sorpresa que els homes també utilitzaven maquillatge! ara només veiem homes maquillats a la televisió i ni el notem. No sabia que el maquillatge existís desde fa tant de temps, la veritat.
M'ha cridat l'atenció que les dones es maquillessin per obtenir un to de pell més clar, ara, la majoria de les dones s'hi posen un color més fosc per disimular imperfeccions.

Manar ha dit...

Que curiós!
Es el mateix que fem avui dia tot i que els homes no ho fan. eren molt llestos per haver creat el seu propi maquillatge.

Bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts