5 d’octubre del 2012

ESTÀTUA ROMANA DE LA DEESSA ISIS


Amb l'expansió de l'imperi, els romans van conèixer uns déus i uns cultes diferents dels que practicaven a Roma, concretament els orientals. Aquests cultes, com a funció, pretenien emplenar i satisfer l'espiritualitat que la religió romana no acabava de transmetre.

Aquí doncs, destaco a la deessa Isis que és el culte més important que es va introduir. 

Isis és una de les principals deesses egípcies denominada deessa de la maternitat i del naixement i protectora de les mares, dels nens i de la família en general. Segons els especialistes, el seu nom en jeroglífic egipci significa "tro". Molts egiptòlegs opinen que aquesta identificació del nom és més aviat degut a una evolució tardana, tenint en compte que en diverses tribus africanes s'usava aquest nom per identificar el director o bé el cap de la tribu.

Deessa Isis (estàtua romana)

Podem observar, encara que no d'una forma nítida i clara, que a la vestimenta de l'estàtua de  la deessa Isis s'hi pot identificar un vestit arrapat al seu cos i coronada amb una espècie de tro, d'aquí el significat del seu nom.
A la seva cara no s'hi pot destacar cap expressió, simplement podem fixar-nos amb la seva representació actitudinal completament natural.

Per acabar d'ampliar informació, d'entendre el significat del seu nom, el perquè de la seva vestimenta i la seva postura amb naturalitat, a continuació deixo una breu explicació del seu mite:

Isis i Osiris (germà d'Isis) eren fills del déu de la terra i la deessa del cel, Geb i Nut

El mite apareix de la rivalitat entre dos germans, Osiris (Déu de les regions fèrtils de la vall del Nil) i Set (regnava a les terres ermes del desert i les muntanyes). Set, ple d'enveja, se li va acudir parar una trampa al seu germà, convencent-lo que es poses dins un sarcòfag que a continuació tancaria i llençaria al Nil. Així ho va fer. 

Isis va aconseguir rescatar el sarcòfag, però a continuació Set es va apoderar del nou cadàver tallant-lo en 14 trossos, que seguidament va repartir-los per tot el país. Isis, altra vegada, va aconseguir recuperar-los. Sobre el cos esquarterat del seu espòs va concebre un fill, Horus, que finalment es va venjar del seu pare matant a Set.

                       Deessa Isis original egípcia

Anna Vallhonesta 
1r Batx

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Es nota que darrere aquesta estàtua hi ha moltíssima feina, ja que cada element està molt ben treballat. És per admirar!
Per altre banda, ja havia escoltat parlar de la deessa Iris, considero que de totes és la més bona, tot i que això ja es demostra dins el mite que has explicat.


Mariona Lucas ha dit...

Recordant una classe de música de l'any passat m'he enrrecordat que hi ha una obra, una opera, de Mozart que conté una cançó amb el nom de Isis i Osiris i es reconeix per el seu extrem tó greu.

Llúcia Gómez ha dit...

Jo, igual que la Mariona, també he reconegut el nom de Isis per la òpera de Mozart treballada l'any passat. Molta imformació d'aquesta estàtua, i tota molt bona! No tenia ni idea de la seva llegenda, tallar en 14 trossos el cos de Osiris.. Que fort!

Carla Espinosa ha dit...

Al llegir l'entrada no havia caigut en la classe de música, però al llegir els comentaris ho he entès, ja que com diuen la Mariona i la Llúcia, l'any passat vam escoltar una obra de Mozart relacionada amb Isis i Osiris.
El mite m'ha sorprès molt, mai n'havia sentit a parlar d'ell ni cap semblant, és molt estrany el fet de que tallessin el seu cos, del Osiris, en 14 trossos i a més els repartís pel seu país.
Una entrada molt interessant!

Paula Campelo ha dit...

Personalment em sembla una entrada molt bona, ja que com han dit algunes de les nostres companyes en altres comentaris és increïble l'estàtua que es va fer representant a la deessa Iris. L'estàtua té una mida bastant gram, per això podem apreciar molt bé la feinada que devien fer les persones que la van construir.

Per altra banda, havia sentit a parlar de Isis i Osiris aproximadament l'any passat, tenint en compte que estàvem estudiant a Mozart i en una de les sevesobres apareixien aquests dos personatges mitològics.

Felicitats Anna, m'ha agradat molt l'entrada(:

Meritxell Redondo ha dit...

És increïble la feina que comporta fer una escultura d'aquestes dimensions i tan detallada. N'havia sentit parlar d'aquesta deesa, però no sabia la seva història.
El mite és una mica cruel però m'ha agradat.
Molt bona entrada Anna! :)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts