ELS JOCS DE LA FAM
Els jocs de la fam (en anglès en l’original “The Hunger Games") es un llibre escrit per l’autora Suzanne Collins. Explica com la guerra ha deixat transformada Amèrica del Nord en el país de Panem, dividit en dotze districtes controlats pel tirànic poder del Capitoli. Sense llibertat i en la pobresa, ningú pot sortir dels límits del seu districte. El Capitoli ja va destruir el tretzè districte per la seva rebel·lia, i com commemoració d'aquest fet i per recordar al poble que ha de ser submís, cada any, dos representants de cada districte, una noia i un noi seran obligats a subsistir en un medi hostil i ser tancats en un estadi a l'aire lliure on els vint-i-quatre lluitaran a mort entre ells fins que quedi un sol supervivent. Són els "Jocs de la Fam", un horrible espectacle televisiu.
La novel·la utilitza la frase Panem et Circenses per definir la creació del país de Panem (on es desenvolupa el llibre). Aquesta frase fou dita en el segle I dC pel poeta llatí Juvenal i es troba a la seva Sàtira.
En el seus orígens descriu el costum dels emperadors romans de regalar pa i espectacles (curses de carros, lluites de gladiadors, teatre). En el llibre de Collins s’estableix una relació amb això perquè els ciutadans del Capitoli només volen menjar i divertir-se amb el sanguinari espectacle que són els "Jocs de la Fam". A més a més, l’autora també al·ludeix el mite de Teseu i el minotaure en el qual la ciutat d’Atenes havia d'enviar joves i noies per ser devorats pel Minotaure.
Ainoa Zuazo
Institut Joaquima Pla i Farreras
Comentaris
Bona entrada
L'ultim supervivent per ami és l'heroi de la película.
Bona entrada!:)
Et felicito.
Molt bona entrada!
Per altra part també podem trobar altres paraules provinents del llatí en aquesta pel·lícula, com per exemple Katniss (el nombre de la protagonista) el qual significa "pertanyent a una fletxa", que té una relació amb l'habilitat que té el personatge amb l'arc i la fletxa.
Molt bona entrada!!
No l'he vist, però m'agradaria molt, ja que molta gent la recomana.
Bona entrada!!
La veritat és que no he llegit ni tant sols el llibre (ni tampoc he vist la pel·lícula) però com molta gent, també he sentit a parlar moltíssim i al final crec que fins i tot m'arribaré a saber la trilogia de memòria!
Molt interessant la frase que has aportat sobre aquest poeta llatí.
Desconeixia el fet de que la frase que utilitza el llibre la fa servir per a definir la creació del nostre món, és un fet que m'ha cridat molt l'atenció.
Molt bona feina.
Bona entrada!