SALARI



Tothom qui llegeixi l'entrada, haurà sentit a parlar dels salaris. Però, segurament, no tothom haurà parat a pensar d'on ve realment aquesta paraula, oi?

La paraula salari significa la suma de diners que rep una persona per un cert període de treball. Aquesta paraula prové de la paraula salarium dels nostres avantpassats romans, ja que significa el pagament amb sal (amb espècie) que rebien els treballadors després de treballar unes jornades determinades. 

Tot i així, els diners que es podien pagar a un soldat o un treballador també es podien anomenar stipendum o solidata, una paraula procedent del pagament amb solidus, una moneda d'or soldada.A més, les famílies romanes van adoptar el costum de pagar els seus esclaus domèstics amb una petita porció de sal, que també anomenaven salari.




Aquesta manera de pagar el  treball amb sal, alhora prové dels antics egipcis, que ja pagaven als esclaus amb sal, ja que desde sempre ha estat un bé molt preuat per la humanitat pels beneficis que aporta tan en els aliments, en la salut i en el transport. Pels romans la sal era molt important i fins i tot van construïr la Via Salaria, un camí romà que anava des de les salitreres d'Òstia fins a la ciutat de Roma el 500 a.C.  






Ciceró, en els seus escrits, va dir que cobrar un salarium, ja que era la manera de dir el sou però més petit i insignificant, era una condició indigne d'un ciutadà o home lliure, ja que és propi d'esclaus.



Heu cobrat mai un salari? Sí és així... Era amb sal o amb monedes? 
Podríeu dir quina és la declinació de les paraules que han aparegut en l'entrada?


Anna Solà 
1r Batx

Comentaris

Laia Fernández ha dit…
No en tenia ni idea d'on provenia aquesta paraula. La majoria de treballadors (ara ja no tants, perquè la majoria estan a l'atur) no en deuen tenir ni idea del que vol dir aquesta paraula o el seu origen. El que més m'ha cridat l'atenció és que la paraula vingui perquè a la gent se'ls pagava amb sal. bona entrada!
Glòria Gendre ha dit…
He trobat una aquesta pàgina:http://etimologias.dechile.net/?salario i crec que es molt interesant.

Aquesta ha sigut la informació més important que he trobat: Els soldats romans que cuidaven la via salaria rebien part del seu pagament amb sal o també dit el seu Salarium.
Dana García ha dit…
Doncs no sabia que la paraula "salari" fos perquè abans els nostres avantpassats romans paguésin amb sal, molt interessant, ja que ara per nosaltres un salari es aquella suma de diners que ens donen per haver treballat durant un període de temps. Molt interessant!
Laura Salcedo ha dit…
No sabia que la paraula salari vingues dels romans i paguèssin amb sal. Ja sospitava que salari per que salari porata la paraula sal. Però a canviat molt per que nosaltres ara paguem amb diners no amb sal.
Per que paguaven amb sal?
Pol Relloso ha dit…
Bona entrada !!! El tema és interessant i entretingut. A nivell de contingut i visual és bona tot i que jo hi afegiria un vídeo. Aquí et deixo més informació sobre aquest tema:
http://historiasdelahistoria.com/2012/02/29/precios-y-salarios-en-la-antigua-roma/

Gràcies per la teva aportació!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES