20 d’abril del 2012

MÚSICA A L'ANTIGA ROMA

Moltes coses del nostre voltant, per a no dir gairebé totes, tenen alguna relació amb Roma, com per exemple les arts.

En un principi, els romans no solien cultivar les arts. Una de les arts era la música, i aquesta, no era una excepció. Les primeres idees musicals provenien dels Etruscs però, no tenia cap principi fins que Rómul i Rem van ser educats per Fàustul.

La música d'aleshores, es limitava a una espècie de lira. Després dels temps de Ròmul, es tocava la flauta i el plat en tots el sacrificis a la deesa Cíbele on a més, homes molt guapos cantaven himnes en honor al déu de la guerra.



Lira
Es diu, que no va ser fins l'any 510 que es va inventar un tipus de comèdia que consistia en recitar versos acompanyats de flautes i algún instrument de corda. 50 anys després, la música a Roma es va introduir a totes les festivitats, on cobrava sempre la major resplendor. De seguida es va fer anar a Roma músics de diferents llocs, sobretot provenien de Grècia, que eren els més famosos.

Un altre insturment típic, l'aulos

La música en temps romà, va tenir molt alts i baixos. Va estar durant molts anys en el seu millor moment, però això va durar fins la mort d'August i l'arribada de Tiberi al poder. Aquest, a causa d'un assassinat que es va donar al teatre, va prohibir els còmics, músics i d'altres. 


Gràcies a Calígula, però, la música va tornar a la vida encara que uns anys després i per culpa de l'obsessió que tenia Neró per ella, els romans i les romanes van començar a menstenir-la d'ara endavant.

Aquí us deixo un vídeo que parla sobre la música a Roma!


Clàudia Martínez
4t ESO

8 comentaris:

Mireia Pujol ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Mireia Pujol ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Laia Fernández ha dit...

la música és una cosa que no s'hauria de prohibir mai, ja que per molt que costi dir-ho és l'únic idioma que pots intentar moure o canviar el món. cal donar les gràcies a Calígula per fer tornar a la música a Roma (tot i que després Neró fes el contrari...) bona entrada Clàudia!

Manar ha dit...

No sabia d'aquesta petita història però jo també estic d'acord amb la Laia, no s'hauria de prohibir mai la música és una manera de sentir-se lliure.
Mm'ha semblat molt interessant la teva entrada Clàudia!

Luisa Manni ha dit...

És curiosa aquesta història, mai l'havia escoltat, però ho trobo interessant i crec que Calígula ho va fer bé, bona entrada!:)

Enric Farrés ha dit...

Per possar una mica de ritme en aquesta entrada us adjuntu aqui un video on si representa una canço romana:

http://www.youtube.com/watch?v=LVo14Xqs5GU

Susanna Guerra Sala ha dit...

Estic d'acord amb elles, la música no s'hauria d'haver prohibit mai, gràcies a Calígula per haver-la fet tornar. He buscat una mica més d'informació, aqui deixo l'adreça de la web: http://spqrhistoria.foroactivo.com/t57-musica-en-la-antigua-roma.
Bona entrada!

Karina Szabo ha dit...

Trobo que la música sempre ha d'estar present en totes les festivitats, perquè és la que fa ambient i posa més diversió al lloc. A la majoria de gent li agrada escoltar música, tot i que en aquella època hi havia molts menys gèneres musicals que en l'actualitat. Molt important que la música no es prohibeixi mai. Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts