12 d’abril del 2012

CURIOSITATS DE L'ANTIGA ROMA (I)

Com bé sabreu, cada cultura té les seves curiositats. La romana no n'era una excepció i tot seguit repassarem les més originals, estranyes i divertides. Tot i així ens centrarem amb la curiositat de Calígula i el seu cavall Incitatus.



  • La paraula lladre prové de latro, que en llatí significava "soldat". El motiu d'aquesta contradicció és el saquejament i robatoris que realitzaven les tropes romanes.
  • Les àmfores romanes quan es trencaven eren dipositades en un solar de Roma. En ell va arribar ha haver-hi una muntanya de 30 metres de restes d'àmfores.
  • Els romans juraven dir només la veritat agafant-se els testicles amb la mà dreta. D'aquí ve la paraula "testificar".
  • La societat romana dividia els petons en tres tipus: el basium, que era el petó entre amics donat a la galta; el basium, que es feia als llavis; i el suavem que era el que es feien els amants.
  • Per perfumar una romana, una esclava s'omplia la boca de perfum i el polvoritzava sobre ella.
  • Les ofrenes de vi i oli eren molt comunes. Moltes tombes tenien canalitzacions per tal de que el vi o l'oli arribés als morts. D'aquesta manera s'alegrarien i deixarien en pau als vius.
  • L'Emperador Domicià és recordat per la seva crueltat. De fet va inventar una nova forma de tortura: prendre foc als genitals de les víctimes masculines.
  • Incitatus va ser el cavall de carreres preferit de l'Emperador Calígula. L'amor i devoció de l'emperador per ell va arribar a extrems ridículs i preocupants. Per començar Calígula ordenà que se li construís un recinte de marbre i marfil. Més tard va fer ampliar el recinte i li afegí, com aquell qui no vol la cosa, 5 jardins i 18 criats que cuidarien exclusivament les necessitats de l'Incitatus. A més el cavall dormia amb mantes de color púrpura (tint més car de l'època i exclusivament reservat a la família imperial) i portava collars amb pedres precioses incrustades. Fins i tot va arribar un dia que Calígula nomenà a l'animal Cònsul de Bitínia. Ara bé, l'acció més estranya i boja era la següent: la nit abans de cada cursa, l'emperador dormia junt amb el cavall i decretava a tota la ciutat de Roma silenci general per tal de que l'Incitatus descansés bé. Si algú violava el silenci podia ser castigat amb pena de mort. Es diu que l'Incitatus no va perdre cap cursa a excepció d'una. Va ser llavors quan l'emperador va ordenar matar-lo assegurant-se que patís.


Tot seguit podreu veure l'escena de la pel·lícula "Calígula" de 1979 on es veu com l'emperador nomena al seu cavall Incitatus Cònsul de Bitínia. On comença l'escena pròpiament és al minut 1:09.



Trobeu normal que l'Emperador Calígula controlés tota la Mediterrània i un gran imperi estan com estava?

Joan Giralt 
4t ESO

7 comentaris:

Anahi ha dit...

Jo fa poc també vaig fer una entrada de curiositats romanes i moltes d'aquestes ja les sabia, però les que no, m'han sorprès molt. De debò el cavall incitatus era tan mimat?! Déu meu, que fins hi tot va fer callar a tota la ciutat de Roma perquè l'animal dormís bé!! I tot per acabar matant-lo...
En fi, bona entrada!

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Ja fa temps vaig llegir una entrada relacionada amb aquesta, i em sembla molt interessant. Però el que em va cridar més l'atenció va ser que va fer callar a tota la ciutat de Roma per un animall, per després no voler-ho i acabant maltractant aquest animal.
Molt bona entrada!

Laia Fernández ha dit...

M'ha agrdat molt aquesta entrada, l'he trobat moltinteressant. El que més m'ha sorprès ha estat que un animal fes callar Roma. bona entrada Joan, espero la segona part!

Unknown ha dit...

L'emperador Calígula era ben boig! Bé, de fet, com tots els que pugen al poder...
He trobat interessantíssim aquest recull de curiositats, ja que ens ajuda a conèixer els costums dels nostres avantpassats, m'enduc l'entrada als favorits!

Júlia Gasull ha dit...

Una altre curiositat romana:
- A prop de Pompeia, una ciutat romana (va quedar coberta per la lava), hi havia una ciutat que era un gran centre de prostitució. Als carrers, hi havia esculpits genitals masculins per fer entendre als estrangers on eren les prostitutes (normalment era un carrer ple d'aquests centres amb llits de pedra) i quan s'acabava el carrer hi havia uns altres genitals masculins que se li està baixant per dir que el carrer de prostitució ja no continuava.

M'ha encantat la entrada. Felicitats.

Mireia Pujol ha dit...

He buscat sobre els perfums romans, i he trobat que duien acohol; i tinc un dubte; en la cinquena curiositat que has explicat, dius que una criada es posava la colònia a la boca, i la meva pregunta és: si la colònia portava alchol la criada no s'intoxicava? I, la dona que era espolvoritzada, ordenava un càstic de pena de mort per la criada si li arribava alguna escopinada? Gràcies

Helena Flor de Lis ha dit...

A mi, m'ha semblat molt interessant el que ha preguntat la Mireia sobre la cinquena curiositat, però no sabria contestar-la.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts