CAMP NOU VS COLISSEUM

Pot ser que els camps de futbol i els estadis olímpics d'avui en dia tinguin una forta relació amb els monuments públics d'oci de l'antiga Roma?

Llavors els edificis més majestuosos eren els amfiteatres i els circs. Les grades o caveae d’aquests es dividien en tres zones: la inferior pels senadors i persones importants de la societat romana. La mitjana pels plebs i la més alta per la gent més pobra. 


Avui en dia els nostres estadis també es divideixen en graderies i els preus varien segons l’alçada en que et trobis. També hi ha una tribuna a on els preus són molt alts i per tant només hi van persones d’una certa classe social. Per tant, pel que fa a les grades podríem dir que hi ha relació entre els dos edificis.

Colisseum, Roma

Si ens fixem en la situació geogràfica dels estadis podem veure com cada cop més es fan als afores de les ciutats per evitar aglomeracions a les hores de partit. Això també té una gran relació amb els edificis romans, que es feien a fora de les muralles bàsicament perquè a dintre no hi cabien.



El que sí que han canviat han sigut els espectacles que es fan  dins de cada edifici. A l’antiga Roma en els amfiteatres s’hi feien lluites de gladiadors, de feres i de tant en tant lluites nàutiques. Avui en dia, en els estadis, bàsicament s’hi fan partits de futbol, atletisme o fins i tot algun concert. 

Una altra gran diferència és la capacitat dels edificis. El Colisseu romà, l’edifici públic d’oci més gran de l’antiga Roma tenia una capacitat per allotjar 50.000 espectadors. Avui, al segle XXI, l’estadi més gran del món és l’estadi olímpic de Pyongyang, Corea del Nord, que pot allotjar el triple d’espectadors que el Colisseu, en total 150.000.


Estadi Olímpic de Pyongyang, Korea del Nord

Tot seguit us deixo el vídeo que van veure els jugadors del Barça abans de jugar la final de la Champions de Roma de 2009. Molts de vosaltres segur que ja l'heu vist i, com sabreu, es veu la relació entre el Colisseu i el Camp Nou.


Hi veieu la relació que he establert entre aquests tipus d'edificis dedicats a l'oci a l'antiguitat i a l'època actual?

Joan Giralt
4t ESO

Comentaris

Nadia alsinet ha dit…
Molt interessant l'entrada! Està bé que es miri de trobar una relació entre l'antiga Roma i l'actualitat i, si ens hi fixem, hi ha centenars de coses que avui dia seguim utilitzant o que són basades en l'antiga Roma.
M'ha agradat molt el vídeo, és emocionant!
Mai havia pensat que podia exsistir una relació entre els estadis d'ara i els de l'Antiga Roma. El que m'he ixat molt i es veritat es el que has dit que ara els estadis es fan a fora de les ciutat per evitar aglumeracions. Per mi hi ha una gran diferència entre els edificis/estadis d'ara als d'abans perquè abans s'utilitzaven més per lluita de gladiadors com has dit, però ara només els fan servir per partits de fútbol i poca cosa més.
Molt bona entrada i el vídeo está molt bé.
Laia Fernández ha dit…
Suposo que els camps de fútbol han sorgit o evolucionat a partir dels amfiteatres... una cosa ve de l'altre. m'ha sorprès molt la diferència que hi ha entre la capacitat d'espectadors d'un i de l'altre. bona entrada!
S van Roessel ha dit…
Realment la semblança és obvia. Amb un cop d'ull ja podem veure que l'aparença es molt similar i les activitats que s'hi duen a terme a ambdós llocs tenen la mateixa finalitat: entretenir a les persones (entre d'altres coses). Molt guay l'entrada
Artur Bossy ha dit…
Molt bona entrada! igual que l'entrada anterior molt curiosa m'ha agradat aquesta comparació. Grans edificis els dos, no sé per quin decantar-me! Bona entrada!
Yasmina Ketami ha dit…
Jo hi trobo una relacio molt directa encara que sempre hi han difernecies entre Si, Els dos estan contruits com a edificis majestuosos per l'oci com a finalitat, hi ha un public i al centre del edifici hi ha l'espectacle. I fins i tot diria que els estadis de futbol son com el futur dels colisseus antics.
Molt bona entrada i el barça guanyara la lliga!
Cuquitus24 ha dit…
Molt bona observació Joan! :D Resulta curiós la gran quantitat de coses que arribem a tenir amb comú amb la cultura clàssica. Podem dir actualment que tecnologicament avançem a passes de gegant, però sempre ens fonamentem amb ideals clàssics per realitzar les coses.
A vegades no ens parem a pensar com es va idear algun objecte, i resulta curiós que si mirem al llarg de la història i trobem moltes semblances. Com en aquest cas un estadi de futból!
Felicitaats, molt bona entrada!!
Unknown ha dit…
Home, doncs jo sí que crec que l'estadi de futbol actual sí que s'assembla a una lluita de gladiadors quan juga el Barça contra el Mandril! El Pepe, el gladiador més ferotge...
Tens raó, la relació que has establert entre l'estadi i el Coliseu és molt encertada, perquè s'assemblen en la forma (tant per dins com per fora.
Entrada genial, Joan! :)
Mireia Cutura ha dit…
Ostres, mai m'havia plantejat relacionar els dos edificis i és veritat que tenen molta relació!
Tal com has comentat la teva localitat a la graderia sempre depen del preu i la zona on vulguis veure el partit.
I tot i que la capacitat d'espectadors actualment és bastant més alta que a l'edifici romà, però crec que en aquest sentit, els dos tenen una gran capacitat.
Cal destacar també que sí que actualment no s'hi va a veure el mateix, però cada societat té les seves activitats d'oci característiques de l'època.
Molt bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES