10 de febrer del 2012

HISTÒRIA DE ROMA

La història de Roma sol dividir-se en tres grans etapes:

- La monarquia (753 a. C. al 509 a. C:)
- La República (509 a. C. al 27 a. C.)
- L'imperi (27 a. C. al 476 d. C.)

La Monarquia:

Aquest és un període imprecís, ja que se'n hi barregen dades històriques i llegendàries. Molta de la informació d'aquesta època ha estat aconseguida gracies al llibre Ab urbe condita del cronista Tit Livi, a part d'una sèrie d'escrits anuals que explicaven els esdeveniments més importants de cada any.

Durant aquesta etapa, van haver-hi set reis diferents, dels quals quatre són considerats llegendaris i tres són considerats històrics.


Els set reis de Roma

Per el que fa als reis llegendaris, són d'origen llatino-sabí i van establir un model social basat en el pater familias.
El primer d'aquests reis llegendaris és Ròmul, suposat fundador de la ciutat de Roma, i el que va organitzar la societat en patricis i plebeus. A aquest el succeí Numa Pompili, que va dotar la ciutat amb diverses lleis a part d'organitzar-ne el culte religiós i fer construir els primers temples.
Després regnà Tul·lus Hostili, que va expandir el territori romà ocupant diverses ciutats etrusques del voltant, d'entre les quals cal destacar Alba Longa.
L'últim d'aquests reis llegendaris va ser Anc Marci, que va fer construir el port romà d'Òstia per tal de donar sortida al mar a la ciutat de Roma.

Per el que fa als reis llegendaris eren d'origen etrusc, van obrir l'economia al comerç i també van millorar l'urbanisme.
El primer d'aquests fou Tarquini Prisc, qui feu construir la Cloaca Màxima per tal de fer habitable la zona d'entre els set turons de Roma.
El seu successor fou Servi Tul·li, el qual va manar construir el mur defensiu de la ciutat a part de dividir a la societat en classes socials segons el seu patrimoni, els seus drets polítics i les seves obligacions militars.
L'últim rei de Roma fou Tarquini el Superb, i fou l'últim rei ja que degut a la seva despòtica manera de governar va ser destronat per els patricis el 509 a. C.

Durant aquest període la ciutat de Roma estava organitzada socialment en base a la família.
Aquesta estava formada per tots els parents sanguinis, els clients i els esclaus.
El pater familias n'era l'autoritat jurídica, econòmica i religiosa.

La societat estava dividida en Patricis, grup tancat de gent privilegiada, assentada a Roma des d'un principi. Per això eren ciutadans amb tots els drets i deures.
Els plebeus eren un grup de gent que s'havia instal·lat als voltants de Roma, i per això es dedicaven a conrear-lo. Aquest grup no tenien cap dret social, ni polític, ni religiós, tot i que amb el temps van anar guanyant-se'n.
Els clients eren un grup sense un treball específic, i estaven lligats als patricis per mitjà d'uns llaços jurídics. De manera que es comportaven com a súbdits de les famílies a canvi de protecció.
Per últim trobem els esclaus, que eren la classe social més baixa i podien ser considerats objectes, ja que eren propietat absoluta dels seus amos, i per això aquests hi podien fer el que volien. Un ciutadà romà podia arribar a ser un esclau per descendència, per ordre judicial o bé per ser un presoner de guerra.


Adrià Gendre
1r Batx

24 comentaris:

Montse ha dit...

Gràcies, Adrià, per l'aportació. Anirà bé als teus companys per estudiar!!

Carla Moreno Corral ha dit...

el que mes ma agradat de aquet apartat es que per que set fes mes fasil reconeixa datos a posat el any

Andrea Lázaro ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anna Gómez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Bernat Enrich ha dit...

Molt bona entrada però crec que hi falta un apartat important dels deus que es el que Roma va copiar els deus de Grecia i els hi va cambiar el nom.

Bernat Enrich ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Fatima El Attar ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Juhy Javier Dominguez ha dit...

Recordo perfectament aquest tema i l'exàmen que vam fer fa poc, ha sigut veure el títol, i llegir-ho i recordar-ho tot, ja que per mi va ser un tema molt fácil i curt i que s'entén bastant bé.
Molt bona entrada :)

Artur Bossy ha dit...

Bona entrada adrià, s'explica molt ben argumentada la història de roma, les seves etapes, la successió de reis i la divisió de la societat! Cada vegada més nformació sobre l'origen de la nsotra roma!

Sonia Gamez ha dit...

Aquesta entrada esta molt be sobre tot la explicació de la monarquia, bona entrada!

Pau Laviña ha dit...

Bona entrada ja que Roma va ser una del les ciutats mes impotants en l'epoca i ara tambe gracies als materials que van aportar.

Yasmina Mesa ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Andrea Lázaro ha dit...

Que ven explicada que està aquesta entrada.
Quan el nostre mestre de socials ens va explicar lo de la monarquia, no es va dir res dels set reis, ara ja ho entenc tot millor!!

Anna Marquès ha dit...

Jo mai havia pensat que a roma hi haguessina agut tant reis a roma, jo pensava que n'hi havien agut 3, o 4 com a molt, pero en realitat n'hi han agut 7 de diferents, bona entrada!

Fatima El Attar ha dit...

La Monarquia, és una etapa molt important com les altres, però es que jo la veritat no sabia res sobre els 7 reis de Roma n'hi mai n'havia sentit a parlar, però està molt ben explicada l'entrada, perquè quan he vist que hi havien els 7 reis m'he parat a preguntar qui eren però gracies a l'explicació ho he entès bé!
Molt bona entrada!! :-)

Cristina Sandoval ha dit...

No coneixia a tots els reis de l'etapa de la monarquia a Roma ni tampoc les aportacións tan necessaries que van fer a la ciutat per millorar la cualitat de vida dels ciutadans.Hem sembla fatal les diferéncies que hi havia entre castes! Tinc un petit dubte, que es el Pater familias?

Yasmina Mesa ha dit...

Està força bé explicada, tota aquesta informació va bé per completar certes coses en treballs. El que passa que no sabia que hi havien tants reis i certes informacions en les quals no he estudiat, algun detall d'alguna etapa. Bona entrada :-)

Anna Gómez ha dit...

A la classe de socials no ens van explicar molt sobre aquests set reis que va haver-hi, potser que va nombrar algun nom però no ens ho va explicar. El que ens va explicar més va ser la societat els plebeus,patricis... En aquesta entrada esta bé pero es podria afegir l'informació enque alguns reis eren Etruscs o Sabí o llatí.

Adan Vidal ha dit...

Esta tot ben explicat, jo no savia que havien set reis i molt menys que 4 son considerats llegendaris i 3 historics.

Omaima Knidil ha dit...

L'explicació de la Monarquia esta molt ben explicada.
L'apartat que esta ens explicaven sobre els set reis, mai havia sentit a parla, fins que he llegit a quest tema.
Bona entreda.

Carla Moreno Saez ha dit...

Es veritat, que vol di pater familias? Ens judara molt a l'hora destudiar. També es veritat que el nostre professor no ens va informar molt d'aquets 7 reis ni dels noms.

Josep Garcia ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Josep Garcia ha dit...

Molt bona entrada, està molt bé resumida la època de la monarquia, m’agrada’t el tros en que s’explica els quatre reis llegendaris i els tres històrics, m’ha fet gràcia saber-ho ja que mai ho havia sentit a dir. Ara que no entenc molt la frase de “estava organitzada socialment en base a la família.”.

Natalia Ramirez ha dit...

Molt bona entrada!
Esta molt complerta i hi ha algunes coses que encara no savia i d'altres que no hem quedaven gaire clares aquesta entrada m'ha servit de molt.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts