23 de febrer del 2011

ORFEU I EURÍDICE

Ovidi va escriure diferents obres, d'entre elles, Les Metamorfosis on explica diferents mites de la cultura clàssica mesclats amb algun personatge històric com per exemple, Juli Cèsar. Dins de l'obra Les Metamorfosis, en el llibre hi ha el mite d'Orfeu i Eurídice.



Orfeu i Eurídice eren dos enamorats, però un dia en la boda de Eurídice l'intentaren raptar i s'escapa corrents, en la persecució, Eurídice trepitja una serp la qual la mossega i li provoca una ferida mortal. Orfeu, fill d'Apol·lo, que tocava la lira que li va regalar aquest, va decidir anar a buscar a la seva amada al Hades, primer tocant la lira i convencent a Creont perquè el portés a l'altre banda de la Llacuna Estígia, el barquer embadalit per la música hi va accedir. Després va dormir a Cèrber, també amb el so de la lira.

I finalment es va presentar davant del déu Hades i va suplicar-li que li tornés la seva estimada, Hades, embadalit també per la música d'Orfeu va accedir però amb una condició; Orfeu tindria que portar de retorn a Eurídice però fins que no estigués fora de l'inframón no podia mirar-la, Orfeu va accedir, però quan estava a punt de travessar l'última porta de l'infern no es va poder resistir i la mirà.
Eurídice s'en va anar per a sempre.




Cal dir que hi ha una altra versió que defensa que Eurídice anava caminant pel camp quan, de cop, va trepitjar una serp i que no estava fugint perquè la volien segrestar.

Com a curiositat puc dir que, Orfeu i Eurídice és també una òpera dividida en tres actes i composada per Christoph Willibald Gluck, la qual explica el mite clàssic.


Il·lustració en la partitura de l'òpera Orfeu i Eurídice, París 1774





Podeu mirar com varen representar aquest mite uns alumnes de primer de batxillerat del curs passat, de l'institut de Lliçà d'Amunt:












Ivan Linares
1r Batx

10 comentaris:

Montse ha dit...

Molt bona aportació, Ivan!anirà molt bé als alumnes de 2n, que han d'aprofundidr en aquest autor i la seva obra.

Àngel Enrich ha dit...

Molt bona entrada, es de les més completes que he vist, te molts videos i moltes fotos, això va molt bé perquè no es fa gens pesat

Sergio ha dit...

Bona feina Ivan!
A més d'explicar-nos el mite en si, has aprofundit en el tema i ens has aportat algunes curiositats, penso que ha sigut interessant el simple fet de llegir-la.
Ave!

Aina ha dit...

És un mite que sempre m'ha agradat molt. L'ópera és una gran obra, sobretot el lament que fa Euridice perque Orfeu l'ha mirat quan encara no podia i ja no tornarien a estar junts. És una història molt romàntica.

Adrià ha dit...

L'any passat en Pep ja ens va parlar de les Metamorfosis d'Ovidi, i en especial d'aquest mite.

El mite està molt ben explicat i a més hi ha un video que el representa que està força bé.

Bona entrada Ivan!!!

Ester ha dit...

Molt bé Ivan, m'agrada molt aquesta entrada. Està molt ben explicada i molt completa. A més el vídeos fan que l'entrada sigui més entretinguda i es pugui entendre millor.

abigail ha dit...

Bona entrada Ivan!
Aquest mite ja l'havia sentit avans, i la veritat es molt bonic.
recordo que els deus li van permitir vaixar a lloc dels morts i recuperar la seva estimada, sempre i quan un cop enprenguin el camí no miri enrere, tal i com tu ho has dit. però aquest no es fiava molt i decideix mirar enrera i perd a la seva estimada per sempre més.

naual.T ha dit...

Amb tots aquets mites que es penjen en el blog sempre hi acabo paral.lelismes amb fets de la meva vida i m'agrada saber com acaben, Ovidi no fa gaire n'hem parlat d'ell a l'assignatura de literatura universal, em sembla un mite molt interessant la veritat es que no en sabia d'ell!

Núria Garzón ha dit...

Molt ben trobat el vídeo dels alumnes de Lliça d'Amunt. Enhorabona, et felicito.

Eduard de Ferrater ha dit...

Molt bé aquesta entrada i els vídeos ajuden.
No el coneixia aquest mite i m'ha fascinat.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts