ELS AQÜEDUCTES

Els romans, consideraven l'aigua com un bé essencial per ells i les seves ciutats. Per això van fer una obra pública que permetia transportar l'aigua des de les fonts d'on provenia fins a les ciutats.

Els aqüeductes consistien en un
canal cobert, fet per pedra, per on passava l'aigua gràcies a una lleugera pendent. Aquest canal podia estar per sobre del terra o soterrat. Quan arribava a la cuitat, s'enlairava i es veia el que nosaltres tenim com a concepte d'aqüeducte.

Un exemple d'aqüeducte podria ser el aqüeducte dels Miracles de Mèrida. De construcció del segle XVI. És un dels més coneguts, té més de deu quilòmetres de construcció, per tal d'aprofitar la trajectòria provenen de l'aigua del pantà de Prosèrpina, ja que la cuitat es troba a uns 5 km de distància. Es diu aqüeducte dels Miracles ja que els ciutadans pensaven que era tot un miracle que després de guerres i tant temps no s'hagués destruït.


Aqüeducte dels Miracles de Mèrida

Un altre exemple podria ser l'aqüeducte de les Ferreres de Tarragona. Duia aigua del riu Francolí cap a l'antiga ciutat de Tarraco. És un dels aqüeductes més monumentals i el més important de Catalunya. No es coneix la data exacte en que es va construir, però els investigadors pensen que es molt probable que el comencessin a fer en el segle I dC, en l'època de l'emperador August. Aquest aqüeducte es va utilitzar fins a l'edat Mitjana. Va ser restaurat al segle X i més tard al segle XVIII.


Aqüeducte de les Ferreres a Tarragona







Meritxell Vives

4t ESO

Comentaris

Montse ha dit…
Gràcies, Meri, per la teva cerca. Realment els aqüeductes varen ser molt útils per aquestes civilitzacions.
Alba Bueno ha dit…
Jo ja sabia com eren els aqüeductes i la seva funció, però m'ha cridat l'atenció el vidio del final, dels aqüeductes en 3D i l'enllaç, perquè hi ha molta informació i també dibuixos que ajuden a entendre l'explicació.
Marc Castañeda ha dit…
Jo com l'Alba, ja sabia tot lo dels aqüeductes, lo únic que no sabia eren els exemples de aqüeductes, que m'ha semblat força interessant el de Miracles perquè els ciutadans deien que era un miracle.
Els videos m'han ajudat a entrendre millor tot el text.
Joan Oliva ha dit…
M'ha agradat molt el aqueducte del ultim video on l'aigua acaba en una font. També m'han agradat els exemples d'aqüeducte.
Mireia Cutura ha dit…
Com ens has dit, els aqüeductes eren de gran importància en aquella època, perquè d'aquella manera podien obtenir l'aigua dels rius i així no haver de caminar fins a on es situava.
A més per la forma que tenen i la gran estructura, podem afirmar que eren uns grans aqruitectes, ja que
encara ens en queden restes de les seves construccions.
Bona feina!
abigail ha dit…
Bona entrada meri :)
crec que els romans eren bons arquitectes, i sabien lo que feien, i això és pot demostrar amb el que tu as dit dels aqueductes, però tan sols amb aixpo si nó per altres coses més se'ls recorda.
Àngel Enrich ha dit…
Gran entrada, jo he estat a aqueducte de Tarragona i es impressionant
Núria Garzón ha dit…
Realment els aqüeductes van ser unes grans obres arquitectòniques que ens demostren la intel·ligència dels romans en la seva època i lo bé que treballaven.
Per sort encara es conserven molts d'aquestes obres tant a Catalunya com a Espanya.
Desprès de tants anys encara estan en peu.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES