1 de febrer del 2011

JÀSON I EL VELLÓ D'OR

Trobar el velló d'or era la missió que va imposar el rei Pèlias al seu nebot Jàson, que reclamava que la corona del regne a un país de Grècia. Jàson va acceptar la missió, però no la podrà fer tot sol.

En aquest mite, per ajudar a Jàson, intervenen altres herois de la mitologia grega, com Hèrcules o Peleu, el pare d'Aquil·les i el music Orfeu, entre d'altres. El grup d'herois per aquesta empresa tant perillosa es diuen els argonautes.

El nostre grup d'herois ha de navegar fins a l'extrem més remot del Mar Negre, a la Còlquida, on el velló d'or era custodiat per un drac immens, però amb l'ajuda de Medea, que estava enamorada de Jàson per una fletxa d'Eros, van poder aconseguir el preciat objecte, fent que el drac s'adormís gràcies als encanteris de Medea.

Jàson havia promès la seva mà a Medea si aquesta l'ajudava a aconseguir el velló, però quan no va poder ser el rei de la seva partia, van marxar a Corint, on Jàson es va prometre amb la princesa en matrimoni, deixant de banda Medea, i justificant-se dient que aixi els seus fills tindrien un bon futur. Jasó va parlar amb els seus vells amics per que oferissin hospitalitat a Medea, però aquesta no es va conformar.

Medea, com a venjança contra això i la pròpia princesa, va fer un vestit per la núvia i el va posar en verí. La princesa va estar encantada amb el regal de Medea, però quan se'l va posar, va morir. Medea va acabar la seva venjança contra Jàson matant els fills que havia tingut amb ell, i Jàson, desprès d'això, va acabar per deixar-se caure sobre la seva espasa, suïcidant-se.





Aquí podem veure una escultura representant a Jàson portant el velló d'or a la mà
.

Bertel Thorvaldsen, 1802-1928, Museu Thorvaldsen, Copenhague.





Sergio de los Santos
1r Batx

6 comentaris:

Adrià ha dit...

Un mite molt interessant, ja n'havia sentit a parlar!

Bona entrada Sergio!

Unknown ha dit...

No havia sentit a parlar mai d'aquest mite, però molt interessant la veritat. Aquests grecs...

Anònim ha dit...

No havia sentit mai aquest mite!
La veritat és que m'ha sorprès molt !

Àngel Enrich ha dit...

Recordo que aquest mite el tenia en un llibre, era una col·lecció de mites grecs, estaba molt bé

abigail ha dit...

Sergio :)
no havia sentit mai parlar sobre aquest mite. És prou interessant.
I pel que veig el video està prou bé, i és veu clarament com elies diu que matara a les filles i al pare, per ai`´i agafar el poder..
molt bona entrada! :)

Núria Garzón ha dit...

Es una historia molt trista de traïcions amoroses. No m'acaba de convèncer la historia.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts