HARPIA

Suposo que tots hem sentit a parlar de les harpies o hem sentit com algú insultava a una altre persona dient-li "harpia",no?. Bé, doncs resulta que les harpies eren éssers de la mitologia grega. Harpia, en grec antic, vol dir que vola i saqueja.


Com veieu en aquesta imatge, es deia que les harpies eren precioses dones amb ales, filles de Taumant i Electra i germanes d'Iris. Més tard se les va començar a considerar com a malèfiques criatures amb ungles esmolades i molt violentes.


Es diu que hi ha dues harpies: Aelo i Nicótoe.



Expliquen que Fineu, un endeví vell i cec, també rei, havia desveltlat misteris divins, així que Zeus va enviar les harpies perquè, quan l'home volgués menjar, elles li robessin, deixant-ne només unes molles per poder sobreviure. Un bon dia, els argonautes van ajudar a Fineu a desfer-se de les dones alades a canvi de conèixer el camí que havien de seguir.

Es diu que els hi van preparar una trampa a les harpies. Un gran banquet. I quan elles van aparèixer per emportar-se'l, van aparèixer dos argonautes alats que les van perseguir per matar-les.

A continuació, no se sap ben bé què va succeir. Alguns diuen que van atrapar a les harpies i les van matar. Altres que van tirar-ne una al riu i l'altre va morir esgotada. L'última, que Iris va ajudar-les amb la condició de que no molestessin més a Fineu. Elles van accedir i des d'aleshores s'amaguen en una cova de Creta.




No obstant això, també podem trobar al món les àguiles harpies, que són aquests ocells, encara que no tenen res a veure amb les harpies de què estem parlant... Vaja, jo no els veig gaire semblants...




Encantadores









Anahí Dominguez

1r batx

Comentaris

Mireia Linares ha dit…
Huau! És impressionant i molt curiós.
arnau aguilera ha dit…
hi han versions molt diferents de les harpies unes son molt guapes i altres tenen aspecte de dimoni que estrany que al principi es digues que eren molt guapes i despres molt lletges
naual.T ha dit…
Moltes vegadas quan m'he enfadat amb algu he dit harpia jaja qui ho diria que ve d'alla, molt interessant va moltbe per tenir mes cultura del que dius!
Ester ha dit…
que feas! jaja! si que he insutltat algú dient harpia si.. Moltes gràcies per la informació Anahí!
Roger Solé ha dit…
quines criatures es molt interessant
abigail ha dit…
Bona feina Anahí!
La veritat que la paraula sempre l'escultat i fins i tot l'he utilitzat, però no sabia que tenia aquest refern. Tot i així penso que tenen el mateix significat, és a dir una arpia és aquella que és perversa,i ho relaciono amb el que dius perquè has dit que elles van robar el menjar els homes.
Marc Marfany ha dit…
La veritat és que mai havia sentit aquesta expressió però tot i així, aquestes fotos fan molta impressió.
Andreu Queralt ha dit…
Jo tampoc havia sentit mai aquesta expressió, però l'entenc. Són unes criatures molt lletges.
Andrea Padilla ha dit…
No haguès imaginat que el concepte "harpia" provenia del llatí, sempre havia pensat que era una paraula a la qual les persones li haviem otorgat unes connotacions negatives. Moltes gràcies :)
Andrea B. ha dit…
Doncs jo, mai havia sentit a parlar de la paraula "Harpia". Aquesta criatura l'Harpia és molt curiosa i impactant, igual que el mite que ens expliques.

Gràcies per l'entrada.
Andrea Blázquez, 2n d'ESO
Maria Guallar ha dit…
Jo ja coneixia les harpies, però no tenia ni idea d'on provenien ni cap mite referint-se a elles.

Maria Guallar Comas
2n Eso B
marta b ha dit…
Que interesant aquesta entrada, no s'havia què eren les harpies i tampoc de quin mite eren.
Carla Espinosa ha dit…
Aixo jo no ho savia!
Però el que diuen de que ets una harpia ho he escoltat bastantes vegades.


Carla Espinosa
Mireia Cutura ha dit…
Alguna vegada si que he sentit dir harpia a algú, però mai m'havia fixat i no sabia que volien dir.
Una cosa que tinc clara, és que les àguiles harpies no tenen cap semblança amb les harpies d'aquella època.
Bona feina!
Àngel Enrich ha dit…
Jeje, es curios veureles per al blog, jo les havia vist anteriorment en un joc d'ordinador de quan era més petit, sortien tot tipus d'animals fantàstics, des d'harpies a trols i golems.
Unknown ha dit…
Sempre s'han conegut les harpies, més que res per com s'anomenen a determinades dones. És un ésser ben curiós...
Adrià ha dit…
Sempre he sentit a parlar de les arpíes però no tenia ni idea del seu orígen.
És una entrada mlt interesant.
Ivan ha dit…
Bona feina Anahí!

Aquest és un d'aquells mites no tan coneguts però igualment o més interessants que els altres, encara que el el desenllaç d'aquest, ens permet fer volar l'imaginació i escollir el que més ens agrada.

Ave!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES