20 d’abril del 2009

PLAUTE I UNA DE LES SEVES COMÈDIES; PSÈUDOLUS

Titus Maccius Plautus o Plaute és un autor del s. III aC que va néixer a Umbria l’any 250 aC i va morir el 184. És va introduir en el món del teatre des de petit. Primer com a actor i més tard traduint obres gregues al llatí. Més endavant va ser dels pioners a redactar les seves pròpies obres en llatí. Va ser el primer a crear un nou gènere: la comèdia pal·liata, que inspira la tradició còmica europea i de la qual encara en tenim mostres avui dia.


L’inici al teatre des de tan petit justifica la bona adaptació a l’escena i l’èxit de les seves obres. Es van publicar 130 comèdies amb el seu nom de les quals només 21 es consideren autèntiques. Les obres de Plaute no es conserven en gaire bon estat, és per això que algunes d’elles tenen llacunes i no es coneixen els any de les representacions, per tan es desconeix l’evolució de les obres.


Plaute es basava en els autors grecs Filemó, Dífil i Menandre. A les seves comèdies podem veure un món hel·lenístic tal com es reflexa en el lloc, els personatges, els costums, els drets, el vestit, el pal·li, el mantell grec (donant nom així a la comèdia pal·liata i s’oposa al típic vestit dels ciutadans romans). Però també hi barreja noves escenes o cançons d’altres comèdies. I hi afegeix qüestions d’actualitat i temes d’amors difícils per tal d’atreure l’interès del públic i fer-lo riure.


La comèdia Psèudolus es caracteritza pel punt d’humor que li va donar Plaute. Un dels personatges és Calidor, enamorat d’una prostituta que és esclava d’un alcavot. Més tard aquest alcavot es ven la seva esclava a un ancià, el pare de Calidor. Calidor enfurismat intenta recuperar la seva amiga, però no ho aconseguirà sense l’ajuda de Psèudolus, un esclau entremaliat i pocavergonya. Plaute manté duran l’obra una gran intriga i facilita la comprensió dels espectadors a través de pròlegs, apartats, etc. Com a fet anecdòtic Plaute recomana a l’espectador durant l’obra que s’axequi si l’aburreix la comèdia, ja que és força llarga.


Alhora de crear els personatges, Plaute tria personatges arquetípics explotant les seves possibilitats. Plaute utilitza un ric llenguatge en les seves obres, que és el reflexa del llatí que es parlava a l’època, per això tan podem trobar paraules grolleres com artificioses. A més a més el seu llenguatge és també font de passió, obscenitat i podem trobar també alguna frase en grec o cartaginès.

A més a més les comèdies pal·liates innoven respecta les gregues i fan una transformació al musical. La música és composada expressament per cada peça i alhora que es toca en directe els actors es llueixen interpretant l’acció.

Podem concloure que Plaute va ser un gran autor en llengua llatina. D’ell destaca la seva capacitat d’atraure el públic i aconseguir que aquest mantingui l’atenció a les seves llargues obres. A més a més també és pioner en diverses coses com ara la creació de comèdies en llatí, la creació d’un nou gènere i el fet de transformar les comèdies en càntics musicals.

Duna Bosch
4rt d’ESO

Font: Introducció del llibre Psèudolus de Plaute proporcionat pel Ministeri d’Educació

20 comentaris:

Jony ha dit...

Gràcies Duna per el teu treball, la veritat es que es interessant l'obra de Plaute, el llibre tot i el vocabulari està bastant bé,encara que costa una mica però demà l'obra que anirem a veure acabarem d'entendre-ho amb el punt d'irònia que l'autor va donar a la comèdia

Nil ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nil ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nil ha dit...

Tot i que no vaig poder anar-hi m'han dit que ho van fer molt bé.
I el llibre no és que m'agradés gaire , però suposo que havent llegit el llibre i després mirar l'obra saps més de qué tracta.
Adeu.

Víctor ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ruth ha dit...

Crec quel'obra de Pseudolus de Plaute és una gran comèdia.Referint-me a la representació que vàrem anar a veure el passat dimarts, haig de dir que la vaig trobar molt bona. A més, aquesta s'adaptava molt bé al guió de Plaute i també incorporaba noves tècniques per aclaparar l'atenció del públic...i ho va aconseguir! Els personatges eren molt bons, l'escenografia també i la música en directe s'agraeix!

Tant l'obra com l'excursió varen ser genials...i espero que els clàssics poguem repetir-ho una altre vegada!!

=)

Víctor ha dit...

L’obra Psèudolus de Plaute, des que la vaig llegir a classe em va semblar molt interessant i divertida, i esperava que veure-la posada en acció m’agradaria encara més.

Els meus pensaments es van fer certs, durant tota la posada en escena em vaig divertir molt, ja que els actors encarnaven molt bé els personatges de la comèdia de Plaute i amb els seus tocs d’humor feien que estiguéssim atents durant tota la obra i aconseguien també arrancar una rialla al públic.

Una de les coses que més em va agradar de l’obra i que crec que cal destacar són les parts musicals. Durant tota l’obra van estar repartides diferents balls i cançons que aconseguien cridar-nos sempre l’atenció.

En conclusió crec que l’obra de Psèudolus va ser un gran èxit i recomano a tothom que no l’hagi pogut vist que si alguna vegada en tenen la possibilitat vagin a veure-la.

ΩΔ_βρύνο_ΔΩ↔© ha dit...

L'obra de Plaute en general va ser una comèdia molt atractiva, on els personatges expressàven l'època al màxim, i on la música de fons i les intervencions musicals feien que l'espectacle siguès molt més amè.

Anecdòticament m'agradaria destacar la intervenció d'una actriu que feia el paper d' * , l'"asterisc" encara que no ho sembli, representava un paper important en l'obra ja que la comprensió d'aquesta va ser molt més senzilla amb les seves intervencions.

Per acabar felicitar als organitzadors de la excursió ja que no només l'obra va estar bé si no tota la estància a Tarragona

Andrea ha dit...

Tot i que no vaig veure la representació, vaig llegir-me l'obra de Pseudolus.

A diferència d'alguna altra comèdia de l'època que havia llegit (tan sols dues més...), d'aquesta m'ha cridat l'atenció que un dels personatges fos una prostituta. Una història d'amor peculiar.

Quan els meus companys van comentar a classe el que els havia semblat l'obra, em va cridar l'atenció el fet de que hi hagués una orquestra que toqués en directe.

Booon dia de St Jordi!

Duna* ha dit...

Pel que fa a l'obra que vam anar a veure dimarts a Tarragona, penso que buscaven trobar una versió moderna i que alhora expliqués la comèdia de Plaute. Pel que fa a la seva versió de la comèdia estava ben aconseguida, però he de dir que a mi em va avorrir una mica.

Tot i així penso que la sortida va està molt bé i va ser una manera perquè sapiguessim qui era Plaute i una de les seves comèdies; Psèudoles.

Jony ha dit...

La obra de Psèudolus de Plaute es caracteríza per el seu punt d'humor ja que és una comèdia.
Així és com vaig viure la obra de teatre amb humor. Els personatges representaven molt bé i estàven ben caracterítzats fent el seu paper, a més paràcticament tots els personatges m'han fet riure i això és el que fa més amena la obra.
M'ha encantat tant la obra com la visita Tarraco ha estat una bona experiència, referent a l'obra l'atrezzo estàva molt ben treballat i els músics tocàven a la perfecció, tota la obra ha estat genial, crec que en la meva opinió és la obra de teatre que més m'agradat ja que a més de mostrar-nos i conèixer la comèdia de Plaute amb el seu punt d'irònia

Valoració de la sortida: Excel·lent

Cristina ha dit...

Bé, primerament haig de dir que vaig anar a Tarragona a veure una obra més.. antiga.. però quan vaig veure l'orquestra, els personatges, i la manera en que actuaven i la representació en si, incolent-li les intervencions de l'asterisc, va fer d'una obra normal, segons els meus pensaments, a excepcional.

Em vaig divertir molt la veritat, recomano aquesta obra a totom que vulgui pasar una bona estona.

Per cert, el llibret ajuda però no es necesari haver-se'l llegit per entendre-la, la van representar molt bé.

Maria ha dit...

Tan el poc que sabia de l'obra com la representació em va agradar molt. Crec que per molt que t'agradi una lectura, normalment es fa molt més divertit i entretingut veura la representació d'aquesta. En aquest cas, almenys en el meu, a sigut així ja que l'obra em va agradar moltíssim. Sincerament no m'imaginava que poguéssim arribar a riure tan veient-la. Suposo que això és degut a la incorporació del personatge "l'asterisc" i la manera en que ho reperesentaven, de manera molt més moderna i alohora més divertida.

Tan l'actuació com el dia a Tarragona va ser genial.

Maria ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
mireia ha dit...

Quan em vaig llegir el llibre que ens van donar, vaig pensar que l'obra seria una mica avorrida, però després de veure la representació haig de dir que em va agradar molt i vaig riure molt! Tots els personatges estaven molt ben representats!

Em va agradar molt la sortida a Tarragona!

Andrea Padilla ha dit...

Moltes gràcies Duna!
La veritat és que l'obra e teatre va estar molt bé, crec que la gran majoria varem riure molt, va ser una gran obra. Ademés la companyia que la va representar va saber fer una gran obra tot i que el llibre no és un dels millors que me llegit. Crec que asigut una de les millors sortides que hem fet :)

Un petó

Aina ha dit...

Per mi l'obra que vem anar a veure l'altre dia estava molt bé. Era divertida, entretinguda i a sobre cantaven. El problema dels que cantaven era que no cantaven molt bé. El personatge que em va agradar va ser l'asterisc amb la seva forma de parlar i de com passava de tothom em feia reiure molt. Els altres personatges també estaven molt bé. El persontage que també em va agradar molt va ser el que representava Psèudolus. I lo que vaig trobar que estava molt bé era que l'orquestra toqués en directe.

Que paseu un bon dia!

Judith ha dit...

A mi l'obra que vam anar a veure em va agradar molt ens va fer passar un bon dia a Tarragona encara que el llibre quan el vaig llegir crec que no tenia un gran éxit.
Va ser una gran comèdia

Jessicaa ha dit...

Ami també hem va agradar molt l'obra de teatre,ja que era una obra de teatre atractiva amb humor va ser una actuació original.

Es una estupenda comédia!

beeRtaa ha dit...

ami la obraa tambe em va agradar molt, pero.. surtien mes les 'putes' que el personatje.. xdd
pero bnu va estar be :). un gran dia a tarragona, encara que va ser numes un diia.. hahaha pero buenuu va estar bé. pero si el que mes em va agradar va ser la dona que feia d'esterisc, em vaig riure molt. haha
bon traball SWEET :).

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts