EL RAPTE DE PERSÈFONE

Persèfone era la filla de Zeus, el déu de l'Olimp i de Demèter, la deessa de l'agricultura. Hades, germà de Zeus i senyor de l'inframón, es va interessar en Persèfone de manera abusiva. 

El relat mitològic recrea com un dia que Persèfone es trobava recollint flors amb unes nimfes va ser raptada per Hades. Per culpa d'aquest succés, Demèter va caure en depressió, deixant de complir les seves obligacions en el cultiu de la terra. Es va dedicar únicament a buscar la seva filla. 

Zeus es va adonar de que la vida dels habitants de la terra estava en perill per una terra infèrtil, i degut a això va decidir mediar amb Hades perquè alliberés a Persèfone. Ell va acceptar, però va posar la condició de que Persèfone, no podia consumir cap aliment fins que abandonés l'inframón.

El dia que Demèter va baixar a l'inframón per recollir a la seva filla, Hades va sembrar amb granadilles tot el camí de tornada. Però Persèfone va caure en la temptació de consumir-ne sis, sense tenir en compte les normes de l'inframón. Així doncs, Persèfone va haver de passar sis mesos, un per cada granadilla, a l'avern

Així és com s'explica l'origen de les estacions. Els temps que Persèfone estava amb Hades, la pena de Demèter contagiava al món en el fred i la foscor, fent que els arbres no florissin. Mentre que quan Demèter estava amb la seva filla tot tornava a florir donant lloc a l'estiu i la primavera.


El rapte de Persèfone, de Gian Lorenzo Bernini (1622)

Paula Soldado
1r Batx

Comentaris

Molt interessant Paula! M'interessa i m'agrada molt aquest mite perque és mostra el poder de la mitologia per explicar fenòmens naturals i humans mitjançant històries riques en simbolisme. A més, proporciona una comprensió més profunda de la relació entre els déus i els mortals, així com la importància de la naturalesa a la vida de les persones.
Molt bona feina!
Gil Claramunt ha dit…
Molt bona explicació! És molt interessant com aquest mite explica l'origen de les quatre estacions i com les emocions dels deus afecten a la naturalesa. La história explica que la deessa Persèfone tenia el control absolut de le flors i plantes i podia convertir qualsevol objecte en coses relacionades amb la flora.
Bona entrada!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES