NIKE DE PEONI

La Nike de Peoni és la primera estàtua de la deessa Nike en proporcions monumentals i també la primera feta en tres dimensions. L'estàtua original estava en un pedestal i en total mesurava aproximadament 12 metres d'alçada.

Aquesta estàtua va ser un encàrrec a l'escultor Peoni de Mende per ser dedicada al déu Zeus de part dels habitants de Naupacte i Messènia després de la victòria d'Esparta en el 424 a.C,  ja que Nike era la deessa de la victòria. 

El nom de Nike es tradueix en grec com a Victòria i tal com indica el seu nom, Nike era la personificació de la victòria i l'èxit. A l'antiga Grècia els atletes que volien guanyar adoraven, resaven i feien ofrenes a aquesta deessa. La simbolització d'aquesta estàtua encara perdura, en els Jocs Olímpics de 2004 celebrats a Atenes els guanyadors de cada competició rebien la medalla amb la Nike de Peoni gravada en ella.

L
     Medalles dels jocs olimpics 2004 amb la Nike

Originalment, l'estàtua estava situada en una cantonada del Temple de Zeus que hi havia a Olímpia en el any 460 a.C.

L'estàtua mostra a Nike a punt d'agafar el vol recolzada en el seu peu esquerra. En els seus peus l'acompanyava una àguila, la qual és símbol del deu Zeus i el poder que tenia. En aquest cas la deessa es mostra com una figura femenina etèria a punt de volar amb les ales desplegades a l'esquena. Encara es pot veure la translucidesa i el relleu en algunes parts de l'estàtua, sobretot en la seva toga. Aquesta idea del relleu va tenir una gran difusió entre els escultors al llarg de la baixa època clàssica. L'estàtua va ser esculpida en marbre de Paros.

    
Nike de Peoni actualment exposada al Museu Arqueològic d'Olímpia           

En el 1875 la Nike va ser trobada a trossos en una excavació a Grècia portada pels alemanys. Tot i la restauració a l'estàtua li falta la cara, el coll, part dels braços i els dits dels peus.

Reconstrucció amb ordinador de l'estàtua de Nike

Aina Garcia
4t ESO

Comentaris

Gil Claramunt ha dit…
Hola Aina, he trobat molt interessant la teva entrada. Desconeixia la deesa Nike i que fos la deesa de la victória, de fet, el seu equivalent a la mitologia romana és Victória. Normalment se la representava amb ales i a més a més de presidir les competicions atlètiques, també era present en les lluites militars. M'he quedat amb el dubte de saber si la famosa marca esportiva"Nike"té aquest nom relacionat amb aquesta deesa.
Aina Garcia ha dit…
Gracies pel teu comentari Gil! De fet si, el nom de la marca te realció amb la mitologia grega. Ja que Nike representa la victoria i l'èxit van posar el nom de la deessa per la marca esportiva, deixant clar que si portes la marca tens la victòria assegurada.
Paula Soldado ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada Aina, està molt completa i ben explicada! Tot i així, es sap per què l'estàtua de Nike no té la cara, coll, part dels braços ni els dits dels peus després de la restauració?
Aina Garcia ha dit…
Merci Paula! Tot hi que van fer diverses exacavacions mai no les han trobat i es un mmisteri. Els arqueòlegs suposen que com van trobar l'estàtua per parts i enterrada sota molta terra després de despaparèixer durant 3000 anys, els trossos de l'estatua que falten es devien trencar o descompondre.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES