HÈRACLES

NAIXEMENT I INFANTESA

Hèracles, més conegut com a Hèrcules, va néixer de la relació de Zeus amb la dona de l'Amfitrió, Alcmena. La bellesa d'Alcmena va captivar a Zeus, així doncs, Zeus va aprofitar que Amfitrió va emprendre una expedició militar contra el poble dels telebeus per aproximar-se a Alcmena sota la forma del mateix Amfitrió.

Enganyada per aquella aparença, Alcmena va passar tota la nit amb Zeus, una nit que no va ser qualsevol. Quan Amfitrió va tornar de la guerra, va passar la nit amb la seva dona i va descobrir que Alcmena havia estat amb un altre. Igualment que Alcmena estava segura de la seva fidelitat, Amfitrió va voler castigar-la. Però Zeus hi va impedir i va revelar tota la veritat i la innocència d'Alcmena. Tot i així, va advertir a Amfitrió que Alcmena tindria dos fills però de diferents pares. Un dels fills era d'Amfitrió i l'altre de Zeus, que donaria una gran glòria a la seva nissaga.

Alcmena va donar a llum a dos infants, Íficles, fill d'Amfitrió i Alcides, que més endavant li van posar de nom Hèracles, fill de Zeus.

Estàtua d'Hèracles, Gilles-Lambert Godecharle. Museu reial de belles arts de Bèlgica.

ELS 12 TREBALLS D'HÈRACLES

l. El lleó de Nemea

Hèracles va enganyar amb les seus braços el terrible lleó de Nemea, que ningú aconseguia caçar perquè era invulnerable a qualsevol arma. Li va arrencar la pell i se la va posar en endavant damunt les espatlles coma abric. El lleó es va convertir en la constel·lació de Lleó.

Antoni Tempesta: Hèracles dona la mort al lleó de Nemea

ll. La Hidra de Lerna

Era un horrorós monstre en forma de serp de múltiples caps. Hèracles va reeixir a matar-la i tallar-li tots els caps.

Antoni Tempesta: Hèracles de la mort a la hidra de Lerna

lll. Els Senglar d'Erimant 

Després d'encalçar-lo durant unes hores, Hèracles va caçar un enorme senglar dels boscos d'Erimant i el va portar viu a Euristeu, el qual es va amagar en un calder quan Hèracles va entrar al seu palau amb el senglar sobre l'espatlla.

Antoni Tempesta: Hèracles captura al porc senglar d'Erimanto.

lV. La cerva de Cerínia 

Euristeu va ordenar a Hèracles portar-li viva aquesta cerva, que tenia peünyes de bronze i banyes d'or. Després d'encalçar-la durant dies, la va capturar.

Antoni Tempesta: Hèracles captura a la cerva de la muntanya Cerínia

V. Les aus del llac Estímfal

Euristeu va ordenar Hèracles expulsar del llac Estímfal unes aus del bec, urpes i plomes de bronze que atacaven homes i bestiar. Fent sonar uns címbals de bronze els va fer aixecar el vol i tot seguit els va caçar amb arc.

Hèracles i les aus del llac Estínfal. Patrimoni Ncional, Madrid.

Vl. El estables d'Augias

Tots els dominis d'Augias, rei d'Èlida, estaven cobert dels excrements  dels seus immensos ramats de vaques. Hèracles ho va netejar tot desviant dos rius perquè les seves aigües s'ho emportessin tot.

Francisco de Zurbarán: Hèracles desvia el curs del riu Alfeu, 1634. Museu del Prado.

Vll. El toro de Creta 

El toro del rei Minos que Posidó  va fer embogir i del qual va néixer el Minotaure corria per arreu de l'illa de Creta, devastant-ho. fins Hèracles al  dur viu a Micenes i els va consagrar a Hera.

Antoni Tempesta: Hèracles captura el toro de Creta 

Vll. Les eugues de Diomedes 

El rei traci Diomedes tenia quatre eugues que menjaven carn humana. Hèracles les va tornar manses fent que devoressin el seu propi amo. A continuació va portar a Micenes i les va consagrar a Hera.

Antoni Tempesta: Hèracles roba les eugues de Diomedes.

lX. El cinturó d'Hipòlita 

Per regalar-lo a la seva filla, Euristeu va demanar a Hèracles el cinturó de l'Hipòlita, reina de les amazones. Les amazones eren un poble de dones guerreres que vivien a les costes de mar Negre. Hèracles va matar a Hipòlita i li va prendre el cinturó.

Hèracles lluita contra les amazones. 530a.C-520a.C. Museu del Louvre, París.

X. Els bous de Gerió

Hèrcales es va dirigir a l'extrem occident a robar els bous de Geríon, monstre de tres caps que tenia immensos ramats a una illa prop de l'Hades. Hèracles va travessar l'Oceà i després de matar Gerió i passar l'estret de Gibraltar, on va aixecà les anomenades Columnes d'Hèracles, va conduir els ramats per les costes del Mediterrani fins dur-los a Euristeu.

Antoni Tempesta: Hèracles roba els bous de Geríon

Xl. El ca Cèrber

Euristeu demana a Hèracles Cèrber, el terribles gos amb tres caps que guarda la porta dels inferns. Guiat per Hermes, arriba al món dels morts, on regna Hades. Aquest li dóna permís per endur-se'n el guardià de l'entrada i Hèracles aconsegueix lligar el gos i portar-lo davant Euristeu. Tot seguit el va tornar als inferns.

Antoni Tempesta: Hèracles obté al can Cèrber

Xll. Les pomes d'or del jardí de les Hespèrides

Hèracles tenia que robar totes les pomes d'or del jardí de les Hespèrides, que el vigila un drac de cent caps. Hèracles va enganyar a Atlas per recuperar algunes pomes d'or, oferint-se a aguantar la volta del cel mentre anava a buscar-les.

Antoni Tempesta: Hèracles mata el drac del Jardí de les Hespèrides

Kawtar El Mouden 
4t ESO 

Comentaris

Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! El que més m'ha interessat ha sigut els 12 treballs d'Hèracles ja que no en s'avia res, m'ha cridat l'atenció que els seus 12 treballs estiguessin molt relacionats. És molt sorprenen la historia de com va néixer ja que ell va néixer de la relació que van tenir Zeus i Alcmena i no amb l'Amfitrió.
Lucas Torres ha dit…
Molt ben explicat l'entrada. Pero m'agradaria saber el perquè Hèracles va tenir que fer aquets 12 treballs.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant. Em fascina molt aquest personatge. Responent en Lucas, Després que Hèracles es va casar amb una princesa, la deessa Hera va afligir l'heroi amb bogeria i va assassinar la seva dona i tots els seus fills. Segons algunes versions, Apol·lo va ordenar a Hèracles que realitzés els 12 treballs per "compensar" o com a càstig del seu crim.
QUET ha dit…
Em dic Enric,
He escrit el llibre Hèracles, fill de déu on s’hi expliquen fil per randa totes les aventures d’Hèracles; tots els seus treballs, amb el mínim detall. Si us interessa el tema podeu donar-hi un cop d’ull:

https://www.lulu.com/shop/enric-peres-i-sunyer-and-carles-roman-pinar/h%C3%A8racles-fill-de-d%C3%A9u/paperback/product-2ppkpg.html?q=h%C3%A8racles%2C+fill+de+d%C3%A9u&page=1&pageSize=4

Espero que us agradi.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES