24 de març del 2023

ELS CINC RIUS DE HADES

La societat grega, igual que altres societats al món, van inventar especulacions sobre el que ens esperava després de la mort. L'Hades i l'inframon controlen el descans espiritual on totes els ànimes dels morts tenien un lloc específic on anar, i no quedar-se vagant en el món dels vius. 


El pas de la llacuna estígia, Joachim Patinir, 1520

Les obres clàssiques com l'Odissea o altres, descriuen detalladament la zona oculta governada per pel deu Hades i la seva esposa Persèfone on paren totes les ànimes. Segons les obres, ens explica que l'inframon hi ha diferents destins segons el comportament i els actes de cada ànima. 

Per exemple, als camps d'Asfòdels es quedaven les ànimes que no eren malvades ni virtuoses. En canvi, les ànimes condemnades són enviades al Tàrtar. I les ànimes virtuoses són enviades a l'Elisi. 


Mapa dels 5 rius de l'inframon

Aquests llocs  connecten a vegades amb rius, que encara que siguin vies de comunicació, representen emocions i compleixen funcions. 

Els rius de l'inframon grec són: 

1- ESTÍGIA 

El riu Estígia o riu de l'odi, era un dels cinc riu que envolta l'inframon i que s'ha situa el centre. Aquest riu separa el límit de l'Hades i la terra, i s'havia de creuar per poder entrar a l'inframon. 

Segons la llegenda, el riu Estígia atorgava el poder de la invulnerabilitat, i per això Tetis va submergir el seu fill Aquil·les perquè es tornés invencible. Només el seu taló era el seu únic punt feble, ja que la seva mare el sostenia per aquella part. 

A l'obra de La divina comèdia, Dant anomena aquell riu com un dels rius de cinquè cercle de l'infern, on els ànimes colèrics són ofegades perpètuament   

La travessia del Estígia, Gustave doré, 1861

2- AQUERONT 

El seu nom es pot traduir com el "riu del dolor", i existeix tant l'inframon  com el món dels vius. El riu Aqueront es troba el nord-est de Grècia, és diu que aquell riu es una bifurcació a l'Aqueront infernal. 

El barquer Caront havia de transportar les ànimes de morts a l'altra banda perquè continuessin el seu camí fins al judici on s'avalua les accions del món terrestre. Plató narrava, que en aquell riu es podien purificar les ànimes, però només les ofeses i les injustícies. 


Fotografia del Riu Aqueront, Grècia.

3- LETEU

El riu Leteu o riu de l'oblit. Se situa a prop de l'Elisi, la zona dels ànimes virtuoses. En aquell riu les ànimes podien beure de les aigües per oblidar-se de les seves vides passades i preparar-se per una possible reencarnació. 

Leteu és un dels rius més reconeguts i representats en la literatura i l'art. En 1889, el pintor Cristòbal Rojas va executar l'obra Dante i Beatriz a la vora del Leteu, inspirat en l'obra de la Divina Comèdia.

Dant i Beatriz a la vora del Leteo, Cristòbal Rojas, 1889 

4- FLEGETONT 

Flegetont o el riu de foc, envolta el Tàrtar i és caracteritza per tenir flames permanents. Si bé no es tan popular com altres rius, dona més importància a l'obra de la Divina comèdia, ja que a la novel·la es situa el setè cercle de l'infern i es caracteritza també per estar composta de sang. En aquella zona s'estava els lladres, assassins i altres culpables. 


El flegetont, Anònim, 1390-1400

5- COCIT

Cocit, es representa com els riu de les lamentacions. És afluent del riu Aqueront i segons la mitologia, aquelles ànimes que no tenien els diners requerits per pagar al barquer Caront havien de quedar-se a la vora del Cocit i vagar, segons altres versions. A la Divina Comèdia, Dante descriu com un riu congelat on l van a parar les ànimes traïdores 


Dant i Virgili al Cocit, Gustave doré, 

Aquí baix us deixo un vídeo on explica més detalladament les seves característiques de cada riu. 


Lucas Torres 
4t ESO

2 comentaris:

Irene Altés ha dit...

Aquesta entrada la he trobat realment interessant. No havia sentit a parlar abans de tots cinc rius de l'Hades. M'ha semblat molt curiós que el riu Aqueront existeixi de debò al món que coneixem nosaltres.

Maria Vasileva ha dit...

Molt bona feina. Havia escoltat sobre aquests rius, però no en sabia en detall. M'ha agradat molt que posis com a exemples obres que mencionen els rius, ja que són molt interessants i amb la literatura podem veure bé la història d'aquests rius. No sabia que un d'aquests rius existeix a la vida real i m'ha sorprès molt, em sembla molt maco. Amb aquests rius, podem veure que al final sempre tot el que facis a la vida i aconsegueixis seguirà continuant segons la mitologia quan moris, ja que et dividiran segons els actes de la teva vida.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts