LES SIRENES

El mite de les sirenes parla d'unes criatures que tenen el do de la música i poden cantar de manera tan bonica i hipnòtica que fan fallida la voluntat dels homes. Tot i això, el seu cant condueixi fins a la mort. Per això els enganys fatals se'ls anomena "cants de les sirenes".      

El mite de les sirenes va ser uns dels més antics i dels més versionats. Va formar part a diferents mitologies de cada país en el món i que apareixen representats en objectes molt antics. Fins i tot dona aparició i consolidació de les faules greges. 

Les sirenes eren peixos de la cintura cap avall, aus al tors i tenien cap de dona, gairebé amb uns cabells molt llargs. De mica en mica es va anant modificant fins a acabar anomenat com meitat peix i meitat dona. 

Es creia que en principi que les sirenes representaven les animes dels difunts o essers que conduïen les animes fins a l'inframon, però Hermes ho va canviar el seu paper. Tot i això, les sirenes sempre han tingut un vincle amb la mort, per això els mites que surten les sirenes van relacionats sobre la mort i el misteri.


La Sirenita de Copenhague, Advard Eriksen, segle XX 

Les sirenes habitaven davant de l'illa de Sorrento. La seva principal característica era la seva veu bellíssima que atrau fascinats els homes. La seva veu era tan perfecta i bella que els mariners els escoltava hipnotitzats. Embruixats, els mariners seguien les seves veus i saltaven dels seus vaixells fins a finalment ofegar-los fins a la mort. Si no aconseguien utilitzar el seu poder hipnòtic sobre els homes que les escoltaven, qui havia de morir era una.   


Ulisses i les sirenes, d'Herbert James Draper (1909)

L'episodi més destacat del mite de les sirenes va ser quan Odisseu, o Ulisses, torna a casa després de la Guerra de Troia. Advertit dels poders que portaven les sirenes, i aconsellat per Circe, va ordenar a tota la tripulació que es tapessin les seves orelles amb cera, per no poder escoltar les melodies hipnòtiques de les sirenes. Mentre Odisseu es va lligar el pal del vaixell, indicant als mariners que no el deslliguessin, encara que els ho supliqués. 

El vaixell passa per territori de les sirenes i Odisseu vas suplicar perquè el deslliguessin, però els mariners no li va fer cas. Així doncs, vas aconseguir travessar sense cap mena de perill. Complint la seva missió, van lliurar la vida de Partènop on va ser arrossegat fins a la costa i en honor seu s'hi va implantar una ciutat que portes el seu nom. Més tard aquesta va acabar anomenant-se Nàpols           


Fotografia de la ciutat de Nàpols 

Per més informació, el vídeo ensenya com eren les sirenes i com han anat revolucionant fins a l'actualitat


Lucas Torres 
4t ESO

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
Una entrada bastant interessant. No n'he escoltat mai alguna cosa sobre aquestes sirenes, m'he informat bastant bé i molt bona entrada!!!
MANAL BOUKILOU ha dit…
Sempre he escoltat coses de les sirenes, però realment mai he pensat que tinguessin cap relació amb la mitologia. És molt interessant saber que les sirenes són relacionades amb la mort i el misteri i com tan sols amb el seu cant és mortal. Bona entrada!!
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant, penso que és un dels mite que generalment tothom més o menys coneix, potser no tan amb detall, però que les sirenes canten i enamoren al que porten els vaixells fins que aquest acaben naufragant, ja que amb la veu que tenien i els seus cants eren tan dolços que acabaven enamorat i tot això comportava que naufraguessin. Bona entrada!
Doae Boussatta ha dit…
Interessant... Les sirenes han set representades en el món dels dibuixos animats d'una manera positiva, llegint aquesta entrada, entens que les aparences enganyen, no tot lo bonic es bo, ja que aquests éssers son tramposos i perillosos. Bona Entrada!

Edurne Ruiz ha dit…
No tenia idea que les sirenes estaven relacionades amb la mitologia grega. Tal com expliques, les sirenes sempre han estat relacionades amb la mort dels mariners. Un exemple que crec que tothom sap és la pel·lícula de Jack Sparrow on les sirenes es posen a cantar i alguns marines es tiren a l'aigua acabant morint. Podem veure com són molt belles, però els seus cants porten a la mort.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES