LES AMAZONES

La tribu de què avui parlarem és una barreja entre mite i realitat. El cert és que s'han trobat poques proves que demostrin la seva existència però el seu llegat en la literatura i art al llarg de la història és transcendental.

Les Amazones figura que eren una tribu de guerreres filles del déu Ares i la nimfa Harmonia. Van lluitar en nombroses batalles com la que mostra el gerro en la imatge. Entre elles, la famosa guerra de Troia en la que van combatre conte Aquil·les.

Gerro grec amb representacions de les Amazones 

Habitaven la zona de l'Àsia menor, a la costa del mar negre i la seva població estava formada íntegrament per dones. S'explica que, per tal de mantenir aquest ordre, tenien relacions sexuals una vegada a l'any amb homes de poblats propers. Els fills mascles els sacrificaven o els donaven. A les filles, en canvi, les instruïen en disciplines com l'equitació o el tir amb arc. S'especula que fins i tot moltes guerreres es tallaven o cremaven una part del pit per facilitar l'ús de l'arc.

Aquestes teories poden ser certes o falses però el que està clar és que proposen una estructura social gairebé oposada a la nostra. En altres paraules, és l'antítesi del partiarcat. Com ja he comentat, aquesta llegenda ha servit d'inspiració a una pila d'artistes de temps més moderns. D'entre ells, m'agradaria destacar-ne una de ben singular: María Antònia de Baviera. Aquesta cortesana alemanya va ser escriptora, compositora, pintora i mecenes de molts artistes del seu cercle. Va compondre una òpera anomenada: Talestri, regina delle Amazzoni de la qual, a part d'inventar-se'n la música, també en va escriure el llibret. Podeu llegir-ne l'original en aquest enllaç. La imatge que trobareu a continuació és un dibuix que mostra l'escenografia de l'òpera.

balna
Gravat de l'escenari de l'obra, Francesco Galli Bibiena

L'obra explica les aventures de la tribu i les batalles que tenen amb pobles veins. En una d'aquestes, mentre porten presoners els homes contrincants, Talestri (la cap de la tribu) s'enamora d'un d'ells i els deixa a tots en llibertat. Us convido a escoltar- ne l'obertura de la mà de l'Academy of ancient Music.

A continuació deixo un vídeo que he trobat que resumeix bastant bé les Amazones i tot el que se'n sap a dia d'avui.



Aisha Sow
1r batx

Comentaris

Gina Rodrigo ha dit…
Molt bona entrada! M'agradaria fer una pregunta, hi ha alguna mena de éssers semblants en altres mitologies? Amb això vull dir si és únicament dins del món clàssic que existeix aquesta imatge de dones guerreres.
Sara Torres Pedret ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant, havia escoltat parlar d'elles en pel·lícules. No sabía que eren de l'Amazones i encara menys m'hagués imaginat que fossin filles d'Ares i de la nimfa Harmonia. Les teories m'han semblat una gran curisitat, ja que no sabís que si els fills eren mascles els sacrificaven,en canvi, les filles se'ls hi intruïa equitació o bé tir amb arc.
Maria Pey ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Maria Pey ha dit…
Una entrada molt interessant, m'agradaria afegir una mica d'informació sobre la representació de les amazones en l'art. En l'art, les amazones són sovint retratades utilitzant una armadura d'hoplita i freqüentment cavalquen en cavall. Les armes més comunes són l'arc i la llança, però també es mostren amazones que porten destrals. No només se les considerava com a increïbles guerreres, sinó també expertes en emboscades i càrregues de cavalleria.
Edurne Ruiz ha dit…
Em sembla una tribu molt interessant i molt curiós que estigués format generalment per dones. Com a curiositat m'agradaria afegir que aquesta tribu és esmentada a un llibre de Percy Jackson. Al llibre una noia decideix unir-se a elles i ens explica totes les coses a les quals renuncia per poder formar part de la tribu.
Maria Vasileva ha dit…
Una entrada molt ben feta! No havia sentit mai parlar-ne d'aquesta tribu la veritat, però m'ha semblat molt interessant. M'ha sorprès el què has comentat de que es tallaven una part del pit per facilitar-les el ús del arc, em sorprèn el què arribaven a fer per lluitar. És interessant que sigui una tribu només de dones i veure la manera en la que convivien. Molt bé!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES