ARQUITECTURA A L'ANTIGA GRÈCIA
L'art es desenvolupa i es divideix de les següents maneres: Període de formació(1000-650 aC) període arcaic(650-450 aC) període clàssic(450-325 aC) i període hel·lenístic(325-30 aC). Les primeres mostres que es van trobar a Grècia van ser l'art minoic o cretenc(2000-1400 aC).
Estils arquitectònics
Dòric: Més antic i més simple. L'estil dòric no te base. El fust té 20 estries que es tallen en arestes agudes. El fust acaba sobre un collarí sobre el qual hi ha un capitell format per l'equí i l'àbac. L'entaulament esta format per un arquitrau llis i un fris on s'alteren els tríglifs i les mètopes.
Estil dòric |
Jònic: Aquest és més decoratiu que l'estil dòric. Els capitells Jònics es caracteritzen per tenir dues volutes a manera decorativa. Les volutes tenen unes formes de cargol o d'espiral.
Estil jònic |
Corinti: Representa la decoració i la vistositat. La principal característica que te l'ordre corinti és la gran decoració que tenen les columnes i construccions, realitzada de forma sempre molt similar. Aquest capitells són els més decorats de tots els que hi han, però, en aquest cas, estan adornats amb 2 o 3 files de figures de fulles d'acant, i a sobre d'elles quatre petites volutes. També tenen una base a sota, que els separa de de la superfície inferior.
Estil corinti |
En aquest període es creaven construccions dels primers temples i edificis públics. Una de les parts més importants d'aquests temples era la cel·la. Al segle VII aC apareix la columna que envolta el temple.
Hereon de Samos, d'Argos |
Període arcaic
Va continuar amb la igualtat de temple i les ordres arquitectòniques (dòric i jònic). En el període arcaic lo que feien:
- Atletes masculins nus
- Figures femenines vestides
- Característiques:
- Rigidesa
- Braços enganxats al cos i punys tancats
- Peus a terra
- Cabells amb detall geomètric
- Somriure arcaic
Dama d'Auxerre, 635 a.C. |
Kouros Anavyssos |
- Tendència realisme, importància expressió i moviment.
- Lisip: nou cànon de proporcions ideals.
- Recursos teatrals: actitud + participativa.
Comentaris