Segons la mitlogia grega, Tirèsies va ser un dels endevins més populars de l'antiga Grècia; el fet que era cec li va aportar encara més importància. Era fill d'una nimfa anomenada Cariclo i d'Everes. Va tenir dues filles, Manto i Dafne.
Contràriament al que es pugui pensar, Tirèsies va néixer sent un nen normal: amb vista i sense poders premonitoris; hi ha dues versions sobre el que podria haver-lo convertit en el personatge que avui dia coneixem.
Tirèsies colpejant les serps, de Johann Ulrich Krauß 1719
La primera diu que, un dia, mentre passejava pel costat d'un llac, va veure
Atena banyant-s'hi amb la seva mare, i la deessa li va treure la vista perquè no pogués mirar a ningú mai més. Tot i això, va donar-li el poder d'entendre el vol de les aus i de predir el futur.
La segona versió diu que quan un dia passejava pel bosc, va veure dues serps tenint relacions i va matar la femella a cops; seguidament va convertir-se en dona. Vuit anys després, quan tornava a anar pel bosc, va decidir dur a terme les mateixes accions, però aquest cop matant al mascle. D'aquesta manera va tornar a la seva forma original.
Tirèsies prediu el futur d'Odisseu, de Johann Heinrich Füssli 1783
Un temps després, quan
Hera i
Zeus discutien sobre qui gaudia més del sexe: els home o les dones; ja que no arribaven a una conclusió, van decidir preguntar a Tirèsies, ja que ell era la única persona que havia estat al cos dels dos sexes. L'home va respondre que eren les dones, i a Hera no li va agradar la seva resposta i el va deixar cec. Per la seva part, Zeus, ja que li havia donat la raó, va intentar tornar-li la vista, però com que no li va ser possible, va donar-li els poders que el van convertir en el personatge que coneixem avui dia.
Ja que no podia veure i les seves clarividències es basaven en el vol dels ocells, Tirèsies disposava d'un ajudant que li descrivia per tal que ell pogués treure les conclusions que li pertocaven.
A continuació es troba un vídeo on s'explica el mite de Tirèsies:
Duna Garcés
1r Batx
Comentaris
Una curiositat que podem afegir és que, va arribar a ser tan coneugt que fins i tot apareix en el cant XI de l’Odissea