6 de maig del 2021

DÈDAL I ÍCAR

En la mitologia grega, Ícar era fill de Dèdal i d'una esclava de Minos.

Dèdal va ser un arquitecte i artesà d'Atenes, que es diu que va aprendre el seu art de la deessa Atena. Va tenir dos fills: Ícar i Yápige

Dèdal tenia un nebot que es deia Talos i que era més intel·ligent que ell. Això li provocava molta enveja fins al punt que va matar-lo. Quan es va adonar del seu error va tenir molta por i va fugir a Creta, per no rebre cap càstig.

Allà va ser benvolgut pel rei Minos que de seguida li va donar molts treballs. Aquest rei, havia ofès al déu Posidó i va rebre com a venjança que la seva dona Pasífae s'enamorés d'un toro. Fruit d'aquest amor entre Pasífase i el toro va néixer el minotaure, un monstre meitat toro meitat home.

                                
El minotaure de George Frederic Watts.

Per controlar el minotaure, el rei Minos va demanar a Dèdal i el seu fill Ícar que construïssin un laberint molt complicat perquè el minotaure no pogués sortir-ne mai. 

Però un dia, Teseu, que era un heroi llegendari, va arribar a Creta amb la misió de matar el minotaure. Ariadna, la filla del rei, el va ajudar a entrar i també a sortir del laberint. Quan el rei minos s'en va enterar no l'hi va fer gracia, ja que demostrava que el laberint no era tant dif´cil com deia Dédal. Així que el va voler castigar i amb ell, el seu fill Ícar.

Davant aquesta situació, Dèdal, que era molt hàbil, va decidir construir unes ales amb plomes d’ocell i cera d’abella. Amb molta paciència va donar forma a les ales.

Abans de començar a volar, Dèdal va advertir el seu fill que no volés massa baix perquè les ales podrien tocar el mar i s'enduririen, però que tampoc volés massa alt perquè el sol desfaria la cera de les ales. A part de tot això, també li va demanar que no parés de batre les ales en cap moment.

De l'excitació de sortir del laberint, Ícar es va emocionar i va voler observar millor el que el rodejava. Per això, va decidir volar més amunt, oblidant l'advertència del seu pare. Es va apropar tant al sol que les seves ales es van desfer i Ícar va caure al mar i va morir. Dèdal va seguir volant fins a arribar a Sicília, a on va viure fins l'hora de la seva mort.


La caiguda d'Ícar de Gowy Jacob Peeter.

Com a curiositat m'agradaria ressaltar que aquest mite dona nom a la  síndrome d'Ícar, el qual diu que no sempre s'ha de ser temerari, sinó que t'has de conèixer a tu mateix i saber les teves limitacions, sense passar-se del límit com va fer Ícar.



Berta Godoy
4t ESO

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant! Quan Ícar va morir, Dèdal va buscar la illa més propera i la va anomenar Icaria en memòria al seu difunt fill.

Anònim ha dit...

Un entrada molt interessant, ja que tothom coneix al Minotaure però no tanta gent sap la seva història ni de on ve, i en aquesta entrada ho has explicat molt bé.
Una informacó que podem afegir és que Minos, segons la mitologia grega, va ser un rei semillegendari de Creta, i era fill de Zeus i Europa

Anònim ha dit...

Molt interessant! Una curiositat és que el nom de minoutaure significa de "toro de Minos"

Caterina Cuspinera ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada, la he trobat molt interesant i m'han vingut moltes ganes de saber mes d'aquest tema. M'he preguntat que perquè el seu altre fill Yapige no forma part d'aquest mite i perquè hi ha tanta poca informació sobre ell. Tu ho saps? Mho podries respondre? Gràcies!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts