PLAUTE

Plaute va ser un autor llatí, l'únic de la literatura llatina que va escriure comèdies. Va tenir influència d'autors grecs com Menandre. Aquest va ser un poeta grec, el més destacat de la comèdia, en concret la comèdia nova. L'única obra sencera que tenim seva és El misantrop o L'esquerp. 

Només s'han conservat 21 obres de Plaute tot i que sabem que en va escriure més.

Les 21 obres són les següents:

-Amphitruo   -Asinaria   -Aulularia   -Bacchides   -Captivi   -Casina   -Cistellaria          -Curculio   -Epidicus   -Menaechmi   -Mercator   -Miles Gloriosus   -Mostellaria   -Persa   -Poenulus   -Pseudolus   -Rudens   -Stichus   -Trinummus   -Truculentus 

Va néixer el 250 a.C a Umbria (la data pot variar segons la font) i va morir el 184 a.C a Roma (66 anys de vida).

Va viure durant la 2a Guerra Púnica, de jove va ser soldat i comerciant a Roma. Es diu que va treballar també en una campanya teatral i que va estalviar per invertir-ho en una especulació comercial, però es va arruïnar. Després d'arruïnar-se va haver de treballar en un molí de pedra mentre a les hores d'oci escrivia les comèdies. Fins que les va començar a publicar. Gràcies al seu art va poder dedicar-s'hi i deixar el molí ja que van agafar molta fama. El gran coneixement del llenguatge del mar que tenen els personatges de les seves obres ens pot indicar que va fer viatges pel Mediterrani.

Aquí veiem un gravat de Plaute

En les seves obres hi podem veure reflectida la vida de l'autor. Les seves obres les representaven esclaus.

Era famós perquè escrivia per la classe baixa amb un llatí no formal perquè ho pogués entendre la gent. Tot i així, si el personatge era ric, utilitzava un llenguatge molt formal, tant, que feia riure a la gent. El seu objectiu és entretenir i fer riure al públic ja que el públic en aquell moment estava passant per una crisi política i social. 

Les seves obres pertanyen al gènere fabula palliata.

Fa servir moltes exclamacions i interrogacions pròpies del llenguatge oral. Utilitza metàfores. Té un llenguatge molt viu en el que hi recull acudits, paraules gregues, paraules compostes que fan riure, obscenitats... Un dels seus recursos és la gesticulació exagerada dels personatges. 

Els personatges de les seves obres són estereotipats, és a dir, que sempre fa servir el mateix patró, que és el següent:

SENEX: És el vell avar que té molts diners, normalment s'enamora d'una noia jove

ADULESCENS: És un jove enamorat o cegat pel seu destí

VIRGO/PUELLA: Era la jove inocent donzella, normalment verge, que solia venir d'una família benestant. Ella estava amb el jove però també amb el vell avar, de manera que s'aprofita dels dos homes

MERETRIX: Era la madame que portava un club de prostitutes, era amant dels diners

CURCULIUS: És un esclau, que es diu que és com un paràsit afamat, sempre ajudava al jove a resoldre els problemes que se li apareixien

MILES: Soldat fanfarró que estava amb moltes dones 

Totes les obres de Plaute acaben amb final feliç per tal d'aconseguir l'aplaudiment final.

CARACTERÍSTIQUES D'ALGUNES OBRES:

-Amphitruo: És l'única obra en la que els personatges són déus. Amfitrió (el protagonista) se'n va a la guerra. Aprofitant la seva falta, Júpiter adopta la seva forma per estar amb la dona d'Amfitrió, Alcmena. El déu Mercuri ajuda a Júpiter asumint l'aspecte del servent d'Amfitrió, Sosia. Però quan el verdader Sosia torna a casa anunciant la victoria del seu superior s'adona de que Mercuri té el seu aspecte i la cosa s'enreda fins que Júpiter diu la veritat perquè torni la normalitat.

-Aulularia: Euclió és un vell avar que amaga una olla d'or tot i viure miserablement. La seva filla Fedria, després de ser violada per Licònides, és promesa a Megador, el tiet de Licònides. Com que la casa d'Euclió és envaida pels cuiners que preparen el banquet del casament, l'home canvia l'amagatall de l'olla d'or, però un dels servents la troba i li roba. I després de que la trama es compliqui, li tornen els diners al vell, Megador renúncia a Fèdria i Licònides es casa amb ella.

- Mostellaria: El jove Filolaquetes s'ha gastat tot el patrimoni del seu pare, que no hi és. Però a meitat d'una festa, anuncien que el pare torna. Gràcies a l'esclau Tranió, que impedeix que el pare entri al palau per impedir que s'adonés de que la casa ja no era seva i que l'havien venut per pagar uns deutes. Així que l'únic que se'ls acudeix és dir-li que no hi poden entrar perquè hi ha un fantasma. Al final, després de l'embolic, el pare se n'adona i perdona al fill.

AUTORS INFLUENCIATS PER PLAUTE:

Coneixem a molts autors de diferents èpoques però el que no sabiem era que algún d'ells van ser influenciats per Plaute, això ho veiem en algunes de les seves obres. 

En el Renaixement es torna a llegir a Plaute i a representar les seves obres. Un autor que és molt influenciat per Plaute en les seves obres és Shakespeare, com podem veure en la seva obra La comèdia dels errors i en la seva altra comèdia El mercader de Venècia. 

En el Barroc es pot apreciar la influència de Plaute en Lope de Vega en la seva obra El palacio confuso. També ho podem veure en l'autor Calderón de la Barca en obres com El príncipe constante. Finalment,un altre autor que coneixem i que va ésser influenciat per Plaute va ser Francisco de Rojas Zorrilla en la seva obra Entre bobos anda el juego o Don Lucas del Cigarral

En aquest vídeo podeu veure l'obra representada de Plaute, Anphitruo

Paula García Balbín
4t ESO                     

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant. Deixem afegir que un altre autor important que va ser influenciat per Plaute és Molière, qui va escriure varies obres molt semblants a les de Plaute.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant. Una curiositat que podem afegir és que la Segona Guerra Púnica va ser la més important de les tres Guerres Púniques que hi van haver, hi va haver una guerra etra Roma i Cartago, fet que va comportar la fi de l’imperi Caraginès.
Anònim ha dit…
Molt interessant! Una pregunta: Plaute va tenir influència d'alguna altre cultura a l'hora de decidir escriure comèdies?
Contestant a la Queralt, sí, Plaute va agafar les bases de les comèdies gregues per portar-la i adaptar-la al públic romà. De totes maneres, la seva popularitat pateix un retocés perquè és influenciat per poetes del moment com Horaci, tot i així es va continuar llegint a Plaute fins el final.
Laia Bardolet ha dit…
Una entrada interessant Paula! M'agradaria plantejar una pregunta: Que va impulsar a Plaute al món de l'escriptura? Per influència familiar, per vocació per curiositat? O bé no se'n te constància de la raó?
Gràcies!
He estat cercant informació sobre la teva pregunta Laia, però no he trobat res que ens confirmi per què es va dedicar a l'escriptura així que intueixo que no hi ha constància sobre això... El que sí que sabem, com ja he esmentat anteriorment, són els orígens de les seves comèdies... espero que et serveixi

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES